Politoloog: Savisaare võit tuli läbi häda

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna XV kongress.
Keskerakonna XV kongress. Foto: ARDI TRUIJA/

Politoloog Rein Toomla ütles, et eilne Edgar Savisaare häältesaak oli üllatav – tema kampaaniat arvestades oleks oodanud, et Savisaar korjab tublisti rohkem hääli.

«Võit tuli läbi häda, aga võit on võit,» rääkis Rein Toomla Kuku raadio intervjuus.

«Tundus, et Edgar Savisaare positsioon on niivõrd kindel, arvati, et küllap ta ikkagi tagasi valitakse, aga valimistulemus oli üllatuslik. Oleks võinud arvata, et massiivse valimiskampaania vältel saab Edgar Savisaar tublisti rohkem hääli ja kõrgema protsendi, kui ta sai,» selgitas Toomla.

Samas ei usu ta, et Simsoni saamine Keskerakonna juhiks oleks kaasa toonud suuri muudatusi.

«Keskerakond oleks muutunud koalitsioonipartnerina võimalikuks kandidaadiks. See oleks olnud ainus muutus, aga kui vaadata valitsuse muret Edgar Savisaare pilgu läbi, siis tema paistab olema seda meelt, et valimised tuleb ära võita,» arvas Toomla, kes selgitas, et Savisaar soovib riigikogu valimistel sellist võitu nagu Tallinnas – Keskerakond saaks absoluutse häälteenamuse.

«Siis saaks moodustada ainuparteilise valitsuse. Savisaar tahaks ju peaminister olla küll. Muudest aspektidest rääkida, kas oleks Kadri Simson hakanud programmi muutma – vaevalt, seda ma ei usu.»

Poliitikavaatleja Andreas Kaju nõustus Ain Seppiku arvamusega, et Savisaar hakkab erakonna sees «kruve kinni keerama», vahendab ERRi uudisteportaal ETV saadet «Terevisioon». Kogu kampaania vältel on Kaju hinnangul Savisaar kindlasti täpset arvet pidanud selle üle, kes millise positsiooni kaheheitluses võttis ning hakkab selle baasilt ka erakondlasi sanktsioneerima.

«Edgar Savisaar ehitas ise üles Moosese metafoori ja usun, et siseopositsioon usub sedasama. Mooses viis oma rahva Egiptuse kõrbesse ekslema ja kõik, kes tema käsulaudade vastu eksisid, ka seal kõrbes surid. Kaananimaale jõudsid ainult tema järglased. Opositsioon ongi need järglased ja nad ootavad, millal jüngrid kõrbes surevad – võib arvata, et nii ka läheb,» lausus Kaju.

Keskerakonna kongress valis eile erakonna esimeheks tagasi partei kauaaegse juhi Edgar Savisaare, kes edestas senist aseesimeest ja riigikogu fraktsiooni juhti Kadri Simsonit 55 häälega ehk häältega 541 : 486.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles