Riigi sihtasutus toitis tervet perekonda

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kriminaalmenetlusse sattunud sihtasutuse Tuuru ülesanne peaks olema Hiiumaa arendamine, aga sihtasutusse voolanud rahast jagus kenake summa ka juhataja suguseltsile.

Tuuru paljuliikmeline nõukogu ärkas pikaldasest unest alles tänavu, sest Hiiumaal hakkab haisema tavaliselt siis, kui väikese kogukonna liikmed omavahel tülli lähevad. Nüüd siis käib uurimine korruptsiooniparagrahvi alusel.

Seda, et probleemid pole tillukesed, kinnitab ka asjaolu, et regionaalminister Siim Kiisler tõi valitsuse loodud sihtasutuse Tuuru asutajaõiguse ja sellega kaasneva kontrollivoli Hiiu maavalitsuse alt kevadel otse enda alluvusse.

«Jätsime seoses probleemide ilmnemisega maavalitsuse asutajaõigusest ilma,» lausus minister. Peale selle vahetas ta välja kolm Tuuru nõukogu liiget.

Üks perekond

Tuuru majandusaasta aruanded räägivad juba aastaid juttu, mis viitab kõige tagasihoidlikumal juhul suurele huvide konfliktile. Neis aruannetes on pikad read, mis annavad ülevaate tehingutest sihtasutuse töötajatega seotud osalistega.

1997. aastast kuni selle kevadeni olnud sihtasutuse juhataja osutas  lisaks saadud palgale ka Tuurule näiteks eelmisel aastal 60 000 krooni eest ka mingisuguseid teenuseid.

Aga see ei ole kaugeltki kõik: juhataja abikaasa on osutanud sihtasutusele teenuseid nii FIEna kui ka oma erafirma Recado Meediaga. Ainuüksi aastatel 2007–2009 müüs juhataja abikaasa Tuurule teenuseid kokku 434 000 krooni eest.

Juhataja poeg müüs sihtasutusele samal ajal oma teadmisi 43 000 krooni eest ja tütar  60 000 krooni eest. Kokku osutas perekond sihtasutusele Postimehe arvutuste kohaselt kolme aasta jooksul teenust pea 600 000 krooni ulatuses.

Sellele lisanduvad veel juhataja sihtasutusest saadud mitmesugused töötasud, mis olid kolme aasta jooksul üle 820 000 krooni. Kokku teenis perekond ja nende firmad Tuurust majandusaasta aruannete põhjal tehtud arvutuste järgi kolme aastaga üle 1,4 miljoni krooni.

Sama kolme aasta jooksul olid Tuuru sissetulekud 15,8 miljonit krooni ja sellest lõviosa andsid riiklikud ja Euroopa Liidu toetused. Ligi kümnendik sellest rahast liikus niisiis perekonna kätte.

Aga need on siiski vaid majandusaasta aruannetes leiduvad avalikud andmed: kinnitamata andmetel võis perekond teha sihtasutusega ka aruannetest välja jäänud tehinguid. Pealekauba on Tuurule töid teinud teistegi sihtasutuse töötajate lähikondsed.

Politsei viis enne kriminaalasja alustamist läbi väärteomenetluse ja leidis Postimehele teadaolevalt, et juhataja sooritas ametiisikuna varalisi tehinguid seotud osalistega 2007. aasta märtsist eelmise aasta lõpuni kokku 477 000 krooni eest. Praegu keeldub prokuratuur aga igasugustest kommentaaridest.

Veebilehe teatel on sihtasutuse Tuuru tegevuse eesmärgiks Hiiumaa sotsiaalse ja majandusliku arengu programmide ja projektide algatamine.

Regionaalminister Kiisleri kinnitusel tellis eelmise juhataja tegevusele auditi nii Tuuru nõukogu kui ka siseministeerium. Siseministeerium pöördus nüüd sügisel auditi tulemusel politsei poole kriminaalasja algatamiseks, aga sai vastuseks, et kriminaalasi alustati juba suvel.

«Põhiprobleemiks on tõepoolest tehingud seotud osapooltega,» märkis minister.
Kiisleri hinnangul ilmnesid probleemid siis, kui tekkisid konfliktid sihtasutuse nõukogu ja eelmise juhatuse vahel.

«Seni olid nad tegutsenud seal aastaid üsna rõõmsasti käsikäes,» lausus minister. «Väikesele kohale omaselt tundsid kõik kõiki.»

Kiisler lisas, et Tuurut on teised maakondlikud arenduskeskused varasematel aastatel heas mõttes esile tõstnud.

«Kahjuks on selle juures tegeldud seaduse rikkumisega,» lisas minister.

Audiitor vahetus

Juhataja ütles eile, et tema ei tea kriminaalasjast ametlikult midagi. Küsimusele, kas kriminaalasi on seotud tehingutega tema sugulastega, vastas sihtasutuse Tuuru endine juhataja, et «ju ta on».

«Aga need on ju kõik kooskõlastatud ja läbi aastate heaks kiidetud,» ütles ta. «Praegu on tagantjärele tarkus, varem pole seda keegi pahaks pannud.»

Ta lisas, et kui ta ei oleks seda normaalseks pidanud, poleks ta selliseid tehinguid teinud.
Varasematel aastatel polnud ka audiitoril Tuuru aruannetele märkusi, aga sel aastal vahetas nõukogu audiitori välja. Uus audiitor Anne Nuut loobus aruande kohta arvamust avaldamast, sest tal ei olnud võimalik saada selleks piisavalt asjakohast tõendusmaterjali.

Riigi sihtasutusest sai pereäri

•    Aastatel 1997–2010 juhtis Tuurut  juhataja, kes sai aastatel 2007–2009 töötasusid kokku üle 820 000 krooni. Peale selle osutas ta Tuurule 60 000 krooni eest teenuseid.

•    Tema abikaasa teenis kolme aasta jooksul FIEna või erafirma kaudu Tuurult 434 000 krooni ringis.

•    Tema poeg teenis samal ajal 43 000 krooni.

•    Tema tütar teenis aga 60 000 krooni.

•    SA Tuuru sissetulek oli samal ajal 15,8 miljonit krooni, sellest lõviosa andsid riiklikud ja Euroopa Liidu toetused.

•    SA Tuuru tegevuse eesmärgiks on Hiiumaa sotsiaalse ja majandusliku arengu programmide ja projektide algatamine, juhtimine ning sellega seonduvate uuringute, arendustöö, vabahariduse, täienduskoolituse korraldamine ja läbiviimine ning osalusdemokraatia toetamine.

Allikad: SA Tuuru majandusaasta aruanded, SA Tuuru kodulehekülg

Toimetuse lisandus 9.10.2013.a.: Tuuru juhataja mõisteti algatatud kriminaalasjas õigeks:

https://www.riigiteataja.ee/kohtuteave/maa_ringkonna_kohtulahendid/menetlus.html?kohtuasjaNumber=1-11-5427/18

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles