Kaitseväe juhataja: liitlasüksuste paiknemine Ida- ning Kesk-Euroopas peab olema pikaajaline

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras.
Kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras. Foto: AFP / Scanpix

Ameerika Ühendriikides töövisiidil viibinud kindralleitnant Riho Terras kohtus eile Pentagonis Ühendriikide staabiülemate komitee esimehe kindral Joseph Dunfordiga, kellega arutati olukorda NATO idaregioonis.

Kindralleitnant Terras andis eelmise kuu alguses ametisse asunud kindral Dunfordile kohtumise käigus ülevaate viimastest julgeolekuarengutest NATO idatiival ning peatus pikemalt ka liitlaste kohaloleku kindlustamise ning varustuse eelpaigutuse küsimustel.

Kaitseväe juhataja teatas, et NATO Varssavi tippkohtumisel on tarvis anda selge signaal selle kohta, et liitlaste üksuste paiknemine Ida- ning Kesk-Euroopa liikmesriikide territooriumil  peab olema pikaajaline ning looma tugeva heidutuse agressiivse Venemaa vastu.

«Eesti ning teised piirkonna riigid on oluliselt tõstnud oma kaitsekulutusi ning on valmis panustama tõsiselt liitlaste üksuste paiknemise ning väljaõppe tingimuste loomisesse,» ütles Terras kohtumisel staabiülemate komitee esimehega.

Kaitseväe juhataja tänas ka kindral Dunfordi Ameerika Ühendriikide kiire ning asjakohase reaktsiooni eest Venemaa Ukraina vastu suunatud agressiooni taustal.

«USA valitsuse otsus saata F-16 tüüpi hävitajad Ämarisse eelmisel aasta kevadel sündis loetud päevade jooksul, lisaks toodi Eestisse väga kiiresti kompaniisuurune maaväeüksus, mis näitab, et Ameerika Ühendriigid võtavad oma liitlaskohustust väga tõsiselt. Me loodame peatselt Eestis näha ka rohkem NATO Euroopa liitlaste maavägede panust. See kinnitaks alliansi ühtsust ning annaks võimaluse meie kaitseväelastele teostada väljaõpet suurema hulga partneritega,» sõnas Terras.

Kindralleitnant Terras viibis ametlikul visiidil Ameerika Ühendriikidesse 18.-20. novembrini. Visiidi käigus esines Terras ka ettekannetega Harvardi ning Tuftsi ülikoolides ning kohtus USA maaväe ülema kindral Mark Milley ning merejalaväe ülema kindral Robert Nelleriga. Kaitseväe juhataja saabub tagasi Eestisse täna.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles