Naisteühenduste ümarlaud toetab burkade keelustamist avalikus ruumis

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niqab.
Niqab. Foto: SCANPIX

Eesti Naisteühenduste Ümarlaud (ENÜ) teatas, et toetab justiitsministeeriumi algatust töötada välja seadusemuudatused, mis muu hulgas keelustaks ka burka ja niqab'i kandmise osades avalikes ja mitteavalikes kohtades. 

Ümarlaud toetab ka teisi seadusmuudatusi, nagu näiteks naiste ahistava jälitamise, naiste suguelundite moonutamise, sundabielude ja inimkaubanduse ohvrilt seksuaalteenuste ostmse kriminaliseerimist.

«Samuti toetame justiitsministeeriumi algatust keelustada nägu katva riietuse kandmine avalikus ruumis. Eelkõige on see tähtis naiste õiguste kaitse seisukohalt,» teatas ümarlaud.

ENÜ hinnangul on mõningates islamiriikides naistele pandud kohustus väljaspool pereringi oma nägu varjata selgelt naisi ahistav ja meie kultuuril võõras nähtus, mida ei tohiks Eestis sallivuse või isikuvabaduste kaitse sildi all juurutada.

Samuti juhtis naisteühenduste ümarlaud tähelepanu, et Eesti on ühinenud ÜRO naiste diskrimineerimise kõigi vormide likvideerimise konventsiooniga, mille osalised kohustuvad rakendama kõiki abinõusid, et muuta tavasid ja praktikaid, mis kujutavad endast naiste diskrimineerimist.

«Oleme veendunud, et kultuurierinevuste austamise sildi all ei tohiks Eestis näo katmist avalikus ruumis kui naisi diskrimineerivat tava tolereerida,» teatas ümarlaud.

Samuti toetab ümarlaud vajalike seadusemuudatuste tegemist just praegu. «Teisalt on viimasel ajal Pariisis ja Brüsselis toimunud terroriaktide taustal näokatete kandmise keelustamine avalikus ruumis oluline ka meie kõigi turvalisusest lähtudes,» leiavad nad.

Justiitsministeerium saatis sel nädalal kooskõlastusringile karistusseadustiku ja korrakaitseseaduse muutmise seaduse eelnõu väljatöötamiskavatsuse, mis muu hulgas käsitleb ka nägu varjavate riiete kandmise küsimust Eestis. 

Nägu varjava riietuse kandmise «piiramise» all peab ministeerium silmas, et burka ja niqab'i kandmine oleks keelatud osades avalikes ja mitteavalikes kohtades. Sinna hulka võiksid ministeeriumi hinnangul eelkõige kuuluda haridusasutused, riigiasutused, tervishoiuasutused ja muud avalike ülesannete täitmisega seotud asutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles