Video: Eestist Süüriasse võitlema läinud mees avaldab kohtu all olevatele sõpradele toetust

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitsepolitseile teadaolevalt 2013. aastal Süüriasse võitlema läinud Ivan Sazanakov tegi videopöördumise, milles väidab, et ta ei tegutse terroristlikus ühenduses. Muu hulgas avaldab ta toetust oma sõpradele Ramil Khalilovile ja Roman Mankole, kes on praegu kohtu all islamiterrorismi toetamises süüdistatavatena.

Sazanakov laadis oma pöördumise Youtube'i keskkonda üles juba mõnda aega tagasi, oktoobri viimasel päeval. «Selle pöördumisega ei õigusta me ennast, sest meil pole seda vaja teha,» ütles Sazanakov pärast video alguses kõlanud araabiakeelset palvet.

Mehe väitel ei vasta kaitsepolitsei info ISISega liitumise kohta tõele. «Allahi ja tema prohveti käsk on siiakolimise põhjuseks,» ütles ta hoopis.

«Tulime Süüriasse, et moslemeid aidata, mitte nende päid ära lõigata,» rääkis ta, lisades, et Süürias toimuv on suur ebaõiglus. «Veel üks ebaõiglus on meie vendade Amzi ja Ramili (islamiterrorismi toetamises süüdistatavad Roman Manko ja Ramil Khalilov – toim.) ümber toimuv.»

«Vendade süüdistus, et nad aitasid terroriste, on vale. Ütlen seda veel kord. Esiteks, tõestage, et oleme terroristid. Teiseks, tõestage, et nad saatsid meile raha.  See on võimatu, kuna siin pole panku,» teatas ta video vahendusel.

Harju maakohtus on praegu käimas kohtuprotsess, milles riigiprokuratuur süüdistab 25-aastast Ramil Khalilovit ja 30-aastast Roman Mankot terrorikuriteo rahastamises ja toetamises. Süüdistuse kohaselt toetasid mehed varem Eestis elanud Ivan Sazanakovi tegevust Süüria territooriumil tegutsevas relvastatud terroristlikus ühenduses, kuhu ta siirdus kaitsepolitsei andmetel võitlema 2013. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles