10 uudist, mida võiksid teada: reede, 27. november

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pirje Tumm
  1. Sester teeb sotside vastuhakust hoolimata ettepaneku nimetada Parts kontrollikoja liikmeks

    Sester ja Parts IRLi volikogul. Foto: Mihkel Maripuu

    Ehkki sotsiaaldemokraadid on teada andnud, et nemad ei taha Juhan Partsi Euroopa Kontrollikoja Eesti esindajaks, teeb rahandusminister Sven Sester valitsusele sellegipoolest ettepaneku esitada kontrollikoja liikmeks just Parts.

    OLULIST

    • «Kujutage ette olukorda, kus IRL oleks sotside kandidatuuri blokeerinud seetõttu, et ta hääletas kooselu seaduse poolt.»

    • Sester ei usu, et Partsi esitamine kutsub esile valitsuskriisi

    Võimuvõitlusest Partsi ümber loe postimees.ee-st

  2. Võimuparteide taotlus jõuluvanale: 6 miljonit eurot ja pisut peale omadele katuserahaks

    Jõuluvana 2014. aastal riigikogus. Foto: Tairo Lutter

    Tänavu soovivad riigikogu fraktsioonid jagada 6 480 000 eurot poliitilist katuseraha peaasjalikult koolidele, lasteadadele, spordiväljakute rajamiseks ja korrastamiseks, aga ka olümpiakomiteele ja ERRile.

    OLULIST

    • Suurima summa ehk 620 000 eurot annaks Reformierakond Eesti Olümpiakomiteele, et toetada olümpiamängudel osalemiseks valmistumist.

    • Keskerakond soovib tuleva aasta riigieelarves katuserahaga toetada mitmeid koole ja lasteaedu, kellest suur osa paikneb Tallinnas.

    Katuserahade jagunemisest loe postimees.ee-st

  3. Otseülekanne: Savisaare ja Simsoni vastasseis jõuab haripunkti

    Kadri Simson ja Edgar Savisaar. Foto: Postimees / Õhtuleht / Scanpix / Photoshop

    Postimees vahendab pühapäeval otsepildis terve päeva kestvat Keskerakonna kongressi, kus selgub, kas partei juhiks valitakse tagasi kauaaegne esimees Edgar Savisaar või võtab erakonna juhtimise üle senine aseesimees ja riigikogu fraktsiooni juht Kadri Simson.

    OLULIST

    • Kuigi Keskerakonna esimehe kohale on kuus kandidaati, toimub põhiline võitlus Savisaare ja Simsoni vahel.

    • Viimase kümmekonna aasta jooksul on Savisaarele Keskerakonna kongressil arvestatavat konkurentsi pakkunud vaid riigikokku kuuluv Jüri Ratas.

    Titaanide heitlus Keskerakonnas juba pühapäeval otse Postimehe vahendusel

  4. Putin kisub tüli suuremaks: USA oli teadlik allatulistatud lennuki teekonnast

    Venemaa president Vladimir Putin. Foto: Scanpix

    President Vladimir Putin ütles neljapäeval, et Venemaa oli USA-d eelnevalt teavitanud Türgi poolt Süüria piiril alla tulistatud lennuki teekonnast.

    OLULIST

    • «Me informeerisime oma ameerika partnereid sellest, kus, millal ja millistes ešelonides meie lendurid tööle hakkavad,» lausus Putin.

    • «Milleks me seda infot ameeriklastele andsime,» küsis Putin. «Või ei kontrolli nad, mida nende liitlased teevad, või jagavad nad seda infot vasemale ja paremale tagajärgi mõistmata.»

    Venemaa ja USA kemplusest loe postimees.ee-st 

  5. Esmaspäeval jõuab Eestisse torm, tuuleiilid võivad ulatuda üle 30 m/s

    Tormine ilm. Foto: Küllike Rooväli

    November on olnud valgusküllane. Küll on meid rõõmustanud madal päike ja ajutiselt ka värske lumi. Suhteliselt rahulikku ilma on häirinud vaid üksikud tormihood. Nüüd on saabumas hilissügise tormide aeg ka meie vetesse, põldudele ja  metsadesse.

    OLULIST

    • Hooaja juhatab meie jaoks sisse reedel Nordkapist mööduv tormitsüklon nimega Michel.

    • Meile muutub ilm ohtlikuks esmaspäeva varahommikust alates, mil tsüklon jätkab süvenemist ja edelatuul paisub Läänemere põhjaosas ja lääneranniku lahtedes tugevaks tormiks.

    Novembrilõputormist loe postimees.ee-st

  6. 9-aastasele lapsele kukkus koolitunnis tükk vaheseinast pähe

    Rahumäe põhikooli renoveerimistööd 2006. aastal. Vaade võimlale. Foto: Peeter Langovits

    Tallinna Rahumäe põhikoolis juhtus üleeile õnnetus, kus 3. klassi õpilasele kukkus tunni ajal peale lükandvaheseina detail, mis tekitas talle 4-sentimeetrise peahaava. Hoone haldaja Riigi Kinnisvara AS tunnistas, et detail oli ilmselt renoveerimistööde käigus valesti kinnitatud.

    OLULIST

    • Hoone haldaja RKASi selgitusel tuli 3. korruse auditooriumis seina küljest lahti ruumi poolitava lükandvaheseina vastusosa, mis kukkus alla.

    • Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula sõnul käitus Rahumäe põhikool antud olukorras igati korrektselt. «Kool käitus õigesti, et kutsus kiirabi välja ja laps viidi kohe läbivaatusele,» ütles ta.

    Õnnetusest Rahumäe põhikoolis loe postimees.ee-st

  7. Enamik venemaalasi arvab, et riigis on majanduskriis

    Lihamüüja Smolenskis. Foto: Scanpix

    Majanduskriisist rääkivate venemaalaste hulk on kasvanud augusti 68 protsendilt 72-ni, selgus reedel avaliku arvamuse fondi küsitlustulemustest.

    OLULIST

    • Seejuures arvab 15 protsenti, et Venemaal praegu kriisi ei ole (augustis oli neid 17 protsenti). Vastusega jäi kimpu 12 protsenti.

    • 17 protsendil venemaalastel on raha olmetehnikaks, kuid ei jätku auto tarvis. Neid, kes võivad omale lubada auto ostmist, on viis protsenti.

    Venemaa majanduse olukorrast loe postimees.ee-st

  8. God'swill Ayobamidele Nkwusi: minu elu Eestis

    God'swill Ayobamidele Nkwusi. Foto: Jaanus Lensment

    «Mine koju neeger!» «Me ei taha sind siia. Ma vihkan sind neeger! Ära varasta meie töökohti!» Need on hüüded, mis viitavad ühele kindlale sõnale  – rassism. See sõna tekitab minus ärritust, viha ja kõigutab enesehinnangut. Mu esimesed kolm neljast Tallinnas veedetud aastast ei olnud küll täiesti muretud, ent sedasorti nahavärvil põhinevaid rünnakuid ma ei kogenud, kirjutab Eestis õppiv Nigeeriast pärit doktorant God'swill Ayobamidele Nkwusi.

    OLULIST

    • Eestlased on väga kenad ja viisakad, ent kauni kontrastina ka väga omaettehoidvad.

    • Põhjus võib aga peituda hoopis selles, et paljud eestlased üritavad alles mõista ja kohaneda teiste kultuuridega ning praegu on seega kohanemisperiood nii uutele immigrantidele kui ka neid vastuvõtvale ühiskonnale.

    Rassismiprobleemidest Eestis loe postimees.ee-st

  9. Pommuudis: Ene Veiksaare ja Erika Salumäe ühine äri sai inetu lõpu!

    Sõbrannad: Ene Veiksaar ja Erika Salumäe. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

    Hispaanias ühiselt äri ajava Erika Salumäe ja Ene Veiksaare koostöö on lõppenud. Salumäe väidab, et Veiksaar jättis tema kanda «kosmilised» võlad.

    OLULIST

    • Veiksaar ise väidab aga, et ärilise koostöö lõpu põhjuseks oli alkohol ja vägivald ning see on ka faktiliselt tõestatav, vahendas Kroonika.

    • Veel rääkis naine, et oli Salumäega ühes asjas kokku leppinud - äritegevuse lõppedes ei hakka nad omavahel meediasõda pidama. Lõpuks läks aga teisiti.

    Ootamatust pöördest Salumäe ja Veiksaare koostöös loe postimees.ee-st

  10. Ametlik: Ott Tänak hakkab uuel hooajal sõitma DMACK tiimi eest

    Ott Tänak.

    Tänavu autoralli MM-sarjas M-Spordi meeskonda esindanud Ott Tänak istub uuel hooajal DMACKi tiimi masina rooli - nii teatas DMACK täna oma ametlikus pressiteates.

    OLULIST

    • «Olen DMACKiga taasühinemise üle väga eleveil ja olen vägagi motiveeritud, et jätkata tõsise töö tegemist ning jõuda tippudele lähemale,» rääkis pressiteate vahendusel Tänak.

    • «Usun siiralt, et M-Spordi ja Oti kombinatsioon on parim platvorm, mille abil arendada meie WRC tooteid ja võidelda parimate katseaegade eest, kui selleks võimalus tekib.»

    Ott Tänaku tulevikust ralliteedel loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles