Keskerakonna valimistoimkonna esimees: lugesime hääled kolm korda üle

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimistoimkonna juht Andres Hiie (keskel) eile Tallinnas Tondiraba jäähallis toimunud Keskerakonna kongressil.
Valimistoimkonna juht Andres Hiie (keskel) eile Tallinnas Tondiraba jäähallis toimunud Keskerakonna kongressil. Foto: Liis Treimann

Keskerakonna valimistoimkonna esimees ja büroo nõunik Andres Hiie ütles, et enne erakonna esimehe väljakuulutamist palus ta 2 minutit lisaaega selleks, et kontrollida, kas kolmandal häältelugemisel saadud arvud ikka eelmise korraga klappisid.

Keskerakonna esimehe hääled loeti eile Tondiraba jäähallis üle kolm korda. Kaks minutit lisaaega palus Hiie enda sõnul viimasel hetkel seetõttu, et kontrollida, kas tulemused olid viimasel korral samad nagu eelmisel korral.

«Seal oli üks paber, kus need viimase lugemise tulemused olid. Mul oli teada, et see jäi samaks nende kahe eelmise lugemisega, aga ma tahtsin üle kontrollida, et kas see number oli täpselt sama või mitte, kuna see paber ununes sinna valimistoimkonda,» selgitas Hiie. Teise ja kolmanda lugemise tulemus oli sama: hääled jagunesid vastavalt 541 Savisaarele ja 486 Simsonile. Kehtetuid sedeleid oli vaid üks.

Erimeetmeid valimiste läbipaistvuse tagamiseks ei rakendatud. Hiie sõnul tagasid ausad valimised kindlad valimisprotseduurid. «Ükski paar ühte ja sama sedelite pakki kaks korda lugeda ei saanud. Nii et juba sellega me tagasime selle,» tõi ta välja.

Eraldi Savisaare või Simsoni esindajaid häältelugemist valvamas ei olnud. Valimistoimkonda kuulusid Hiie sõnul piirkondade esindajad. Kokku osales eilsel kongressil valimisprotseduuride juures umbes 70 erakonna liiget. «Nende piirkondade esindajate hulgas oli loomulikult nii ühe kui ka teise kandidaadi toetajaid. Eks me üksteist seal kontrollisime,» lausus Hiie.

Häälte lugemisel Hiie hinnangul ettenähtust kauem ei läinud. «Kui te mõtlete seda kava, mis oli ajalehes seitse päeva, siis ajakava oli ju tunniajase nihkega. Nii et kui vaadata ajakava ja liita sinna tund otsa valimistulemuste väljakuulutamise kohta, siis väga palju ei läinud pikemaks,» ütles ta.

Häälte andmine venis aga arvatult tunni võrra pikemaks. Eile kella 16 paiku oli järjekord valimiskasti juurde pääsemiseks Tondiraba jäähallis endiselt väga pikk. Hääletamine venis ka seetõttu, et varasemalt polnud nimekirju välja antud ning inimesed pidid neisse kabiinides süvenema hakkama.

Postimehe andmetel võib Andres Hiiet ennast pidada Edgar Savisaare lähiringkonda kuuluvaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles