Kross: Euroopa jaoks olulised sisemised arengud toimuvad Prantsusmaal

BNS
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-­Niiles Kross.
Eerik-­Niiles Kross. Foto: Peeter Langovits

Ehkki president François Hollande on lubanud äärmusrühmitusele Islamiriik (IS) hävitavat rünnakut, on prantslaste jaoks pakilisim 5000 radikaliseerunud moslemiga toimetulek, leiab riigikogu liige Eerik-Niiles Kross.

Kross ütles esmaspäeva õhtul rahvusringhäälingu välispoliitikasaates «Välisilm», et sellest, kuidas Prantsusmaa siseprobleemidega toime tuleb, saab eeskuju kogu Euroopa.

Reformierakondlasest parlamendisaadiku sõnul jättis Prantsusmaa Pariisi terrorirünnakute järel USA seisukoha tõttu NATO 5. artikli rakendamata.

«Ameeriklased on ka varem välja öelnud, et nad ei kavatse Islamiriigi vastu sõdimiseks maavägesid kasutada. Samas ollakse arvamusel, et vaid õhurünnakutega ISIS-t hävitada pole võimalik,» rääkis Kross.

Kuna Prantsusmaal endal ei ole märkimisväärset maaväge, ongi rünnakuid ISIS-e vastu suurendatud vaid kümnekonna lennuki võrra, sõnas ta.

Kross märkis, et tõsisema sõjalise operatsiooni ettevalmistamine nõuab ka rohkem aega, ei ole võimatu, et seegi tuleb.

Ta peab palju tõsisemaks olukorda Prantsusmaa sees. «Riigis on jälgitavate nimekirja kantud umbes 5000 radikaliseerunud moslemit, kes võtavad eeskuju ISIS-elt.» 

«Neil on ühiskonnas struktuursed probleemid, mis on praegu lahvatanud. Kõik, mis saab Prantsusmaast sisemiselt, on tegelikult kogu Euroopa jaoks ülioluline,» selgitas Kross.

Tema sõnul saab Prantsusmaal toimetulekust näidis ka Belgiale ning Lääne-Euroopas arenevate sündmuse kulg mõjutab omakorda kogu Euroopat.

«Võib arvata, et Prantsusmaa otsib praegu kokkulepet Venemaaga. Ka Washingtonist ja mujalt Euroopa Liidust on kõlanud hääled, et Venemaaga tuleks leida mingi koostöövorm,» rääkis Kross.

Kuid ühiselt terrorismi vastu võitlemine on keerukas, sest lääs ning Euroopa Liit ei kavatse Süüria sündmuste ja Venemaa võimaliku abi korral unustada Ida-Ukrainas toimuvat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles