Keskerakond loobus ERJKga anonüümsete annetuste üle vaidlemast

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Erik Prozes

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) ettekirjutuse halduskohtus vaidlustanud Keskerakond teatas pärast riigikohtu süüdimõistvat otsust, et loobub komisjoniga vaidlemast ning peab seega riigieelarvesse kandma 4000 eurot aastate eest anonüümselt saadud annetusi.

Komisjoni augustis tehtud ettekirjutus puudutab 2010. ja 2011. aasta annetuste registris kajastatud sularahaannetusi, mille Keskerakond deklareeris tagantjärele 2012. aasta kevadel ning mis viisid Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali dokumendi võltsimises süüdistatuna kohtu alla.

Nädala eest jäi Toobal nii võltsimises kui lisaks ka eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises riigikohtu otsusega lõplikult süüdi. Otsuse kohaselt võltsis Toobal viit erakonna kassa sissetuleku orderit, mis kajastavad kokku 11 030,28 euro ulatuses sularahaannetusi, et erakond saaks kasutada teadmata päritoluga sularaha. Võltsitud orderid pidid näitama, et sularaha, mille Toobal Keskerakonna kassasse maksis, on inimestelt saadud annetus, mida erakond tohib vastu võtta.

Kuna Toobal pani võltsimise toime erakonna peasekretärina, jäi riigikohtu otsusega kuriteos juriidilise isikuna süüdi ka Keskerakond.

Järelevalvekomisjoni esimees Ardo Ojasalu ütles augustis Postimehele, et riigikohtu süüdimõistva otsuse korral tehakse erakonnale hiljem ettekirjutus ka ülejäänud summa kandmiseks riigieelarvesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles