Hanso: Taani üksuse Eestisse tulekuks pole praegu siduvaid leppeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Hannes Hanso
Kaitseminister Hannes Hanso Foto: Tairo Lutter / Postimees

Praeguse seisuga pole Eestil Taaniga siduvaid kokkuleppeid Taani üksuse pikemaajaliseks Eestisse tulekuks, sõnas kaitseminister Hannes Hanso.

«Järgmine aasta tuleb Eestis liitlaste kohaoleku osas väga tõsine ja kiire aasta,» ütles Hanso. Ta märkis, et Eesti on kogu aeg soovinud, et liitlased oleksid kohal rohkem ja suuremas mahus.

Hanso sõnul on praegu Eestis Ameerika Ühendriikide üksus ning järgmisel aastal on Eestisse pikemaks ajaks tulemas Saksamaa jalaväekompanii ning Ühendkuningriigi jalaväekompanii. Ta lisas, et nende riikidega on Eestil siduvad kokkulepped.

«Üks riik, kellega me oleme kohaloleku teemal rääkinud, on Taani,» sõnas Hanso. «Taani puhul ei ole meil praegusel ajahetkel kokkuleppeid, mis tooksid Taani üksused siia kuude pikkuseks perioodiks,»  ütles Hanso.

Kaitseminister lisas, et Taani osaleb järgmisel aastal Eestis peetaval õppusel «suurendatud mahus», kuid millises ulatustes, on praegu veel ebaselge.

Saksamaa kaitsevägi saadab tuleval aastal Eestisse kompanii suuruse üksuse, mis saabub Eestisse tuleva aasta suvel ning jääb siia novembrini. Kompanii relvastuses on jalaväe lahingmasinad Boxer. Kui välja arvata aasta alguses Eestis harjutamas käinud Hollandi üksuse kasutuses olnud Boxeri meditsiiniversioon, on tegemist esimese korraga, kui seda tüüpi lahingumasinad Eestisse tuuakse.

Ka saadab Ühendkuningriik järgmisel aastal Eestisse kompanii suuruse maaväeüksuse, selle siiatuleku aeg sõltub teiste liitlasüksuste roteerumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles