Andrus Ansip: Juhan Partsile tehakse liiga

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: Pm

Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip (RE) kaitseb sotside kriitikarahe alla sattunud Juhan Partsi (IRL) ja otsuseid, mis tehti Ansipi peaministriks olemise ajal. «Kui Parts ei meeldi, siis rääkigu asjast nii nagu see on,» soovitas Ansip sotsidele.

Ansip ütles, et ei soovi kommenteerida, kas Juhan Parts sobiks Euroopa Kontrollikotta, kuid lisas, et praegused sotside ettekäänded ei päde.

Ansip ei ole rahul väidetega, et investeeringud Estonian Airi ja Auvere elektrijaama on olnud riigile kahjulikud.

«Pean oma kohustuseks kaitsta kunagi valitsuses tehtud otsuseid ja tahan kaitsta ka Juhan Partsi, kes tol ajal oli üks valitsuse liikmetest. Need olid tol ajal, ja ka praeguste teadmiste juures õiged otsused. Kas kõik neile otsustele järgnev on olnud kõige paremini korraldatud, see on hoopis omaette teema,» rääkis Andrus Ansip.

«Üksnes fakt, et Estonian Air lõpetas pankrotiga ei ole tõestuseks sellele, et (riigiabi - toim.) otsus oli riigile kahjulik,» arvas Ansip.

«Me anname Eestis ühistranspordile aastas 120 miljonit eurot dotatsioone – bussitranspordile, rongitranspordile, praamiühendusele. Kas keegi võtab väita, et need on riigile kahjulikud otsused?» küsis ta.

Hoidku taevas selle eest, lasevad koguni raketi välja, mis maksab 100 000 eurot! Majanduslik kahju on sündinud, keegi peaks vastutama!

Tema kinnitusel on analüüse, mis näitavad, et Tallinnas baseeruva lennuettevõtte mõju majandusele on ainuüksi ühes aastas sada miljonit eurot. «Ma ei saa kuidagi väita, et Estonian Airi tehtud investeering oleks olnud Eesti riigile kahjulik.»

Samas nentis ta, et pärast riigiabi andmist ei suudetud ettevõtet kasumisse viia ja seejuures tehti ka mitmeid vigu. «See on hoopis omamoodi teema. Süüdlasi võib ajakirjandus otsida või mitte otsida, aga ma ei nõustu väitega, et ühistranspordi doteerimine maksumaksja rahaga oleks riigile kahjulik. Vastupidi, ma pean seda kasulikuks otsuseks.»

Ka oli Ansipi sõnul Auvere elektrijaama investeering ülimalt oluline. «Minu jaoks on Auvere investeering eelkõige varustuskindluse parandamiseks,» selgitas Ansip.

«Meil on praegu olemas kaks Estlinki kaablit, mis ühendavat Eestit Soomega. See on kõvasti parandanud varustuskindlust, aga peame silmas pidama ka seda, et kaablitega võib midagi juhtuda, ongi juhtunud. Soomes pole elektrienergia ülejääki, vaid Soome ka impordib elektrienergiat. Ajutise lahendusena on kaablid ülimalt olulised, kuid me teame seda, et Eesti Energia elektrijaamade mõned plokid peaksid olema ammu käigust väljas, aeg tiksub omasoodu ja nad jäävad jäljest vanemaks. Ma ei tahaks küll, et Eesti sõltuks suures osas Soomega ühendavatest kaablitest või Venemaa ühendustest.»

Ansip tõi paralleeli kaitseväega, kus tehakse laskmisharjutusi kaitsevõime tugevdamiseks. Keegi ei ütle, et kasutatud laskemoon on majanduslikult kahjulik, lisas ta.

«Hoidku taevas selle eest, lasevad koguni raketi välja, mis maksab 100 000 eurot! Majanduslik kahju on sündinud, keegi peaks vastutama!» ironiseeris ta ja lisas, et sellistel puhkudel ei nõuta inimeste vastutusele võtmist, vaid tunnistatakse hoopis, et kaitsevõime on tugevnenud.

Ka märkis ta, et Elering on ehitanud Kiili avariielektrijaama maksumusega 130 miljonit eurot ja see elektrijaam hetkel ei tööta. «Hea oleks, kui ta kunagi töötama ei peaks. Tõenäosus on siiski olemas, et avariielektrijaama võib kunagi vaja minna ja selleks see investeering ka tehti.»

Jevgeni Ossinovski, et Parts ei sobi Euroopa kontrollikoja liikme kandidaadiks, sest ta on «majandusministrina läbi surunud mitmeid Eesti riigi jaoks kahjulikke otsuseid».

«Estonian Airi pankrotist on viimastel nädalatel palju juttu olnud ning just täna on avalikkuse huviorbiiti tagasi jõudnud Eesti Energia ebaõnnestunud investeeringud. Meenutame, et 2012. aastal oli sadade miljonite eurode investeerimise läbi surumine Eesti Energia juhtkonna vastuseisule vaatamata üks peamisi põhjuseid, miks sotsiaaldemokraadid avaldasid toonasele majandusminister Partsile umbusaldust ning tänaseks on saanud selgeks, et meie toonased kahtlused nimetatud investeeringute ebaotstarbekusest kahjuks tõeks osutunud. Kümnete miljonite väärtuses hapusid investeeringuid on tõsiasi,» ütles Ossinovski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles