USA teadlaste loodud geenmuundatud lõhet Eestisse tuua ei tohi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe.
Lõhe. Foto: Kunnar Klaas

Maaeluministeerium kinnitas, et USA-s AquaBounty Technologies loodud geneetiliselt muundatud organismidest (GMO) lõhet, mis kasvab tavalõhest kaks korda kiiremini, ei ole Eestis lubatud; USA Toidu- ja Ravimiohutuse Amet (FDA) on samas teatanud, et GMO Atlandi lõhe on ohutu ja toitev.

«Eestis on kaupmeestel võimalik turustada vaid selliseid GMO tooteid, mis on Euroopa Liidus (EL) turustamiseks lubatud. Toiduna on EL turule lubatud teatud geneetiliselt muundatud soja, maisi, rapsi, suhkrupeedi ja puuvilla liinid, EL-is ei tohi turustada näiteks geneetiliselt muundatud lõhet ega geneetiliselt muundatud tomatit,» ütles maaeluministeeriumi toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Külli Johanson.

«Euroopa Liidus on kehtestatud kindel protseduur, kuidas GMO tooted turule lubatakse. Iga GMO osas viivad Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) riskihindamisele lisaks hindamise läbi ka liikmesriigid - läbi töötatakse kõik kättesaadavad teaduslikud andmed, mitte ainult taotleja poolt esitatud andmed. Eesti tugineb oma seisukoha kujundamisel geenitehnoloogiakomisjoni ja uuendtoidukomisjoni hinnangutele,» lausus Johanson.

Maablogi järgi on EL-is turule lubatud kasvatamiseks vaid üks GMO maisiliin, mis on kindel ühe teatud kahjuri suhtes. Sellist kahjurit aga Eestis ei esine, seetõttu GMO-maisi Eestis ei kasvatata. Toidu ja söödana kasutamiseks on hetkel EL turule lubatud erinevad GMO-maisid, sojaoad, suhkrupeet, rapsid ja puuvillasordid.  

«Võrreldes muu maailmaga on Euroopa Liidus kõige rangem GMO-de turule lubamise süsteem. Erinevad GMO-d sisaldavad erinevaid geene, mis on neisse sisestatud eri viisidel, seetõttu hinnatakse iga üksiku GMO ohutust eraldi. Eesti turule lubatakse põhjalikult uuritud ja ainult teaduslikult tõestatult ohutuid tooteid, kui leitakse võimalikke riske inimestele, loomadele või keskkonnale, siis selliseid GMO-sid EL-i turule ei lubata,» rääkis ta.

AquaBounty Technologies alustas modifitseeritud lõhe projekti ligikaudu 20 aastat tagasi. 2010. aastast on FDA jätkuvalt kinnitanud, et GMO lõhe on ohutu ja nagu tavaline Atlandi lõhe.

Ettevõtte koduleht kinnitab, et nad lisavad Atlandi lõhele Vaikse ookeani lõhe kasvuhormooni geeni ja emakala DNA-d, mis aitab kasvuhormooni aktiveerida. AquaBounty väidab, et nii saab Atlandi lõhe kasvada pea kaks korda kiiremini: tavaliselt kasvab lõhe kasvufarmides 28 kuni 36 kuud, kasvuhormooniga aga 18 kuni 20 kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles