USA Senati selge sõnum

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Dmitri Medvedev ja USA riigijuht George W. Bush.
Venemaa president Dmitri Medvedev ja USA riigijuht George W. Bush. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Üha enam suurenevas tülis ajaloo üle Venemaa ja mõne tema naabri vahel on USA Senati üleskutse Moskvale kuulutada Nõukogude okupatsioon ebaseaduslikuks väga oluline. Ei ole muidugi väga oodata, et Moskva üleskutset ka järgiks, kui arvestada rahvuslikku hüsteeriat pärast eelmise aasta pronkskriisi ja nüüdset Gruusia sõda.

Ent oluline on see Senati resolutsioon muu maailma jaoks. Gruusia sõda on avanud ehk paljuski ka lääne sinisilmad Venemaa agressiooni ees, kuid ikkagi leidub läänes poliitikuid ja teadlasi, kelle arvates on näiteks Eesti pisike tige natsimeelne riik, kes tahab ajalugu ümber kirjutada. Nii nagu seda väidab Moskva propaganda.

Viitamine Senati resolutsioonile ja ka mitmele laialt tunnustatud ajaloolisele uurimusele annab Eestile ja tema saatusekaaslastele võimaluse näidata, et nad pole üksi. Et nad ei hau paranoilist kava natsismi heroiseerida. Sest tasub meenutada, et just Saksamaa kantsler Adolf Hitler oli see, kes USA-le 1941. aastal sõja kuulutas. Seega võib olla sõjas Hitleriga ja mõista hukka ka Nõukogude okupatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles