Karilaid: saavutasin oma eesmärgid ja taandan oma kandidatuuri Savisaare toetuseks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Karilaid
Jaanus Karilaid Foto: Eduard Laur

Riigikokku kuuluv keskerakondlane Jaanus Karilaid teatas täna, et on erakonna esimeheks kandideerimisega oma eesmärgid saavutanud ja taandab oma kandidatuuri partei praeguse juhi Edgar Savisaare toetuseks.

Karilaid teatas Postimehele, et kui Pärnumaa keskerakondlane Imre Sams, akadeemik Jüri Martin ja veel 65 erakonnakaaslast esitasid ta Keskerakonna esimehe kandidaadiks ning kui ka sotsiaalteadlane Ülo Vooglaid teda avalikult toetas, võttis ta pakkumise vastu sooviga panustada Keskerakonna tuleviku sisulisse platvormi.

«Sain vajaliku debati; ma sain kõneleda, et Keskerakond vajab tõsiseltvõetavamat perepoliitikat, et päästa Eesti rahvas hääbumisest; ma sain kõneleda sellest, et Keskerakond peab olema konkreetsem julgeolekupoliitikas ja me peame ka ise olema aktiivsemad julgeolekuaukude lappimisel. Iseseisva kaitsevõime tõstmise eelnõu annangi lähiajal riigikogule üle. Maapiirkondade suurem rahastamine on saanud juba nüüd erakonna juhatuse positiivse otsuse, mis rakendub järgmise aasta esimesel poolel,» rääkis ta.

Karilaiu sõnul on veel mitmeid algatusi, milles ta on saanud Savisaarega kokkuleppele. «Otsustasime, et reformiplaanid lähevad töösse kohe pärast Keskerakonna kongressi. Kampaania käigus tajusin väga suurt ja positiivset vastukaja kõigis Eesti maakondades, aga mõistsin ka seda, et venekeelsete inimestega ei suuda ma veel sildu ehitada, nii nagu eeldab seda Keskerakonna missioon,» ütles ta.

Tema hinnangul peab Keskerakonna esimees suutma kõnetada kõiki siinseid rahvusi, et nad koonduks üheks tugevaks Eesti rahvaks, kes ohu korral hoiab kokku ning rahu ajal tegutseb põhiseaduse vaimus. «Erakonna juhi juures on olulised kaks omadust: ta peab oskama kuulata erinevate inimeste nõu, sealhulgas nii noorte kui ka vanade soovitusi. Teiseks, ta peab julgema olla rahva poolel ka siis, kui eurobürokraadid ootavad temalt  peanoogutust, ning samal ajal peab ta suutma ellu kutsuda ka muutusi,» lausus Karilaid.

Samuti peab esimees oskama tema sõnul teha koostööd ja mitte kartma konflikte, kui on vaja võidelda. «Oluline pole uue «keha» või «näo» toomine erakonna etteotsa, vaid see, kas juhil on visiooni ja ideid uuenduslikuks poliitikaks. Mõnes erakonnas oleme näinud esimehe vahetust, mis on poliitilist ja ideoloogilist stagnatsiooni hoopis süvendanud,» nentis ta.

Karilaid märkis, et Savisaar on korduvalt tõestanud, et ta on võimeline astuma samme, mis üllatavad ja paistavad silma. «Nii kaua kui suure häältesaagiga Savisaar suudab luua koos noorte meeskonnaga uuenduslikku poliitikat ja tahab jõuliselt poliitikas jätkata, ei vaja erakond uut nägu, vaid iga inimese jõud tuleb ühendada ühtseks meeskonnaks, kus kehtib vaimsus «üks kõigi ja kõik ühe eest»,» ütles ta.

Ta lisas, et Keskerakond saab seeläbi muutuda vaid tugevamaks ja erakonna poliitika värskemaks, Keskerakonna ideoloogia täpsustub ja organisatsioon tugevneb. «Keerulised ajad on meid alati õpetanud ja me oleme sellest alati ka õppinud,» lausus Karilaid.

Keskerakonna kongress toimub sel pühapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles