Siim Kallas toetab Partsi saatmist kontrollikotta

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas.
Siim Kallas. Foto: Ants Liigus

Eesti kunagine peaminister ja Euroopa Komisjoni endine asepresident Siim Kallas toetab Juhan Partsi saatmist Eesti esindajana Euroopa Kontrollikotta. 

«Mina toetan Juhan Partsi saatmist kontrollikotta kindlasti,» sõnas Kallas, kelle vastutusalasse aastatel 2004-2010 kuulus ka koostöö Euroopa Kontrollikojaga. Tema sõnul on oluline, et kontrollikojas oleksid inimesed, kes mõistaksid suurt pilti ning otsuste kõiki aspekte. 

Partsil on need pädevused tema sõnul olemas. «Juhan Parts on olnud peaminister ja majandusminister, ta mõistab kõikide medalite mõlemaid pooli. Kui tema on seal, siis on see kindlasti kasulik nii kontrollikojale kui ka mõistagi Eesti mainele,» arvas Kallas. 

Partsi karjääris on olnud küll vaieldavaid otsuseid, ent kui inimene on olnud peaminister ja majandusminister, siis on sealt alati võimalik leida igasuguseid vaieldavaid otsuseid, leidis Kallas. «Me võime sinna saata kellegi, kes on mitte keegi, aga siis ta jääb seal ka selleks mitte keegiks.» 

«Ta kindlasti koloriitne figuur, kellel on asjade suhtes oma arvamused, millega ei tarvitse küll nõustuda, aga tal on oma arvamus ja mina isiklikult eelistan inimesi, kellel on oma arvamus,» kiitis Kallas, kuid lisas, et Parts peab end kõvasti tõestama ja seisukohti kaitsma hakkama. 

«Kindlasti on meil Eestis inimesi, kes sokutavad hästi palju Partsi-vastast materjali parlamendiliikmete kätte, et nad küsiksid igasuguseid küsimusi..» mõtiskles Kallas, et lisaks Eestile saab Partsil raske olema ka Euroopa Parlamendi eelarvekontrolli komitee ees, kus hinnatakse kandidaadi sobivust. 

Euroopa Kontrollikoda on üks viiest Euroopa Liidu institutsioonist Euroopa komisjoni, ELi nõukogu, Euroopa parlamendi ja Euroopa kohtu kõrval. Kontrollikoja ülesanne on auditeerida ELi institutsioonide arvepidamist ja tagada seeläbi liidu finantsjuhtimise usaldusväärsus.

Kontrollikojas on 28 liiget ehk üks liige igast liikmesriigist. Praegu töötab Euroopa Kontrollikoja liikmena Kersti Kaljulaid, kelle teine kuueaastane ametiaeg lõpeb järgmise aasta mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles