Simson: olen Tallinna TV-lt saanud ühe kutse stuudiosse, kuid seegi langes ära

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar ja Kadri Simson.
Edgar Savisaar ja Kadri Simson. Foto: Sander Ilvest/Urmas Luik

Keskerakonna esimeheks pürgiv praegune aseesimees Kadri Simson tõdes, et viimati käis ta Tallinna Televisiooni stuudios päeval, mil teatas otse-eetris oma kandideerimisest, hiljem on ta saanud ühe kutse debatile erakonna esimehe Edgar Savisaarega, ent seegi saade jäi ära, ilma et teda oleks sellest teavitatud.

Postimees kirjutas, kuidas viimasel ajal jääb Keskerakonna ajalehte Kesknädal ning Tallinna linna eelarvest rahastatavat Tallinna TV-d jälgides mulje, justkui erakonna juhi kohale oleks ainult üks kandidaat - praegune esimees Edgar Savisaar. Ometi on kandidaate kokku seitse ning Savisaare põhiliseks rivaaliks peetakse just Simsonit.

Seepeale Postimehega ühendust võtnud Tallinna TV juhatuse liige Toomas Lepp kinnitas, et uudistes on Simsonit pidevalt näha ning nad on nõus üle kandma ka debatti Jaanus Karilaiu ja Simsoniga, kuid viimane polevat oma nõusolekut andnud. Samuti teeksid nad ülekande Simsoni ja Savisaare debatist, aga ka siin polevat osapooled kokkuleppele jõudnud (allpool repliik täismahus).

«Mul oli viimane võimalus Tallinna TV stuudios käia päeval, mil andsin otse-eetris teada, et olen otsustanud kandideerida Keskerakonna esimeheks. Peale seda on mult võetud paar korda uudiste jaoks lühiintervjuusid, kui riigikogus on olnud olulisi eelnõusid, näiteks riigieelarve,» ütles Simson pühapäeva õhtul Postimehele. «Hiljem tehti mulle ka pakkumine tulla otse-eetrisse Savisaarega debatile, milleks andsin oma nõusoleku, kuid pärast seda on olnud vaikus.»

Simsoni sõnul sai ta kutse saatesse «Horisont», mis pidi eetris olema kümme päeva enne 29. novembrit toimuvat kongressi. Seega oleks pidanud saade toimuma 19. novembril, kuid möödunud «Horisondis» oli teemaks immigratsioonipoliitika, pagulasküsimused ja integratsioon, vahetult enne seda toimus otsesaade «TeleTallinn», kus oli Savisaar ise kohal.

Järgmisel õhtul oli eetris aga ligi tunniajane Savisaart ülistav saade «Räägime Savisaarest», mille teine osa lastakse eetrisse tuleval reedel. Saade sündis Tallinna TV kinnitusel riigikogu liikmete palvel.

«Rohkem pole Tallinna TV mind kuhugi kutsunud, ehkki seal on enam-vähem iga päev mingi saade, kus valmistutakse kongressiks,» nentis Simson. Ta lisas, et debatist Karilaiuga ta tõepoolest keeldus. «Karilaid on öelnud, et toetab Savisaart, astudes ka viimases Kesknädalas üles Savisaare meeskonnaliikmena. Ma eelistan tõepoolest debateerida erakonna esimehe, mitte tema meeskonnaliikmetega,» sõnas Simson.

Täna päeval oleks pidanud Savisaare ja Simsoni debatt toimuma Vikerraadios, ent sellest olevat Savisaar loobunud.

Viimases Kesknädalas, mis oli peaaegu täielikult Savisaarele pühendatud, ilmus ka üks Simsoni artikkel. «Palusin ise, et saaksin oma programmi avaldada ka Kesknädalas, sest seda loevad paljud keskerakondlased,» märkis ta. Ka järgmises Kesknädalas ei ilmu Simsonile teada olevalt midagi temast, vähemalt pole talt veel intervjuud küsitud.

Kesknädala lugudevalik on tekitanud küsimusi ka keskerakondlastes, et miks kongressiks valmistudes ühtäkki erakonna aseesimees Kesknädalas enam õiglast ruumi ei pälvi, märkis Simson.

Möödunud kolmapäeval ilmunud Kesknädala sisukord.
Möödunud kolmapäeval ilmunud Kesknädala sisukord. Foto: Kesknädal

«Arvan, et selline selge poole valik on arusaadav ka kongressile tulevatele delegaatidele, kes ei ole nii kergesti ajupestavad. Tegemist on inimestega, kes on erakonnas olnud pikemat aega ja teevad ilmselt oma valikud laiemate kontaktide pinnalt kui ainult erakonna ja Tallinna linna meediaväljaanded,» rääkis Simson, et selline niivõrd ühele poole kallutatus võib olla pigem kahjulik ega pruugi teenida eesmärki.

Savisaare toetajad on tema sõnul praeguses lahingus valinud pigem strateegia, kus Savisaar ise väga midagi ei räägi. Selle asemel toodetakse saateid või artikleid, kus räägitakse tema eest. Simson kinnitas, et ta on vastu võtnud pea kõik meediaväljaannete pakkumised ning debatiks Savisaarega on ta endiselt avatud.

Kongressi eel on Tallinna TV kavas «Räägime Savisaarest 2» reede õhtul, lisaks mitu kordust, ja dokumentaalfilm «Savisaar. Hetked ja arvamused (2011)» laupäeva õhtul, vahetult enne kongressipäeva. Neljapäeval on Savisaar ilmselt ise kohal otsesaates «TeleTallinn».

Keskerakonna esimehe kandidaatideks on esitatud Edgar Savisaar, Kadri Simson, Jaanus Karilaid, Toomas Vitsut, Mihhail Stalnuhhin, Yana Toom ja Oudekki Loone. Keskerakonna kongress koguneb uusi juhte valima 29. novembril. Simson teatas erakonna esimeheks kandideerimisest 16. oktoobril.

Kommentaar

Toomas Lepp, Tallinna TV juhatuse liige

On tähelepanuväärne, et enamus seniseid Keskerakonna vastaseid ja Edgar Savisaare vastaseid on enne KE esimehe valimist võtnud oma kohuseks Keskerakonna tegemisi detailideni käsitleda. Eriti tähelepanuväärne on, et Kadri Simsoni pooldajad on Saar-Polli uuringu järgi valdavalt teiste erakondade esindajad.

Edgar Savisaar Tallinna linnapeana ja poliitikuna on saanud ja saab ka edaspidi sõna Tallinna TVs. Samuti on Tallinna TV uudistes näha pidevalt ka Kadri Simsonit. Sellest te ei kirjuta. Te lähete mööda ka asjaolust, et ERR, kes seaduse järgi on kohustatud olema tasakaalustatud, ei ole teinud ühtki saadet Edgar Savisaarega, küll aga mitmeid viimastel nädalatel Kadri Simsoniga - nii raadios kui ka TVs. Küll on Edgar Savisaarele sõna andnud Maaleht, Õhtuleht ja TV3.

Saade «Räägime Savisaarest» sündis riigikogu liikmete palvel, mingit saladust siin pole. Mis puutub Teie pandud hinnangusse Keskerkonna hääletoru kohta, siis Tallinna TVs alustas samal nädalal ka saade «Räägivad» reformierakondlase Ignar Fjuki juhtimisel, samuti on meil programmis sotsiaaldemokraadi Andra Veidemanni juhitud saade «Rahvaadvokaat», lausa oma saade on Igar Gräzinil jne jne. Sellest Postimees millegipärast ei kirjuta.

Tallinna TV on nõus üle kandma debatti Jaanus Karilaiu ja Kadri Simsoniga. Viimane pole oma nõusolekut aga andnud. Midagi pole teha. Samuti teeksime ülekande Kadri Simsoni ja Edgar Savisaare debatist, aga ka siin pole osapooled kokkuleppele jõudnud.

Loe lisaks:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles