Keskerakonna blogi: Savisaare kaaskond juubeldab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna XV kongress
Keskerakonna XV kongress Foto: Liis Treimann

Tondiraba jäähallis peetaval Keskerakonna kongressil selgub täna, kellest saab erakonna uus esimees. Postimees toob kõik sündmused, emotsioonid ja kommentaarid lugejateni otse jäähallist!

22.14 Keskerakonna juhatusse valitud Jüri Ratase sõnul oli ette teada, et valimisvõitlus tuleb pingeline ning kumbki kandidaat ei saavuta suurt edu. «Eks häälte vahekord näitab nüüd selgelt, et erakonnas on suur hulk neid inimesi, kes oleksid hea meelega näinud Keskerakonna liidrina Kadri Simsonit,» ütles Ratas BNS-ile. Ratas lisas, et kõigele vaatamata tegi Simson hea tulemuse.

22.11 Riigikogu keskerakondlasest liige Aadu Must tõdes, et häälte vahe tema tütre Simsoni ja Savisaare vahel oli väga väike ja tema sõnul oli see ette prognoositav. «Mängisid mitmed väikesed detailid ja krutskid, aga ka juhuslikud faktorid,» ütles Must BNS-ile, lisades, et rohkem ei soovi ta Savisaare valimisvõitu kommenteerida.

21.28 Suurem pidu Tondiraba jäähallis on läbi, Edgar surub veel viimaste kaasvõitlejate käsi. Simsoni pooldajate pidu jätkub mujal.

Foto: Liis Treimann

21.20 «Mina olen öelnud, et ma jään Keskerakonda, aga see edasiminek on taasvalitud erakonna esimehe kätes. Tema peab olema see, kes sirutab käe teisele poolele,» vastas Simson, kui Postimehe reporter küsis, kuidas edasi.

21.13 Savisaare kommentaarid pärast võitu: «Me võitsime! See on hea valimisvõit..»

21.00  Taavi Rõivas Postimehele: «Tulemused on ootuspärased, nagu ka see, et Savisaar rõhus oma kõnes Kremli jutupunktidele. Täna sai veelgi selgemaks nii sügav veelahe Keskerakonna sees kui kuristik Keskerakonna ja teiste erakondade suhtumise vahel julgeolekuküsimustesse.»

20.47 Savisaare leer juubeldab. Tondiraba jäähallis jätkuvad pidustused.

20.41  Savisaar tänas usalduse eest, nimetas neli aseesimeest: Jaanus Karilaid, Siret Kotka, Olga Ivanova, Yana Toom. 14-liikmeline juhatus jagunes pooleks Savisaare ja Simsoni leeri vahel, aga kuna Savisaar jätkab esimehena, on tema leer ülekaalus.

20.36 Edgar Savisaar jätkab esimehena. Savisaare poolt hääletas 541, Simsoni poolt 486 delegaati.

Foto: Sander Ilvest

20.34 Uue esimehe täpsustusteks võeti kaks minutit.

20.31 Edgar Savisaart õnnitletakse lava juures, ametlikku kinnitust veel pole. Kohe-kohe.

20.17

20.05 Poliitika.guru: 

20.01 Hääletustulemuste saabumiseni näidatakse delegaatidele filmi.

19.15 Hetkel käib hõbemärkide üleandmine, hõbemärgi sai ka Priit Kutser.

Keskerakonna pressiesindaja sõnul lükkub valimistulemuste väljakuulutamine edasi.

Lisaks uue esimehe valimisele on väga oluline ka uue juhatuse koosseis. Keskerakond muutis põhikirja nii, et kuriteos süüdimõistmine ei tähenda enam automaatset parteist väljaarvamist, vaid selle üle otsustab juhatus.

Juhatusse kandideerib ka riigikohtu otsusega süüdi mõistetud Priit Toobal. Simsoni sõpruskond loodab, et 14-liikmelises juhatuses õnnestub neil oma inimestega täita kaheksa-üheksa kohta.

18.47 Arvo Sarapuu rääkis, et vastupidiselt temale andis ta naine hääle Simsonile, kuid eluga tuleb edasi minna.

18.44 Heimar Lenk tõi võrdluse, et «Jeesus Kristus oli kolm päeva surnud, Edgar Savisaar oli 40 päeva koomas» ning tõstatas küsimuse, kuidas saavad täna öösel magada need delegaadid, kes andsid vastuhääle mehele, kes tõi Eestile vabaduse.

18.39 Keskerakonna pressiesindaja Taavi Puki sõnul tuli kongressile kohale 1090-st delegaadist 1051.

18.37 Toom rääkis sanktsioonidest, Ukraina sündmustest ning viimaks põgusalt ka nn Islamiriigist. Toom ütles ka, et pole küll eesti keele vastane, ent et Narva taksojuhid peavad olema suutelised eesti keeles esseesid kirjutada, on absurdne.

Järgnevad saadikute sõnavõtud.

18.08 Aukohtu esimees Kalle Klandorfil paluti anda ülevaade aukohtu tegevusest. Pärast aukohtu statistika ette lugemist hakkas Klandorf rääkima hoopis peotantsust ja Tallinna linnast.

18.05 Kadri Simson rääkis tööst fraktsioonis, Toom kõneleb hetkel Euroopa Parlamendist, Savisaar veedab aega talle eraldatud ruumis, kus käis eravestlusel ka Kristiina Ojuland. Vastuseks küsimusele, kuidas Savisaar vastu peab, vastas ta lähikondlane, et väga hästi, aga päev on pikk.

Silma järgi hinnates on vähemalt pooled delegaadid lahkunud.

17.25 Esimesed valimissedelid avaldasid toetust Savisaarele. Samas on paras patakas ka Simsonit toetavaid sedeleid. Esialgu lubati ajakirjanikel ka jälgida häälte lugemist, aga peagi paluti neil lahkuda.

Rohelised sedelid olid mõeldud esimehe valimiseks, nr 1 tähistas Savisaart, nr 2 Simsonit.
Rohelised sedelid olid mõeldud esimehe valimiseks, nr 1 tähistas Savisaart, nr 2 Simsonit. Foto: Liis Treimann

Vahepeal kiitis Keskerakonna kongress heaks erakonna põhikirja muutmise, mis muuhulgas võimaldab kriminaalkorras süüdi mõistetud isikutel jätkuvalt parteisse kuuluda.

Keskerakonna aseesimehe Kadri Simsoni sõnul ei muudetud põhikirja mitte seetõttu, et Keskerakond soovib avaldada umbusaldust õiguskaitseorganitele, nagu väitis Edgar Savisaar, vaid seetõttu, et põhikiri oli vaja viia vastavusse kehtivate seadustega. 

17.17 Hääletus on lõppenud, kümmekond kasti häältega tuuakse lauale. Häälte lugemine alaku!

17.16 Kõik delegaadid tulemust ootama ei jää, üks lahkujates tõdes ukse ees, et läheb «koju tagasi parketti panema». Nooremapoolne mees arvas, et sel korral võidab siiski Savisaar, kuna Simsoni jaoks on veel liiga vara.

Foto: Liis Treimann

17.06 Hääletuse lõppu lükati edasi. Viimased inimesed on hääletuskabiinides. Tulemusi on oodata kella 19.30 ajal.

Kümmekond minutit tagasi lasti lindid valimiskabiinide ees vabaks, kus paarikümne viimase hääletaja seas oli ka Jüri Ratas, kes pidi ette näitama oma mandaadikaardi. Seevastu Priit Toobal pääses kõrvalt lindi alt hääletama.

Hääletuskabiinis on nimekirjas nr 1 Savisaar, Simson nr 2.

16.59 Kuidas valitakse delegaate? Delegaatide ütlused on sel teemal erinevad.

Toomas Tartu piirkonnast ütles, et tema sai delegaadiks seetõttu, et kuulub piirkonna seenioride kogu juhatusse. Kadri Simson on varasemalt meedias öelnud, et eelkõige Tallinna piirkonnas pikitakse nimekirjast välja inimesi, kes teda toetavad. Toomase sõnul võis see Tallinnas nii olla, ent Tartus kindlasti mitte.

Suure-Jaani osakonda kuuluv Matti ütles, et delegaadiks saamisel mängis rolli aktiivsus erakonnas. «Mina seda ei usu, et need kes olid juba delegaadiks määratud elimineeriti. Samas on juhatusel suveräänne õigus valida, kes saab delegaadiks ja kes mitte,» leidis Matti.

«Ei tea, ma ei tea, kas ma aktiivne olen, aga nurgas istuja ka ei ole,» sõnas Anneli Tallinna kesklinna piirkonnast.

«Ilmselt ei valitud mind delegaadiks sellepärast, et olen liiga vana,» ütles Aili samast piirkonnast. Tema oli enne kongressile tulekut veel arvanud, et kuulub delegaatide hulka.

16.42 Saal on endiselt suhteliselt tühi, hääletussaba väheneb aeglaselt. Tervitussõnu olid kuulamas esireas Priit Toobal, Aadu Must, Anneli Ott, Enn Eesmaa, Andrus Tamm.

Savisaar on oma hääle andnud.

16.30 Kõne pidas RÜE esimees Kristiina Ojuland, kes kutsus üles võitlema islamiseerimise vastu.

16.33

15.58 Järjekord valimiskasti juurde pääsemiseks on endiselt väga pikk. Hääletamine venib ka seetõttu, et varasemalt pole nimekirju välja antud ning inimesed peavad neisse kabiinides süvenema hakkama.

15.50 Riigikogu liikme Tarmo Tamme hinnangul oli Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare sõnum kongressile rahvast hirmutada.

«Arvan, et jutt oli üles ehitatud hirmutamise peale. Ei lähe see erakond midagi lõhki. Kadri meeskond, kuhu minagi kuulun, on kokku leppinud, et me ei lähe kuskile, ei lähe fraktsioonist ära ja meie poolt on täiskindlus erakonda jäämise osas,» ütles Tamm BNS-ile.

15.46 Riigikogu esimees Eiki Nestor Facebookis: «Erakonda, kelle esimees on veendunud, et Ukrainas käib kodusõda, ei saa lasta mitte kunagi riiki juhtima. No way!»

15.36 Haabersti delegaat Antonina Plantonova ütles, et tema valib Savisaart, kuna viimane on tugev poliitik. Kadri Simsonit ta ei tunne, sest ta pole käinud end Haabersti piirkonnas tutvustamas.

15.12 Pärnu piirkonda kuuluv keskerakondlane kurtis, et tema piirkond sai tavapärasest vähem mandaate. Kord näeb ette, et 15 liikme kohta on üks delegaat.

15.07 Natuke Tondiraba jäähallist ka. Mitmelt poolt on kõlanud täna jutte justkui juhtus kord selline lugu, et ühe tähtsa võistluse ajal hakkas uisuvälja jää sulama, mille tõttu lülitati kogu hoones elekter välja ning seetõttu katkestati ka kõik otseülekanded. Tondiraba jäähalli turundusjuht Roland Anton Rand lükkas selle jutu ümber.

«Jääd katab tugev ja kvaliteetne termoplaat, mille paigaldamine võtab aega neli tundi. Sellel võivad sõita 5-6 tonni kaaluvad traktorid,» kiitles Rand.

Tema sõnul on Tondiraba jäähall geniaalne lõimumise koht, kus käivad koos nii eestlased kui ka venelased.

14.36 Valimiskastide juures looklevad ülipikad järjekorrad, jututeemad on erinevad. «Kui tervis ei lase ja vanus ka peale tuleb, võiks ju kõrvale astuda,» arutlesid daamid, kelle taga seisjatel rinnus Savisaarele vankumatut toetust lubav kleeps kirjaga «Nr 1».

Foto: Ardi Truija

14.20 Saal jookseb tühjaks, ent keegi peab ju revisjonikomisjoni aruande ka kinnitama. «Palun ärge jookske ära,» manitsevad kongressi juhatajad.

14.18 Hääletamine on alanud. Valimiskastid suletakse kell 16.30.

14.15 Algas Keskerakonna juhatuse liikmete, aukohtu esimehe ja revisjonikomisjoni liikmete kandidaatide tutvustamine.

14.02 Laval on Edgar Savisaar, kes võrdleb end Moosesega, kel lasub kohustus viia rahvas tõotatud maale.

Savisaar kõneles, et Keskerakonna kavandatav põhikirjamuudatus seob erakonna lahti Eesti õigussüsteemist: «See on tsiviliseeritud umbusaldusavaldus prokuratuurile, kapole ja kohtuvõimule.»

«Kui mõned meie hulgast arvavad, et Edgariga läheb kõik edasi vanaviisi, aga nendega algab uuenemine, siis tegelikult on vastupidi. Näib, et mõned nõrgemad meie hulgast tahavad minna Reformierakonna teenistusse, mina seevastu tahan seista uue Eesti eest,» kõneles erakonna esimees.

Rahvas aplodeerib palavalt.

«Edgar Savisaar on püha mees,» teatas Heimar Lenk Savisaare toetusvideos. Jelena Glebova avaldas arvamust, Savisaar on tšempion.

Foto: Ardi Truija

13.49 Sõna on Kadri Simsonil, kelle sõnul on Eesti täna seisakus.

«Me ei saa olla skandaalide erakond, jah, võime uppuda detailidesse, näha igal pool konkurentide karvast kätt, aga kas palju ei saa? Me ei tohi olla pereheitmise erakond. Oma eesmärke saame saavutada alles siis, kui omade kiusamine ära lõpetatakse. Mina ulatan võidu korral käe kõigile,» lubas Simson.

Enne Simsoni ettekannet näidati ka videot, kus tema toetuseks astusid üles Enn Eesmaa, Valeri Korb, Mailis Reps, Heinz Valk jt. Mõni pahur nägu lahkus saalist.

Simsoni fännklubi on oluliseks sündmuseks ka spetsiaalsed toetussallid meisterdanud.

Foto: Ardi Truija

13.26 Kohal on ka Kristiina Ojuland, kes toetab Edgar Savisaart. Ojuland näeb, et tema juhtimisel saaks võidelda massimmigratsiooni vastu.

Foto: Liis Treimann

13.20 Võitlus käib igal tasandil. Nii Simsonil kui ka Savisaarel ilmusid oma trükised. Simson kirjutab, et «veskimees on väsinud», Savisaar lubab, et just tema juhtimisel saab erakond kõige rohkem hääli.

Foto: Pm

12.58 Stalnuhhin ütles, et ei kandideeri esimeheks. Sõna Yana Toomil, kes räägib muuhulgas uuringutest, mille tulemused näitavad, et keskerakondlased soovivad juhina näha Edgar Savisaart.

12.48 Algavad esimehekandidaatide ettekanded. Igal kandidaadil on aega 15 minutit. Sõna on Mihhail Stalnuhhinil.

12.39 Vahetult enne kongressi algust püüdis Pärnu Postimees kinni Kadri Simsoni. «Oli üksikuid erakonnakaaslasi, kes üritasid ära nullida kogu minu tööd ja mind madaldada, aga iga solvangu kohta oli kümneid ja kümneid toetusavaldusi,» rääkis Simson, et alla andmise mõtet tal kordagi ei tekkinud.

12.32 Lisaks Euroopa liberaalidele läkitas Keskerakonnale tervituse Ühtse Venemaa nimel ka Boriss Grõzlov.

12.18 Eesti tuleb saata kapitaalremonti, leiab esimees, rahvas aplodeerib. «Keskerakond jätkab ainsa sõltumatu ja suurima erakonnana Eesti poliitikas. Meie ülesanne on teha uus Eesti, uue poliitikaga riik, ainult meie suudame ja tahame seda koos Eesti rahvaga teha, ja me teeme selle ära. Ühel päeval me võidame niikuinii!» olid esimehe lõpusõnad.

12.17

12.03 Nii Savisaarel kui ka Simsonil aitavad soravat kõnejärge hoida kaks teleprompterit ehk maakeeli etteütlemismasinat. Saalis viibijatele paistab see läbipaistva klaasina.

Foto: Liis Treimann

11.45 Algas erakonna esimehe ettekanne uhke videoga. «Ta on Eesti poliitika elav legend, ta tõi tagasi meie iseseisvuse, meile kingiti ainult üks Edgar..» ning taustaks kõlab Orffi Carmina Burana «O Fortuna». «Ma olen puhas nagu prillikivi,» kinnitas esimees taas ning avaldas, et soovib 2017. aasta valimistel saada 50 000 häält.

11.32 Hümn ja muusikaline vahepala sai läbi, Savisaar kuulutas kongressi avatuks. Mälestati neid, kes on juba meie hulgast lahkunud.

11.14 Tondiraba jäähalli uisuväljal täna iluuisutamist ega jäähokit ei näe, harjutusväljakul on kohad sisse võtnud 1092 delegaati, kes ootavad kongressi algust. Uiskudel või mitte, šõud saab kindlasti.

10.59 Veel enne kongressi algust kohtus Savisaar oma fännidega ning andis autogramme nii enda kirjutatud lasteraamatusse kui ka teosesse «Peaminister».

Foto: Liis Treimann

10.54 Neli aastat tagasi oli Jüri Ratas samas rollis nagu Simson täna. «On teatud episoodid, kus ma tunnen, et ma olen siin juba olnud, ma olen seda juba tundnud,» muljetas Ratas, kes ei nõustunud reporteriga, et kampaania on olnud räpane. Kindlasti oleks võinud see olla viisakam, leidis Ratas. 

10.48 Edgar Savisaar kohtus enne kongressi algust Kadri Simsoniga, kes on talle täna suurimaks vastakseks.

10.45 Heimar Lenk usub siiralt, et täna võidab Edgar Savisaar, kuna tema pooldajaid on rohkem. «Eks me šampanjat joome igal juhul, kas siis kurvastusest või suurest rõõmust,» lubas Lenk.

10.34 Tondiraba jäähalli saabujaid tervitavad Kadri Simsoni pooldajad, kes jagavad paberkandjal Kadri pöördumist erakonnakaaslaste poole ning tema ideid Keskerakonna ja Eesti elu edendamiseks.

Foto: Liis Treimann

Täna toimub Tondiraba jäähallis Keskerakonna XV kongress. Erakonna kongress pidi algselt toimuma augustis, kuid partei esimehe Edgar Savisaare haiguse tõttu lükati see siis edasi. Erakond valib kongressil esimehe, juhatuse, aukohtu esimehe ning revisjonikomisjoni liikmed.

Kongressil annavad tehtust aru erakonna volikogu esimees, fraktsiooni esimees, aukohtu esimees, revisjonikomisjoni esimees ning erakonna eurosaadik. Samuti esineb erakonna esimees poliitilise ettekandega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles