Ojuland ei välista Keskerakonnaga ühinemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagulastevastane meeleavaldus Saksa saatkonna juures.
Pagulastevastane meeleavaldus Saksa saatkonna juures. Foto: Eero Vabamägi

Aktiivset sisserändajate vastu olev Rahva Ühtuse Erakonna (RÜE) juht Kristiina Ojuland leppis pühapäeval Keskerakonna esimehena jätkava Edgar Savisaarega kokku konsultatsioonides ja ei välistanud asjade selginedes isegi parteide ühendamist.

«Mingit konkreetset kokkulepet pole meie vahel sõlmitud, aga leppisime kokku, et jätkame konsultatsioone,» ütles Keskpartei kongressil tervitusega esinenud ja hiljem Savisaarega omaette kohtunud Ojuland esmaspäeval BNS-ile. «Ja kui asjad Keskerakonnas paika loksuvad, vaatame, kas meil on põhjust kokku saada ja konkreetsemaks minna.»

Ojuland ütles, et juba praegu on mõeldav RÜE ja Keskerakonna koostöö, kuid konkreetsemaks saab minna pärast jõujoonte selginemist. «Enda ettekandes ma märgistasin mõned teemad,» ütles kongressi tervituste osas põhiliselt pagulaspoliitikast rääkinud Ojuland. Ta nentis, et Keskerakond pole siiani suutnud enda pagulaspoliitikat formuleerida, avaldades lootust, et Keskpartei uue juhtkonna ja RÜE vaated pagulaspoliitikale hakkavad lähenema.

«Suvel ma ise pöördusin Kadri Simsoni ja Mailis Repsi poole ettepanekuga kohtuda ja arutada võimalikku koostööd näiteks ka allkirjade kogumisel referendumi nõudmiseks, aga nemad ei näidanud selleks üles mingit huvi koos tegemiseks,» sõnas Ojuland. «Nüüd oli mitu kuud vaikust. Kuidas nüüd uus juhatus ja juhtkond kujuneb, sellest ilmselt sõltub nende pagulaspoliitika. Simsoni võidu korral poleks ilmselt Keskerakonna ja RÜE sarnane pagulaspoliitika mõeldav.»

Ojuland avaldas arvamust, et Simsonile sai komistuskiviks see, et tema leer sõlmis liiga enneaegselt mingeid kokkuleppeid Reformierakonnaga ja see ei meeldinud paljudele. «Kui Kadri oleks saanud juhiks, siis tõenäoliselt oleks juhtunud see, et Keskerakond oleks läinud valitsusse ja olnud seal samasugune ripats, nagu praegu on sotsiaaldemokraadid,» rääkis Ojuland.

Keskerakond valis pühapäeval erakonna juhiks selle senise esimehe Edgar Savisaare, kes omakorda nimetas aseesimeesteks Jaanus Karilaiu, Yana Toomi, Siret Kotka ja Olga Ivanova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles