10 uudist, mida võiksid teada: neljapäev, 26. november

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pirje Tumm
  1. Ministeerium soovitab keelata burkade kandmise koolides ja haiglates

    Burka. Foto: Scanpix

    Justiitsministeerium on välja tulnud ettepanekutega, mille kohaselt võiks Eestis keelata burka ja niqabi kandmise teatud avalikes ja mitteavalikes kohtades, ennekõike aga riigiasutustes.

    OLULIST

    • Nägu varjava riietuse kandmise «piiramise» all peab ministeerium silmas, et burka ja niqab kandmine oleks keelatud osades avalikes ja mitteavalikes kohtades.

    • Justiitsministeeriumi hinnangul kasutab nägu varjavat näokatet kasutab suhteliselt väike hulk islamiusulisi naisi, kes on valdavalt seotud, kas Laheriikide või Afganistani ning seda ümbritseva piirkonnaga.

    Võimalikust burkakeelust Eestis loe postimees.ee-st

  2. Ossinovski kaalub ebatervisliku toidu makse ja reklaami piiramist

    Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski. Foto: Tairo Lutter

    Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski sõnul kaalutakse praegu sotsiaalministeeriumis koostatava toitumise rohelise raamatu raames ühe variandina ka toidumakse ning ebatervislike toodete reklaami piiranguid; samas on need suunad hetkel arutlemisel ja analüüsimisel ning mingeid otsuseid veel vastu võetud pole.

    OLULIST

    • Loomulikult me näeme seda, et Eestis nagu paljudes teistes riikides on juhtunud, et koos heaolu kasvuga kasvab ka ülekaaluliste ja rasvunud inimeste osakaal, eriti murettekitav on seis lastega.

    • Ossinovski nimetas erineva maksustamise puhul ühe probleemina liigset bürokraatiat: mis peab olema tagatud selleks et kontrollida kui palju, mida ja mis asi sisaldab ja nii edasi.

    Toidumaksudest Eestis loe postimees.ee-st

  3. Vandeadvokaat vihastas Estonian Airi nõukogu esimehe välja

    Estonian Airi nõukogu esimees ja majandusministeeriumi asekantsler Ahti Kuningas. Foto: Toomas Tatar

    Estonian Airi nõukogu esimees ja MKMi asekantsler Ahti Kuningas ütles vastuseks vandeadvokaadile, kes süüdistas riiki teadlikult Estonian Airi varast tühjakskantimises, et sellist arvamust on piinlik lugeda.

    OLULIST

    • «On väga piinlik lugeda arvamust, et Estonian Airist on välja viidud varasid.»

    • Eesti advokatuuri maksejõuetusõiguse komisjoni esimees, vandeadvokaat Jüri Sirel rääkis Raadio 2-le, et kõigi tunnuste järgi on riik tegelenud teadlikult Estonian Airi varast tühjakskantimisega.

    Estonian Airi saatusest loe postimees.ee-st

  4. Taxify muudatused teevad taksojuhid ärevaks

    Taxify kaasasutaja Martin Villigi sõnul kaotatakse äpist kaubamärgid, et anda võimalus ka väiketegijatele. Foto: Eero Vabamägi

    Möödunud nädalal kaotas taksoteenuse vahendaja Taxify oma äpist ära esimesed väikeste vedajate brändid, paari kuu jooksul kaovad mobiilirakendusest kõigi firmade logod. Taksot tellides saab pealekauba niisiis ka üllatuse, mis firma masin kohale vurab. Taxify sõnul tehakse seda nii klientide kui ka taksojuhtide huvides, kuid leidub neid, kes Taxify siiruses kahtlevad.

    OLULIST

    • Kliendile vurab ette auto, kus pole taksomeetrit ega midagi. Töö teeb ära tahvelarvuti, kuhu on tõmmatud taksomeetrilaadne asi.

    • Postimehega rääkinud väikeettevõtte taksojuhi meelest teeb Taxify logode kadumisega teene taksojuhi litsentsita töötavatele rendiautoteenust ja sõidujagamisteenust pakkuvatele juhtidele.

    Taxify uuendustest loe postimees.ee-st

  5. «Pealtnägija»: petisest eksadvokaat lüpsis aastaid üht Eesti väikeettevõtjat

    Suurpetisest eksadvokaat paneb küsima, miks on aferistidel Eestis lihtne õitseda. Foto: Scanpix

    Arvo Kulderknup on leebe mees, kes joob piparmünditeed ja küpsetab lapselastele erilise retseptiga kaeraküpsiseid. Aga nüüd on ta meeleheitel ja vihane, sest on mässinud end üle pea jamadesse, mille tagajärjel on pere laostunud ja ähvardab kodu kaotus. Tema probleemidel on üks nimi – Ilmo Maaroos, kurikuulus kelm-advokaat, kes – nagu selgub – tegutses hoolimata ärikeelust ja uurimisest edasi. 

    OLULIST

    • See lugu on ühtaegu jabur ja valus ning paneb kokkuvõttes küsima – miks on petistel Eestis nii lihtne õitseda?

    • Ainus perspektiiv kinnisvara säilitada on Arvo meelest saada Maaroosil veel nööbist kinni ja südametunnistusele koputada.

    Kelm-advokaadi tempudest loe postimees.ee-st

  6. Laenuvõtja elu muutub lihtsamaks

    Laen. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

    Valitsus kiitis tänasel istungil heaks eelnõu, millega on pangad ja teised laenuandjad kohustatud tarbijale kinnisvara tagatisel antavate laenulepingute kohta senisest rohkem teavet andma.

    OLULIST

    • Edaspidi peab pank oma kodulehel tarbijatele üldteabena andma ülevaate eluasemelaenu lepingu põhisisust ja sellega seonduvatest võimalustest.

    • Lisaks on tarbijal võimalik kasutada krediidiandja vastu muid õiguskaitsevahendeid, näiteks nõuda kahju hüvitamist.

    Laenuandjate kohustustest loe postimees.ee-st

  7. Türgi avaldas audiosalvestise Vene lennukile tehtud hoiatustest

    Kaadrid Vene Su-24 allatulistamisest. Kui Ankara väitel tulistati lennuk alla vastuseks Türgi õhuruumi tungimisele, siis Venemaa eitab piiri rikkumist. Foto: Scanpix

    Türgi armee avalikustas täna audiosalvestise, millelt on sõjaväelaste kinnitusel kuulda enne Vene ründelennuki allatulistamist antud hoiatusi.

    OLULIST

    • Türgi õhujõud kinnitavad, et nende hävituslennukid hoiatasid õhupiiri rikkunud Vene lennukit kümme korda, enne kui avasid tule.

    • Allalastud Su-24 ellujäänud piloodi Konstantin Murahtini sõnul ei teinud Türgi relvajõud lennukile ühtki hoiatust.

    Türgi-Vene vaidlusest loe postimees.ee-st

  8. Portaal: Netflix laieneb järgmise aasta alguses Eestisse

    Filmide ja telesarjade striimimisteenust pakkuv Netflix on väärt rohkem kui Tšiili aktsiaturg. Foto: Scanpix

    «Kõik meie rahvusvahelised koostööpartnerid võtavad seda kindla tõsiasjana, et Netflix on otsustanud 2016. aasta esimeses kvartalis muuhulgas ka Eestisse laieneda,» ütleb Eesti telemaailmas väga informeeritud inimene. Netflix on videote voogedastusteenus ehk videote Spotify.

    OLULIST

    • Kuidas siinsete ettevõtete partnerid Netflixi Eesti-plaane teavad? Väga lihtsalt: Ameerika firma ostab Eesti tarvis telesisu litsentse kokku, ütles teine valdkonda tundev ekspert.

    • Aasta alguses investoritele saadetud kirjas käis firma välja lubaduse, et «jõuame globaalse laienemise lõpule viia järgneva kahe aasta jooksul».

    Filmide ja seriaalide tõotatud teenusest loe postimees.ee-st

  9. Tänak saab MM-sarjas ilmselt uue võimaluse

    Ott Tänak. Foto: Timo Anis

    Kõik viitab sellele, et Ott Tänakul ja Raigo Mõlderil on ka järgmisel hooajal võimalus sõita autoralli MM-sarjas. Mainekas väljaanne Autosport avaldas eile spekulatsiooni, et Tänak lahkub M-Spordi meeskonnast ja saab koha MM-sarjaga liituvas DMACKi meeskonnas.

    OLULIST

    • Samas ei pruugi see olla Tänaku jaoks ainus võimalus, vaid õhus on ka muid variante.

    • Pole võimatu, et suurte bosside silmis oleks eelolev hooaeg Tänakule veel üks niinimetatud vaheaasta, mille jooksul saab tänavu kogutud kogemusi kinnistada ja oma küpsust tõestada.

    Ott Tänaku saatusest ja tulevikust loe postimees.ee-st

  10. Galerii: 2015. aasta naljakamad loodusfotod

    Foto: Mercury Press / Scanpix

    Rahvusvaheline looduskaitseorganisatsioon Born Free korraldas esimest korda naljakate elusloodusest tehtud fotode konkursi, millel osales 1500 võitlustööd 52 riigist.

    OLULIST

    • Loodusfotograaf ning konkursi eestvedaja Paul Joynson-Hicks ütles, et otsust oli nii paljude heade tööde tõttu raske teha, kuid lõppvalik tehti tehniliselt briljantsete fotode seast.

    • Naljakate eluslooduse fotode auhinna eesmärgiks on pöörata tähelepanu inimeste poolt metsloomadele tekitatavatele kannatustele ja ohustatud liikide kaitsmise vajadusele. 

    Vaata naljakate loomade pilte postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles