Politsei lubab helkurita jalakäijale asulas halastada

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuest aastast käsib liiklusseadus pimedal ajal helkurit kanda ka valgustatud asulates.
Uuest aastast käsib liiklusseadus pimedal ajal helkurit kanda ka valgustatud asulates. Foto: Toomas Huik

Kuigi pooleteise kuu pärast hakkab kehtima kohustus kanda ka valgustatud asulates helkurit, lubab politsei esialgu selle nõude vastu eksijatesse leebemalt suhtuda.
 

Jalakäijatel ei maksa karta, et 1. jaanuarist uue liiklusseaduse kehtima hakates politsei linnades helkurita jalakäijaid kohe trahvima hakkab.

«Seda ma võin tõesti lubada, et kui inimene käib valgustatud tänaval ja tal ei ole riietel näha helkurit, siis ega me teda kohe karistama hakka,» lubas Põhja prefektuuri piirkondliku politseitalituse juht Valdo Põder.

Tema sõnul piirdutakse üldjuhul märkusega ja tõenäoliselt saab inimene politseinikelt helkuri, mille riietele kinnitada.

Päris pimedatel linnatänavatel helkurita tabatutel ei pruugi nii hästi siiski minna. Põdra väitel sõltub kõik olukorrast.

«Meie eesmärk on, et, inimesed hakkaksid uue seadusega ajapikku harjuma. Võib-olla alles järgmisest sügisest oleks kohane rääkida helkurinõude vastu patustanute karistamisest,» ütles ta.

Põdra sõnul on uuest aastast jõustuva liiklusseadusega seoses olulisemaid muutusi, millele politsei esmajoones tähelepanu üritab juhtida.

Seadus nõuab

•    Sõltumata valgustuse ja kõnnitee olemasolust on pimedal ajal kohustuslik kasutada helkurit või valgusallikat nii väljaspool asulat kui asulas liigeldes. Helkuri või punase tulega peab olema varustatud ka ratastool.

•    Jalakäija helkur peab vastama standardi EVS-EN 13356 «Nähtavust parandavad vahendid mitteprofessionaalseks kasutamiseks. Katsemeetodid ja nõuded» nõuetele.

•    Lisainfot helkurite kohta leiab aadressilt www.helkur.ee.

Allikas: liiklusseadus

Täiskasvanud patustavad rohkem

Maanteeamet annab igal aastal politseile laiali jagamiseks üle 80 000 helkuri.
«Üldjuhul saame need ilusasti ka laiali jaotatud,» rääkis Valdo Põder Põhja prefektuurist. Kui varasematel aastatel keskendus politsei helkurite jagamisel paljus lastele, siis nüüd on tema sõnul ette võetud ka vanem sihtrühm.

«Oleme käinud helkureid jagamas ka vanadekodudes,» ütles Põder. Tema sõnul on tihti nii, et  vanemad panevad lastele helkurid küll riietele külge, kuid ise seda ei tee. «Tahame, et ka vanema generatsiooni suhtumine selles osas muutuks,» ütles Põder.

Tema sõnul peaks inimesed jälgima, millise helkuri endale soetavad, sest iga helkur ei vasta normidele ega ole pimedal tänaval nähtav. «Lihtne reegel on: tuleb osta helkur, millel on peal euronõuete märk.» (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles