Jõks esitas küsimuse enda sobivuse kohta kontrollikoja liikmeks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Jõks
Allar Jõks Foto: Maksim Toome

Endine õiguskantsler Allar Jõks kirjutas sotsiaalmeedias, et teda huvitab vastus küsimusele, kas ta võiks sobida Euroopa Kontrollikoja liikmeks.

«Juhan (Parts) oli tugev riigikontrolör ja tema toetuse eest õiguskantslerile olen siiani tänulik,» kirjutas Jõks Facebookis. «Eelnev ei tähenda, et mind ei huvitaks vastus küsimusele, kas kunagise õiguskantsleri CV võiks ka olla sobilik kontrollikoja jaoks.»

«2001. aasta märtsikuu nädalavahetusel kogunes riigikontrolör Partsi eestvedamisel üks seltskond Sakus,» kirjutas Jõks Facebookis tagasivaatavalt enda ja Partsi koostööle. «Nende eesmärk oli aidata just ametisse astunud õiguskantsleril üles ehitada maailma parim õiguskantsleri institutsioon. Õhtuks sai kokku kirjutatud kümme suurt lehte. Strateegia koostamise kogenematust kompenseeris ambitsioonikus ja julgus sõnastada hullumeelseid ideid. Seitse aastat hiljem olid üllatuslikult enamik kavandatust saavutatud. See võis olla ka üks põhjustest, miks riigikogu õiguskantslerit teiseks ametiajaks ei nimetanud.»

Jõks oli õiguskantsler aastatel 2001-2008. President Toomas Hendrik Ilves esitas 2007. aasta detsembris Jõksi õiguskantsleri kandidaadiks ka järgmiseks seitsmeaastaseks ametiajaks. Salajasel hääletusel anti Jõksi vastu 56 häält ning tema poolt 36 häält. Erapooletuid ei olnud. Seega ei valinud riigikogu Jõksi õiguskantsleriks tagasi. Jõksi ametiaeg õiguskantslerina lõppes 7. märtsil 2008. Tema ametijärglaseks sai Indrek Teder.

Euroopa Kontrollikojas praegu Eestit esindava Kersti Kaljulaidi hinnangul on tema ametijärglasena välja pakutud Parts sellele ametikohale pädev kandidaat. Kaljulaidi sõnul on Euroopa Liidu aluslepingus muuhulgas sätestatud, et kontrollikoja liikmed valitakse isikute hulgast, kes on kuulunud oma koduriigis sõltumatusse auditeerimisasutusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles