Politoloogid: Simson kaotab riigikogus fraktsioonijuhi koha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Politoloogid Erik Moora ja Tõnis Saarts leidsid täna Postimehe erisaates, et Keskerakonna esimehe valimistel Edgar Savisaarele alla jäänud Kadri Simson kaotab pikemas perspektiivis ka riigikogu fraktsiooni juhi koha.

Moora sõnul on tema arvestuste järgi Keskerakonna fraktsioonis Savisaare toetajaid 14 ja Simsoni toetajaid 13.

«Need numbrid ütlevad, et vahetub ka fraktsiooni esimees,» lausus Moora ja nentis, et tõenäolise uue fraktsioonijuhina võib nimetada Jaanus Karilaidi või Olga Ivanovat. Ühe kandidaadina võib Moora hinnangul esile kerkida ka Siret Kotka. Pikemas perspektiivis võib tema hinnangul fraktsiooni etteotsa ka Oudekki Loone, kuid seda veel mitte lähitulevikus.

Postimehe arvestuse järgi on riigikogu Keskerakonna fraktsioonis Savisaare pooldajad Erki Savisaar, Siret Kotka, Martin Repinski, Olga Ivanova, Viktor Vassiljev, Jaanus Kasrialid, Märt Sults, Dmitri Dmitrijev, Oudekki Loone, Andrei Novikov, Vladimir Velman, Heimar Lenk, Marika Tuus-Laul ja Peeter Ernits.

Simsoni toetajate leeri kuuluvad lisaks temale endale Enn Eesmaa, Tarmo Tamm, Mihhail Stalnuhhin, Rein Ratas, Aadu Must, Jüri Ratas, Mihhail Korb, Kersti Sarapuu, Anneli Ott, Valeri Korb, Mailis Reps ja Toomas Vitsut.

Ka Tõnis Saarts peab Kadri Simsoni mahavõtmist fraktsioonijuhi kohalt tõenäoliseks. Saarts ei usu, et lähinädalatel midagi juhtuma hakkaks.

«Kriitiline aeg on aasta või poolteist, selle aja jooksul saame näha, kuidas hakatakse toimima Savisaare vastastega. Üks märk on näiteks see, millise koha nad saavad kohalike omavalitsuste volikogude valimistel valimisnimekirjades,» rääkis Saarts.

Keskerakonna juhatusse valiti Moora arvestuse järgi eile kaheksa Savisaare ja kuus Simsoni toetajat. Kui arvestada, et lisaks kuuluvad ametikoha järgi juhatusse erakonna esimees, riigikogu fraktsiooni juht ja noortekogu esimees, on juhatuses seis 10:7 Savisaare kasuks.

Saartsi sõnul näitas Keskerakonna juhi valimise tulemus, et praegused probleemid süvenevad ja Eestis ei muutu midagi. «Valitsuskoalitsiooni sundabielu jätkub, Tallinna linn on jätkuvalt tugevalt alajuhitud, need probleemid ainult süvenevad. Savisaare toetajad tahtsid status quo jätkumist. See on hea uudis eelkõige Reformierakonnale, kuna see erakond on mitmetel viimastel valimistel mänginud Savisaarega hirmutamisele ja nüüd saavad nad seda jätkata,» rääkis Saarts.

Ta lisas, et kui võitnud oleks Simsoni toetajad, siis oleks arengud kujunenud ilmselt palju dramaatilisemaks, kui praegu. Kadri Simson näitas eile, et ta on soliidne kaotaja, kui soliidselt oleks Savisaar osanud kaotada, ei oska öelda.

Saartsi hinnangul ei olnud Savisaare ja Simsoni vastasseis ei põlvkondade ega ka rahvustevaheline konflikt, kuna nii Savisaare kui ka Simsoni toetajate seas on kõigist vanuserühmadest ja erinevatest rahvustest inimesi. Pigem oli tegemist Tallinna ja muu Eesti vastandumisega.

Moora lisas, et seda võib nimetada ka usuliseks konfliktiks, kus vastamisi olid fanaatilised uskujad ja kainelt arutlevad keskerakondlased. Moora sõnul oli Savisaare toetajate üks hirmusid ka see, et uue esimehe valimise puhul laguneb kõik koost.«Hirm on üks peamisi motivaatoreid,» märkis ta.

Saarts nentis, et nendel hirmul on ka alust, kuna ei ole selge, kas Keskerakond võidaks Simsoni juhtimisel Tallinnas ainuvõimu ja milliseks kujuneb poliitmaastik. «Need hirmud olid realistlikud,» nentis ta.

Ta ennustas, et vaadates Keskerakonnas toimunu seniseid mustreid, pole lähiajal dramaatilisi käike oodata.

«Simsoni toetajad jäävad erakonda edasi, võib olla mõni üksik vähem prominente erakondlane lahkub. Kriitiline on lähim aasta või poolteist, siis me hakkame nägema erinevaid käike, kuidas Simonit ja tema toetajaid hakatakse kõrvale lükkama. Idud uue lõhe tekkimiseks on olemas. Kõik sõltub Savisaare taktikast, kui tugevalt ta tahab erakonda lõhestada ja kui tugevalt ta ennast tunneb. Kui ta ennast tugevalt ei tunne, siis pole seekordsed protsessid nii dramaatilised. Hoiatav märk on tema jaoks see, et pool erakonda näitas talle punast kaarti. Päris turmrünnakuga ta peale minna ei saa, tema taktika on tegutseda tasapisi ja järjekindlalt,» rääkis Saarts.

Moora hinnangul tähendab Savisaare tagasivalimine Keskerakonna esimeheks seda, et lähiaastatel on praegune valitsuskoalitsioon lukus, kuna puudub alternatiiv tugeva opositsiooni näol.

«Sisuline opositsioon on koalitsiooni sees ja praegune kemplemine jätkub. Tallinna ja riigi vinduv vastasseis süveneb veelgi, mis on Eesti arengu peamine pidur. Tallinn kisub vägikaigast ja vastandub riigile, mingit koostööd ei saa olema. Tallinnas jätkub visioonitu stagnatsioon.

Keskerakonna kongressi järelkajale pühendatud saates osalesid politoloogid Tõnis Saarts ja Erik Moora, Postimehe uudistereporter Joosep Värk ja arvamustoimetuse juhataja Neeme Korv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles