10 uudist, mida võiksid teada: kolmapäev, 25. november

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pirje Tumm
  1. Tallinnas hukkus ülekäigurajal veoki alla jäänud poiss

    Tallinnas Vabaduse puiesteel juhtus täna hommikul raske liiklusõnnetus, milles hukkus ülekäigurajal auto alla jäänud teismeline poiss.

    OLULIST

    Traagilisest hommikust Nõmmel loe postimees.ee-st

  2. Kooseluseaduse rakendamise eelnõu läbis esimese lugemise üle noatera

    Eile protestisid Toompeal kooseluseaduse vastased. Foto: Sander Ilvest

    Riigikogus läbis täna napilt esimese lugemise vastakaid arvamusi tekitanud kooseluseaduse rakendamise eelnõu, mille tagasilükkamist toetas 41, selle vastu oli aga 42 riigikogu saadikut.

    OLULIST

    • Martin Helme ütles riigikogus napis sõnavõtus, et erakond ei toeta kooseluseadust ega ka selle rakendamist ning leiab, et tegu on äärmiselt halva poliitilise praktikaga.

    • Peale Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikute hääletasid eelnõu tagasilükkamise vastu ehk menetlusse jäämise poolt ka Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Maire Aunaste ja vabaerakondlane Monika Haukanõmm.

    Kooseluseaduse menetlemisest riigikogus loe postimees.ee-st

  3. Harku kinnipidamiskeskuse lapsed ei taha politseikonvoi saatel koolis käia

    Harku kinnipidamiskeskus. Foto: Sander Ilvest

    Harku kinnipidamiskeskust külastanud võrdõigusvolinik Liisa Pakosta leidis, et murekohaks ei ole mitte oktoobris sünnitanud ema ja beebi olukord, nagu väitis Suurbritannia ajaleht, vaid hoopis kooliealised lapsed, kes pääseks haridusasutusse vaid politseikonvoi saatel.

    OLULIST

    • «Rõhutan inimesena, mitte volinikuna, et selle koolihariduse mure tegelik põhjus on hoopis asjaolu, et lastega pere on üldse niimoodi kinnipeetav, seda pole varem ka Eestis eriti juhtunud.»

    • «Meie eesmärk ei ole perekonda eraldada, kui esineb reaalne vajadus vanemaid kinni hoida, siis laste huvides on olla nendega koos.»

    Olukorrast Harku väljasaatmiskeskuses loe postimees.ee-st

  4. Politsei leidis mehe auto pagasiruumist kinniteibitud naise

    Foto: Igor Kotjuh

    Politsei pidas eile Tartumaal Luunja vallas autoroolist kinni mehe, kes oli noore naise teibiga kinni sidunud ja pannud ta auto pagasiruumi.

    OLULIST

    • Sõites Tartusse ning siis tagasi Luunja valda õnnestus naisel kutsuda sõbra kaudu abi. Politsei pidas mehe kahtlustatavana kinni.

    • Politsei alustas juhtunu uurimiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb vabaduse võtmist seadusliku aluseta.

    Kurioossest inimröövist loe postimees.ee-st

  5. Pettunud iraaklased lahkuvad Soomest

    Iraagi migrandid Soomes. Foto: Scanpix

    Iraagi saatkonnal Helsingis Kulosaari linnaosas on viimastel nädalatel kiired ajad – hulgaliselt iraaklasi soovib saada ajutisi passe, et riigist ära minna.

    OLULIST

    • «Suure osa jaoks on see šokk, kui saavad teada tõe selle kohta, kui kaua võtab aega varjupaiga taotlemise protsess.»

    • «Elu on siin nii raske. Ma ei saa ennast mugavalt tunda, sest mu laager Jyväskyläs on nii halb.»

    Iraagi pagulaste hädast Soomega loe postimees.ee-st

  6. USA allikas Reutersile: Vene lennuk tulistati alla Süürias

    USA valitsusallikas sõnas uudisteagentuurile Reuters, et nende andmetel tulistati Venemaa sõjalennuk Türgi hävitajate poolt Süüria õhuruumis alla pärast seda, kui see oli hetk varem lennanud Türgi õhuruumis.

    OLULIST

    • Türgi on seni rõhutanud, et Vene lennuk lasti alla Türgi õhuruumis ning Türgi piloodid olid venelasi enne tulistamist kümme korda hoiatanud.

    • Venemaa võimud eitavad, et nende ründelennuk oleks lennanud Türgi õhuruumis.

    Türgi õnnetusest loe postimees.ee-st

  7. Geoloog: Eesti võiks hakata kulda kaevandama

    Kullakand. Foto: Scanpix

    Kui Soome geoloogidel on pärast viimase leiukoha avastamist Leivonmäki piirkonnas kullapalavik, peavad Eesti geoloogid nentima, et maavarade otsimist Eestis ei finantseerita, ometi leidub kulda siin täpselt samamoodi.

    OLULIST

    • Selleks, et kulla kaevandamine end ära tasuks, peaks geoloogi sõnul kulla sisaldus olema umbes 4-5 grammi tonni kohta ja vähemalt paaritonnine varu.

    • Diktüoneemakildas on ka väga palju uraani, molübdeeni ja vanaadiumi.

    Eesti maavaradest loe postimees.ee-st

  8. Sass Henno: eestlaste lemmikmüüdid naistevastasest vägivallast

    Sass Henno. Foto: Jaanus Lensment

    Täna mälestatakse valge lindi ja küünalde süütamisega paljudes maailma riikides naistevastase vägivalla ohvreid ja tunnustatakse neid, kes selle vastu võitlevad. Kirjanik ja aktivist Sass Henno kummutab sel puhul naistevastase vägivalla kohta levinud müüte, mida ta on kohanud oma võitluses sellega.

    OLULIST

    • «Naistevastane vägivald väärib aga rohkem tähelepanu just seetõttu, et selles on nii palju ebaõiglust.»

    • «Vägivalda tuleb tõlgendada tahtliku teise inimese vaimse või füüsilise kahjustamisena.»

    Sasse Henno artiklit naistevastasest vägivallast loe postimees.ee-st

  9. Gazprom peatas gaasitarned Ukrainale

    Ukraina gaasihoidla. Foto: Scanpix

    Vene gaasikontsern Gazprom teatas kolmapäeval gaasitarnete peatamisest Ukrainale, süüdistades Kiievit uue ettemakse tegematajätmises.

    OLULIST

    • Gazpromi tegevjuht Aleksei Miller ütles, et Ukraina oli Eesti aja järgi kella 9-ks kolmapäeva hommikul kasutanud ära kogu gaasikoguse, mille eest ta oli maksnud ning «uut ettemakset pole tehtud».

    • Gazpromi teadaanne langeb ajale, mil Moskva ja Kiievi niigi pingelised suhted on veelgi teravnenud seoses Ukraina elektrivarustuse ja kaubatarnete peatamisega annekteeritud Krimmi poolsaarele.

    Olukorrast gaasiga Ukrainas loe postimees.ee-st

  10. Kartul ja viiner ehk mida Eestis tegelikult süüakse

    Graafika: Alari Paluots

    Mullu tehtud suurest toitumisuuringust selgus, et Eesti väärib endiselt kartulivabariigi tiitlit, sest seda söövad prae kõrvale kõik. Kuigi viiner on juba ammu ametlikult n-ö põlu all, pole see väikelaste taldrikult kuhugi kadunud.

    OLULIST

    • Palju räägitud soovitusega süüa päevas viis portsu puu- ja köögivilju on kõige enam kursis tüdrukud ja noored naised, seevastu vanahärrade arvates piisab täiesti, kui süüa neid paar korda nädalas mõni portsjon.

    • Piirata tuleks aga maiustuste, sh pudingite, maitsestatud jogurtite, kohupiimakreemide ja kohukeste söömist.

    Meie toitumisharjumustest loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles