Sibul Aunastest: ei ole kindel, et ta peaks IRLis jätkama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maire Aunaste.
Maire Aunaste. Foto: Liis Treimann

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsiooni juht Priit Sibul kirjutas eile sotsiaalmeedias, et on pettunud erakonnakaaslases Maire Aunastes, kelle hääl tagas eile kooseluseaduse rakendusseaduste riigikogu menetlusse jäämise, ning avaldas kahtlust, kas selline poliitik peaks erakonnas jätkama. Täna ennelõunal mõtles Sibul aga ümber ja vabandas oma väljaütlemiste pärast.

Sibul märkis eile õhtul sotsiaalmeedias kirjutatud postituses, et kolmapäeval kogunes IRLi eestseisus, et anda hinnang kooseluseaduse rakendussätete hääletusele. «IRL ei toetanud kooseluseadust eelmises riigikogu koosseisus ja meil polnud põhjust ka nüüd teistmoodi käituda. Otsus oli selge, oleme rakendussätete vastuvõtmise vastu,» kirjutas Sibul eile sotsiaalmeedias.

Tema sõnul on tegu sotsiaaldemokraatide ja reformierakondlaste seadusandliku praagiga, mille tõttu on tekkinud olukord, kus vastuvõetud seadus on sisuliselt poolik, kuna tervikule ei leidunud toetust.

Priit Sibul.
Priit Sibul. Foto: Liis Treimann

Ometi hääletas Maire Aunaste eelnõu menetlusse jäämise poolt ning eelnõu jäigi menetlusse vaid ühehäälelise enamusega. IRLi fraktsioonist jättis hääletamata Marko Mihkelson ja Mart Nutt, teised liikmed hääletasid eelnõu menetlusest väljaarvamise poolt.

«Kui küsida, kuidas ma suhtun tänasesse hääletustulemusse, siis loomulikult olen ma pettunud. Pettunud selles, et meie fraktsioon ei olnud ühiselt eestseisuse seisukohaga üht meelt. Olin sellest enese jaoks kibedast tõest teadlik enne hääletust, ent lootsin lõpuni,» kirjutas Sibul sotsiaalmeedias.

«Kurb või mitte, aga olenemata ametist ei ole fraktsiooni esimehel võimalik kedagi sundida hääletama teistviisi kui ta tahab. Saadik on oma mandaadis vaba. Ometi on tal võimalus suhtuda respektiga oma erakonda, fraktsiooni, kaaslastesse ja erakonna valijatesse. Erakonna valijatesse, eriti kui tal omi peaaegu polegi. Ma pole kindel, kas inimene, kel selline austus puudub, peaks IRLis jätkama,» kirjutas Sibul viidates Maire Aunastele.

«Siinkohal austan ma väga neid IRLi fraktsiooni liikmeid, kes jätsid hääletamata. Nad väljendasid oma seisukohta, aga respekteerisid ka erakonna oma. Lõpuks on tegu keerulise hääletusega. Kooseluseaduse toetamine võib olla seotud isiklike suhete ja lähedaste inimestega. Maailmavaatest rääkimata. On kohti, kus me leiame ühisosa ja neid, kus see jääb leidmata,» märkis Sibul.

Tema sõnul oli kooseluseaduse rakendusseaduste eelnõu menetlusse jäämine masendav. «Oleksin rahul, kui oleksime täna sellega saanud ühele poole. On selge, et ühiskonda lõhestav eelnõu ja diskussioon jätkub. Hääletustulemused tänasest ja möödunud aasta oktoobrist näitavad, et arvamused on lahknevad ning koosseisu poolthäälte enamust ei ole,» lisas Sibul.

Sibul mõtles ümber

Täna lõunaks oli Sibul aga kannapöörde teinud ja saatis pressiesindaja abil avaliku vabaduse. «Vabandan oma erakonnakaaslase Maire Aunaste ees oma eileõhtuse sotsiaalmeedia postituse pärast. Minu avaldus oli kantud esmastest emotsioonidest kogu ühiskonnas palju poleemikat ja lõhestumist tekitanud seaduse üle, mille osas mul on kindlad veendumused,» seisab fraktsiooni juhi pöördumises.

«Kinnitan, et Maire on hea kolleeg, kuigi oleme mõnedes küsimustes eri seisukohtadel. Kooseluseadus on teema, kus eriarvamused ei lähe koalitsioonileppe, vaid maailmavaate ja isiklike tõekspidamiste järgi,» lisas Sibul.

Erakonna esimees Margus Tsahkna ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et Maire Aunaste ei pea selle pärast erakonnast lahkuma. Esimehe sõnul arutas kooseluseaduse hääletamist esmaspäeval ka IRLi eestseisus, kes langetas otsuse, et erakond ei ole oma seisukohta kooseluseaduse osas muutnud.

«Aga me fikseerisime eraldi selle, et meie fraktsiooni liikmed on oma otsustes vabad ja hääletavad oma südametunnistuse järgi, nii nagu nad õigeks peavad,» kinnitas Tsahkna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles