Riigikaitsekomisjon toetas Terrase ametiaja pikendamist kahe aasta võrra

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu riigikaitsekomisjon otsustas tänasel istungil konsensuslikult toetada kindralleitnant Riho Terrase nimetamist kaitseväe juhataja ametikohale täiendavalt kaheks aastaks.

Komisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul on praeguses julgeolekuolukorras äärmiselt oluline, et kaitseväe juhtkonnas ei tehtaks muudatusi ja juhataja jätkaks ametis. «Võttes arvesse ka antud soovitusi, toetas komisjon Terrast konsensuslikult,» ütles Mihkelson.

Komisjon lähtus otsuse tegemisel kaitseminister Hannes Hanso ettepanekust, mis tuleneb kaitseväeteenistuse seadusest.

Hanso sõnul tegi ta kindralleitnant Terrasele ettepaneku jätkata, et tagada kaitseväe juhtimise ja arengu järjepidevus praegusel julgeolekupoliitiliselt keerukal ajal. Hanso ütles, et Terras omab autoriteeti kaitseväes, sise- ja välisriiklikult ning on suure poliitilise toetusega hinnatud juht.

«Kindralleitnant Terras on ennast näidanud kui väga võimekat juhti, kes on viinud läbi põhimõttelise kaitseväe reformi, pöörates esmatähelepanu soomusmanöövervõimekuse arendamisele ning mobilisatsiooni kiirele teostamisele,» ütles Hanso.

«Samuti on Terrasel rahvusvaheline autoriteet ja võimekus meie huvisid kaitsta kõige kõrgemal tasemel. Järgmisel aastal ootab ees NATO tippkohtumine kokkusaamine Varssavis, kus tehtud otsused tuleb ka kiiresti ellu viia. Seetõttu on järjepidevus ja järjekindlus esmatähtsad,» lisas ta,

Vastavalt kaitseväeteenistuse seadusele on kaitseväe juhataja ametiaja pikkuseks viis aastat, valitsusel on võimalik seda pikendada veel kahe aasta võrra. Kaitseväe juhataja ametikohale nimetab valitsus kaitseministri ettepanekul, võttes arvesse riigikogu riigikaitsekomisjoni seisukoha.

Peaminister Taavi Rõivase sõnul toetab ta kaitseminister Hannes Hanso ettepanekut pikendada kindralleitnant Riho Terrase kaitseväe juhataja ametiaega 2018. aasta detsembrini.

«Kindralleitnant Terras on oma ametiaja jooksul arendanud Eesti sõjalist riigikaitset läbimõeldult ja nii, et Eesti sõjaline kaitse tugineb reaalsetel, varustatud ja väljaõpetatud ning kiiresti reageerivatel üksustel. Eesti kaitseväe kõrget suutlikkust ning kindral Terrase professionaalset kaitseväe juhtimist kinnitas suurõppuse Siil edukas läbiviimine selle aasta kevadel,» ütles Rõivas.

Ta märkis, et Riho Terras on otsustavalt viinud ellu kaitseväe kümneaastast arengukava ning sellega kaasnenud kaitseväe struktuurireformi.

«Maaväe, Eesti kaitseväe alustala, arendamine läheb plaanipäraselt: Scoutspataljon muutub mehhaniseerituks pataljoniks, osaleb NATO kiirreageerimisjõududes ning panustab regulaarselt operatsioonidele. Õhuvägi on taganud hästi teadlikkuse meie õhuruumis toimuvast ning olnud suurepärane võõrustaja liitlasüksustele Ämari lennubaasis. Mereväe alused ja mereväelased on hinnatud NATO miinitõrjeeskaadris ja taganud tasemel miinitõrjevõime. Erioperatsioonide väejuhatus on hinnatud koostööpartner Ameerika Ühendriikidele ning muuhulgas toetanud partnerite väljaõpet erinevatel missioonidel,» lausus valitsusjuht.

Rõivas sõnas, et oma ametiaja jooksul on Terras pööranud palju tähelepanu ajateenijate elamis- ja väljaõppetingimuste parandamisele ning aidanud oluliselt kaasa liitlaste kohalolu suurendamisele regioonis.

«Terras on väga hinnatud oma NATO ja Euroopa Liidu kolleegide poolt. Ma hindan kõrgelt tema sõjalist nõu ning soovin talle meelekindlust ja jõudu Eesti kaitseväe arendamisel,» ütles peaminister.

Riho Terras sai kaitseväe juhatajaks 5. detsembril 2011, tema viieaastane ametiaeg saab täis 2016. aasta detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles