Kaarel Tarand kaalub riigikokku minekut

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Tarand.
Kaarel Tarand. Foto: Toomas Huik

Tarandite poliitiline dünastia võib saada märtsikuistel valimistel täiendust, kuna kultuurilehe Sirp peatoimetaja Kaarel Tarand pürib ilmselt roheliste nimekirjas riigikokku.



Nädala eest Nelijärvel kogunenud erakonna Eestimaa Rohelised volikogu teatas, et nad soovivad 2011. aasta riigikogu valimistel kaasata oma nimekirja suurt hulka parteiväliseid ja mõjukaid isikuid.

 «Lähtudes vajadusest avada Eesti poliitika mitmekesistele ja pädevatele ühiskonnaprobleemide lahendustele, avame oma valimisnimekirja erakonnavälistele kandidaatidele, kinnitades, et nende valituks osutumisel ei hakata neid survestama erakonna distsipliinile allumiseks,» seisis roheliste volikogu otsuses. «Samas eeldame kandidaatidelt valmisolekut viia ellu sisulist rohelist poliitikat.»

Ühest nimest on viimastel päevadel üsna palju juttu olnud – Kaarel Tarand, kultuurilehe Sirp peatoimetaja. Küsimusele, kas neil juttudel on ka tõepõhi all, vastas Tarand: «On, aga ei ole ka. Ei maksa ikka elust endast ette rutata.»

Ta lisas, et terane lugeja võis eelmisel pühapäeval saadetud rohelise erakonna pressiteadet lugedes märgata, et on tekitatud üks võimaluste aken, millesarnast varem pole ehitatud. «Võib ju küsida, et miks siis mitte seda ka kasutada?!» leidis Tarand. «Teisalt võib küsimuse asetada ka nii: kas sellest, kui Kaarel Tarand valimistel ei kandideeri, läheb elu Eestis mingil moel paremaks? Aga sellest, kui Kaarel Tarand kandideeriks? Esimesele küsimusele vastust ei tea, seda peab parteidest küsima. Teise küsimuse osas pole kindlust: võib, aga ei pruugi.»

Riigikokku kandideerimise ja ajalehe juhtimise ühitamises ta probleemi ei näinud. «Kas näiteks peaministril tekib valitsuse juhtimisega probleeme, kui ta kandideerib? Või mõnel linnapeal linnajuhtimisega?» küsis ta vastu.

Eile levitasid innukad poliitilised kuulujutuveskid võimalust, et eelmine õiguskantsler Allar Jõks kandideerib Tallinnas sotside esinumbrina. «Esimest korda kuulen,» ütles Jõks ja kinnitas, et ei ole veel üldse otsustanudki, kas valimistel kaasa lööb. Ta tunnistas, et selleteemalisi jutuajamisi on tal olnud «kõigi edumeelsete erakondadega».

Küll aga jõudsid eile avalikkuse jaoks lõpule läbirääkimised Rahvaliidu endise põllumajandusministri ja Eesti Toidu programmi algataja Ester Tuiksoo ja Keskerakonna vahel. «Tere tulemast Keskerakonda!» saatis Savisaar Tuiksoole eile tervituse suhtlusportaalis Facebook.

Tõenäoliselt saab Tuiksoost Keskerakonna Võru-, Valga- ja Põlvamaa esinumber. 2007. aasta riigikogu valimistel kandideeris Tuiksoo Rahvaliidu nimekirjas Võru-, Valga- ja Põlvamaal ning sai 1722 häält.

Eelmistel valimistel kuulus esinumbri koht Heimar Lengile, kes võttis 3711 häält. Enne valimisi on Rahvaliit riigikogus esindatud vaid ühe liikmega, Mai Treialiga.

«Rahvaliidul on tänaseks jäänud jõudu väheks, et seista maaelu õiguste kaitse eest. Olen poliitikuna keskendunud maaelu küsimustele, leian, et ainus võimalik viis neid ideid edasi kanda on liituda Keskerakonnaga,» ütles Tuiksoo, kes andis eile veel teada, et asub Rahvaliitu ja Keskerakonda omavahel liitma.

«Kui ei ole võimalik ühinemine de iure, siis tehkem kõik selleks, et erakondade liikmed saaksid minna ühise nimekirjaga või tegutseda kooskõlastatult. Vastasel korral on selge oht, et uues riigikogus jääb esindamata väga suur ja oluline osa Eesti rahvast,» märkis Tuiksoo ajakirjanikele läkitatud kirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles