EDGAR ON SUUREMEELNE: Savisaar lubab Simsoni erakonda alles jätta

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Ekraanitõmmis reporter.ee videolt

Kohati ebaviisakaks muutuvas Keskerakonna uue juhi valimise kampaanias vastab Keskerakonna esimees Edgar Savisaar kauaaegse parteiliikme Feja Räime palvele Kadri Simson kohe erakonnast välja arvata suuremeelselt: «Minu arvates ei pea seda tegema ja loodan, et sama meelt on ka teised juhatuse liikmed».

Postimees avaldab täismahus ja muutmata kujul kirja, mille Savisaar saatis erakonnaliikmetele täna ennelõunal veidi pärast kella 11:

Lugupeetud erakonna liikmed,

Eile saatis erakonnakaaslane Feja Räim, kel staaži erakonnas ligi 20 aastat, mulle ja erakonna juhatusele kirja. Saadetud pöördumises kirjeldab Feja Räim, kuidas ta on murelikult jälginud ühe esimehe kandidaadi, Kadri Simsoni tegevust praeguses kongressi eelses valimiskampaanias. Räim heidab ette, kuidas Simson on ületanud kõik eetilised piirid ning nendib kurvastusega, et tema hinnangul ei ole Simsoni vaimne tervis korras. Lõpetuseks teeb erakonnakaaslane ettepaneku erakonna esimehe kandidaat Kadri Simson erakonnast koheselt välja arvata.

Esiteks. Olen kampaania algusest peale rääkinud, et inimeste nii füüsilise kui ka vaimse tervise üle on õiged otsustama üksnes arstid. Loeb vaid nende professionaalne arvamus ja inimese enda enesetunne. Minu vastaskandidaat ju sellega oma kampaaniat alustaski kui erakondlastele ja avalikkusele ebakompetentseid seisukohti minu tervise suhtes jagas. Minu tervis on korras, teen kõvasti trenni ning tunnen endas jõudu ja tahtmist erakonna juhina jätkata. Tervise teemaliste avalduste tegemine ja enda vastava ala eksperdiks pidamine peaks nüüd ometi lõppema!

Teiseks. Minu arvates ei peaks Kadri Simsonit erakonnast välja arvama. Loodan, et sama meelt on ka teised juhatuse liikmed. Igal erakonna liikmel on õigus erakonna esimeheks kandideerida ning paraku ka õigus valida viis, kuidas oma kampaania üles ehitada. Erakonna esimehe valivad kongressil delegaadid, kel on õigus ning kohustus otsuse langetamisel hinnata muu hulgas ka kandidaatide kampaania vormi ja sisu.

Kolmandaks. Kongress toimub juba sel pühapäeval. Jäänud on seitse päeva. Kutsun üles kõiki erakonnakaaslasi, sh kandidaate ja delegaate ning ka meediat hoidma külma närvi ja rahulikku meelt. Mitte mõne vastaskandidaadi hüsteerilise kampaaniaga kaasa minema, mitte valetama või laskma asjadel teisiti paista, kui need tegelikult on. Pean siin silmas näiteks Kadri Simsoni mõningate väärtõlgenduste esitamist sellest kohtumisest, kus ta mulle minu vastu kandideerimisest teada andis. Ei maksa bluffida vaid räägime asjadest nii nagu need on. Siis on meil kõigil pärast kongressi koos lihtsam edasi minna.

Lugupidamisega,

Edgar Savisaar

Keskerakonna esimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles