Kooseluseaduse rakendamise arutelu lükkub kolmapäeva

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu tänasel istungil pidi viimase päevakorrapunktina arutlusele tulema palju vaidlusi tekitanud kooseluseaduse rakendusseaduse eelnõu, kuid tööaja lõppemise tõttu jõutakse selleni alles kolmapäeval.

Istungi alguses andis opositsioonilisse Vabaerakonna fraktsiooni kuuluv Jüri Adams üle paarkonna eelnõu, mis tühistaks mullu vastu võetud kooseluseaduse, kuid pakuks samal ajal samasoolistele paaridele nende soovide ja vajaduste teostamiseks vajalikud õiguslikud võimalused. Eelnõu järgi saaksid omavahel lepingu sõlmida kaks samasoolist inimest, kes ei ole kumbki abielus või kes ei ole mõne teise samalaadse lepingu osalised. Lepingu jõustumisest alates peab lepingu poolte suhtes hakkama kehtima uus varasuhte kokkulepe, mille põhivariandid on samad, mis on Eestis sätestatud abielu sõlmijaile.

Adams ütles riigikogus, et nii kooseluseadust kui praegu menetluses olevat rakendusseaduse eelnõu asendava algatuse mõte on säilitada selles protsessis tekkinud positiivsed poliitilised aspektid, välistades samas negatiivsed. Rakendusseaduse pakett oma praegusel kujul muudab Eesti ühiskonna ja seadusandliku töö tema sõnul peaaegu karikatuuriks.

«Kui minulegi pidevalt praegu selle toetajatelt saabub telefonile sõnumeid, et me pidavat vastu võtma selle seaduse just sellisel kujul, nagu see on esitatud, siis päris kindlasti sellisel kujul selle seaduse vastuvõtmine oleks katastroof. See on üks õudsemaid eelnõusid, mis kunagi on Eesti riigikogu menetluses olnud,» märkis Adams.

Eelnõu algatajate hulka kuuluvad kõik seitse Vabaerakonna fraktsiooni liiget ning keskerakondlased Kersti Sarapuu, Marika Tuus-Laul ja Peeter Ernits.

Kooseluseaduse kehtetuks tunnistamiseks algatasid eile eraldi eelnõu ka 12 opositsioonilise Keskerakonna ja Konservatiivse Rahvaerakonna saadikut.

Konservatiivse Rahvaerakonna poliitikud asusid juba esimese päevakorrapunktina arutlusele tulnud Euroopa Liidu kodaniku seaduse muudatuse teist lugemist vaheaegade ja hääletustega venitama. Eelnõu arutelu lõpetati kella 11.30ks.

Sellele järgnes arvukate küsimuste tõttu kaks tundi kestnud arutelu põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse ning erakooliseaduse muudatuse üle, millega suunatakse hariduskulude toetuse investeeringuteks ette nähtud vahendid õpetajate palgakasvu. Arutelu vahepeal pikendas täiskogu õiguskomisjoni ettepanekul tänast tööaega ühe tunni võrra ehk kella 14ni.

Kolmanda punktina asus riigikogu arutama 57 saadiku algatatud otsuse eelnõu, millega moodustatakse probleemkomisjon Eesti narkopoliitika ja HIV ennetustegevuse analüüsimiseks ja tõhustamiseks, kuid tööaja lõppemise tõttu jätkub selle esimene lugemine küsimuste vooruga kolmapäevasel istungil.

Samuti lükkuvad homsesse kõik ülejäänud kolm päevakorrapunkti, nende hulgas kooseluseaduse rakendusseaduse eelnõu, mille algatasid võimuliitu kuuluvate Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna 38 saadikut.

Riigikogu istungi ajal korraldas Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) nii riigikogu ees kui Vabaduse väljakul kooseluseaduse vastase meeleavalduse. SAPTKi teatel oli meeleavalduse kokkukutsumise põhjuseks asjaolu, et riigikogu ei ole teinud välja rohkem kui 45 000 inimese allkirjastatud petitsioonist, enam kui 10 000 inimese saadetud protestikirjast ega ka kõigi Eestis tegutsevate usuühenduste väljendatud vastuseisust «kooseluseaduse läbisurumisele».

Politsei- ja piirivalveamet kinnitas täna pärastlõunal, et meeleavaldused möödusid politseile rahulikult ehk ühegi väljakutseta. «Lossi platsil oli üks mees pannud aia külge oma plakati, mis ei sobinud ürituse korraldajale. Patrull palus mehel plakati ära võtta ja selle peale lahkus mees koos plakatiga,» ütles ameti pressiesindaja Postimehele.

Riigikogu eelmine koosseis võttis tuliseid vaidlusi tekitanud kooseluseaduse napi häälteenamusega vastu mullu 9. oktoobril. 40 riigikogu liikme algatatud seaduse poolt hääletas 40 Reformierakonna, Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning selle vastu oli 38 Reformierakonna, Keskerakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu saadikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles