Presidendi uue residentsi turvasüsteem rippus avalikult internetis

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendi uus residents tuleb endise Liberty suvemõisa asemel.
Presidendi uus residents tuleb endise Liberty suvemõisa asemel. Foto: Toomas Tatar

2017. aastaks Rocca al Maresse rajatava presidendi uue residentsi turvasüsteemide joonised rippusid neli päeva kõigile kättesaadavana internetis ja ehkki juhtunu eest vastutava Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi juht ei näe selles probleemi, siis kapo tema hinnanguga ei nõustu.

Riigi Kinnisvara aktsiaselts (RKAS) riputas internetis ehitushangete registrisse kogu presidendi uue residentsi projekti, mis jõudis avalik olla neli päeva - lisaks infole, kuhu tuleb presidendi ürdipeenar ning missugune tuleb tema tema voodi, olid projektis näha ka otseselt presidendi turvalisust mõjutavad dokumendid, vahendas ERR Uudised rahvusringhäälingu raadiouudiseid.

Dokumentidest sai teada, kuhu paigutatakse residentsi turvavad 84 valvekaamerat ning missugused on nende vaatlussektorid, mitmele hoonekasutajale jagatakse politseiga ühendatud paanikanupp, samuti, kust jookseb kaabel, mille lõhkumisel saab jätta presidendi residentsi ilma elektrita.

«RKAS on seda kogu aeg teadnud, et see info on internetis olemas, sest meist see info ju lähtub,» kommenteeris riigihanke korraldanud ning internetti pannud RKASi juht Urmas Somelar.

«Eks me peame möönma, et see loomulikult kujutab endast julgeolekuohtu, kui selline info on väga kahetsusväärsel viisil avalikuks saanud,» tõdes aga kaitsepolitsei pressiesindaja Agnes Suurmets-Ots.

RKAS: riigisaladuse alla kuuluv osa ei olnud nähtav

RKAsi kommunikatsioonijuht Madis Idnurm selgitas, et hankedokumentide juurde kuulub ehitusprojekt koos nõrkvooluprojektiga. Viimane sisaldab ka kõigile nähtavate valvekaamerate asukohta, kuid see on tema sõnul üksnes väikene osa kogu keerulisest valvesüsteemist.

«Siinkohal on oluline märkida, et ehitushanke dokumentatsiooni juurde ei kuulu turvasüsteemi riigisaladusega kaetud osa. Saladusega kaetud turvasüsteemide osas tehakse eraldi riigihange ja seda hoopis teistel tingimustel vastavalt riigisaladuse kaitse korrale,» märkis ta.

Presidendi kantselei ja politsei palvel kehtestas RKAS üleeile kogu nõrkvooluprojektile ligipääsupiirangu põhjusel, et sellele saaksid ligi üksnes asjasse puutuvad isikud, kes põhjendavad vajadust projektiga tutvuda. Näiteks kui soovitakse ehitushankel osaleda ning projektlahendust vajatakse pakkumise koostamiseks.

Idnurm lisas, et kõnealune nõrkvooluprojekt on edaspidi kättesaadav pöördumisel RKASi poole. Nõrkvoolu projekti väljastamiseks sõlmitakse taotlejaga konfidentsiaalsuse kokkulepe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles