Kert: Türgis veenduti, et sõnalised hoiatused venelastega ei tööta

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Kert
Johannes Kert Foto: Sander Ilvest

Riigikokku kuuluv reformierakondlane, kindralleitnant erus Johannes Kert leiab, et senised vahejuhtumid Süüriasse viidud Venemaa õhujõudude lennukitega viisid Türgi tänaseks arusaamisele, et sõnalised hoiatused venelastega ei tööta.

Kert märkis, et Süüriasse viidud Venemaa õhujõudude lennukitega algasid piirkonnas kohe ka vahejuhtumid. «Kahel korral – keeruline öelda, kas hoolimatusest või soovist käituda väljakutsuvalt – rikuti Türgi õhuruumi. Türgi protestidele vastati, et Vene lennukid Türgi õhuruumi rikkunud ei ole,» ütles ta.

Järgmiseks tabati Türgi õhuruumis tema sõnul mehitamata luurelennuk, milliseid valmistatakse Venemaal. «Venemaa seda mehitamata luurelennukit omaks ei tunnistanud. Türgi hoiatas järjekordselt oma õhuruumi suveräänsuse rikkumise eest,» märkis Kert.

Tema hinnangul paistab, et Türgis veenduti, kuidas sõnalised hoiatused venelastega ei tööta, ning otsustati täita õhusuveräänsuse tagamise protseduuri, mis on sõnadest selgem ja ühemõtteline. «Muuseas: Türgi lennukid on korduvalt osalenud ka NATO Balti riikide ohuturbemissioonis,» lisas Kert.

Venemaa kaitseministeerium teatas täna oma lennuki Su-24 allakukkumisest Süürias. Türgi armee teatel tulistasid kaks Türgi hävitajat F-16 alla lennuki, mis rikkus viieminutise perioodi jooksul kümme korda Türgi õhuruumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles