10 uudist, mida võiksid teada: esmaspäev, 30. november

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Aadu Must: Edgar on inimesena väga palju muutunud

    Jüri Ratas eile Savisaare võitu tunnistama pidanud Kadri Simsonit õnnitlemas. Foto: Liis Treimann

    Keskerakonna esimehe võidujooksus Kadri Simsonit toetanud partei juhatuse liikmed usuvad, et kongressi tulemustes oli palju ootuspärast.

    OLULIST

    • Keskerakonna juhatusse tagasi valitud Aadu Must ei soovinud kongressi tulemusi täna kommenteerida, põhjendades seda asjaoluga, et tänane päev on tema jaoks väga pingeline.

    • Siiski soostus ta mõnele küsimusele vastama.

    Intervjuud Aadu Mustaga loe postimees.ee-st

  2. Tallinna kalleima auto puruks sõitnud ärimehe ärid on edutud

    Liibanonist pärit ärimehe, Abdulkarim Saadallah'i juhitud Lamborghini sõitis Tallinnas Mere puiesteel otse vastu posti. Foto: Viktor Burkivski

    Liibanonist pärit ärimees Abdulkarim Saadallah Barake äridesse soovitab inforegister suhtuda ettevaatusega. Barake on mees, kes sõitis laupäeva keskpäeval maha Mere puiesteel asuva posti – lõhkudes seejuures auto, mida on nimetatud Tallinna kalleimaks.

    OLULIST

    • Barake kolis Tallinna 1990ndate lõpus ning inforegister näitab tema seotust erinevate puiduäridega. Suurem osa neist on edutud ning viimati esitas ta majandusaasta aruandeid mitu aastat tagasi. 

    • Tema Lamborghini Avantadori väärtuseks aga hinnatakse 400 000 eurot. Seda peetakse Tallinna kõige kallimaks autoks.

    Tallinna kalleima auto purustaja äridest loe postimees.ee-st

  3. Pildid: õnnetused noorte ujujatega juhtusid sellistel hüppepukkidel

    Tartus peetud ujumisvõistlustel Aura Open juhtus 28. ja 29. npovembril noorte ujujatega kaks rasket õnnetust. Platvormi alumine konstruktsioon, mis võib ujujate kinnitusel tugeva äratõuke korral nihkuda tagasi. Sõrmed saavad ujujad asetada platvormi plekist serva taha (kaetud sinise liivapaberi taolise materjaliga). Foto: Margus Ansu

    Laupäeval ja pühapäeval Tartus Aura Open'i ujumisvõistlustel noortele ujujatele raskeid vigastusi toonud õnnetused juhtusid teisel ja kolmandal hüppepukil. Postimees uuris lähemalt, millised on need pukid, õigemini kuidas pukile kinnitatavad plekist plaadid välja näevad.

    OLULIST

    • Teoreetiliselt võib sõrmi lõikav õnnetus äratõukel juhtuda kahte moodi.

    • Kas tegemist on kinnitus- või ehitusveaga, seda asuvad nüüd veekeskuse tellimusel uurima tehnilise järelvalve amet ja ehitusekspert.

    Ootamatust õnnetusest Tartus ujumisvõistlustel loe postimees.ee-st

  4. Rootsit raputab torm Gorm, mis liigub edasi Soome ja Eesti suunas

    Tormi Gorm Lõuna-Rootsis Helsingborgis. Foto: Scanpix

    Rootsi väljannete teatel liikus torm nimega Gorm öösel Taanist Rootsi ning seal on nüüdseks väga tormine ilm.

    OLULIST

    • Rootsi meteoroloogide andmetel mõõdeti Lõuna-Rootsis Helsingborgis tuule kiiruseks 38,4 meetrit sekundis. Keskmine tuule kiirus ulatus 27,2 meetrini sekundis.

    • Täna liigub torm edasi Soome ja Eesti suunas.  Mõlemas riigis on meteoroloogid andnud rannikualadele tormihoiatuse.

    Sügistormist Eestis loe postimees.ee-st

  5. Peaminister: Türgi ei vabanda Vene lennuki allatulistamise eest

    Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu. Foto: Scanpix

    Türgi ei vabanda Vene sõjalennuki allatulistamise eest Süüria piiril, ütles täna peaminister Ahmet Davutoğlu, kutsudes Venemaad vastumeetmete osas veel kord järele mõtlema.

    OLULIST

    • «Meie õhuruumi ja piiri kaitse ei ole üksnes meie õigus, vaid ka kohustus. Ükski Türgi president ega peaminister ei vabanda selle eest, et täitsime oma kohust,» ütles Davutoğlu ühisel pressikonverentsil NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga.

    • Peaminister avaldas lootust, et Venemaa mõtleb sanktsioonide suhtes meie mõlema poole huvides veel kord järele.

    Türgi peaministri seisukohtadest loe postimees.ee-st

  6. Eesti nukufilmid võitsid korraga kaks grand prix´d

    Riho Unt tänab festivali auhinna, Badalona Venuse kuju eest. Foto: Filmets

    Nädalavahetus tõi Eesti nukufilmidele koguni kaks grand prix´d. Riho Undi «Isand» võitis Hispaanias Badalona lühifilmide festivali Filmets ja Girlin-Bassovskaja «Papa» Itaalias Acireale lühifilmide festivali Magma.

    OLULIST

    • Tegu on festivalidega, kus võistlevad nii mängu-, dokumentaal- kui animafilmid ja grand prix antakse välja kõigi kolme filmiliigi peale kokku.

    • Riho Unt sai preemiaks Badalona Venuse kuju ja 2000 eurot, Girlin-Bassovskaja viiekilose kivist skulptuuri. Mõlemad filmid on valminud stuudios Nukufilm.

    Eesti nukufilmides edust maailmas loe postimees.ee-st

  7. Katse: uued kassad on kimpus vana probleemiga

    Puuviljad tuleb Konsumis ise ära kaaluda ja seejärel sisse skaneerida. Foto: Mihke Maripuu

    Nüüdseks on kõigis Eesti suurimates poekettides selvekassad, viimasena sai oma esimesed iseteeninduskassad tööle Rimi, mõni aeg tagasi jõudsid need ka Konsumisse. Uusi kassasid katsetades aga selgus, et konkurentide selvekassasid kimbutavast probleemist pole ka uued tulijad pääsenud.

    OLULIST

    • «Kuigi olen Selveri ostjana piiksutamise süsteemiga harjunud ja tean, kuidas triipkoodi on kõige lihtsam skannida, Konsumis asi nii lihtsalt ei käinud.»

    • Müüja sõnul on nende kaupadel peal vaid silt -50%, kuid sellel puudub triipkood. Seepärast polegi võimalik kaupa poolmuidu saada, kui müüjalt abi ei palu.

    Selvekassade testi loe postimees.ee-st

  8. Maanteeametis pääseb teenustasu maksmisest

    Kaardimakseterminal. Foto on illustreeriv. Foto: Sille Annuk / Postimees

    Alates homsest on maanteeameti teenindusbüroodes kasutusel uus kaardimaksesüsteem, mis riigilõive makstes teenustasu ei võta.

    OLULIST

    • Kui varasemalt pidi klient deebetkaardiga riigilõivu tasumisel veel lisaks maksma panga poolt kehtestatud nimekirja alusel teenustasu, siis uue kaardisüsteemiga teenustasu ei lisandu.

    • Kliendid, kellel puudub pangakaart või pangakonto saavad sularahatoimingu teha pangakontoris - sularaha sissemakse Rahandusministeeriumi kontole.

    Arengutest maanteeametis loe postimees.ee-st

  9. Lätti kaubareisile? Nii nagu vanasti ...

    Alkoholiletid on Lätis lookas ja pakutav on ka odavam kui meil. Foto: Kaspar Koort

    Keskeas lõunaeestlased mäletavad hästi ammuseid ostureise lõunanaabrite juurde. Naistele meenuvad sealt hangitud kardinad, vatitekid, kombineed ja sõir, meeskolleeg räägib innustunult kardaaniristist. Aga mida tasuks Lätist toomas käia praegu?

    OLULIST

    • Võrumaalt käidigi põhiliselt Apes ja Alūksnes, aga ka viimasest poolesaja kilomeetri kaugusele jäävas Gulbenes, samuti Valkas ja Valmieras.

    • Väga laias laastus võib öelda, et importtoiduained (maiustused, toiduõli, aga ka kassi- ja koeratoit) on Eestis ja Lätis samas hinnaklassis, lõunanaabrite omatoodang kipub aga võrreldes meie omatoodanguga soodsam olema.

    Kaubareisist Lätti loe postimees.ee.st

  10. Eesti annab 170 000 eurot Süüria põgenike abistamiseks

    Süüria sõjapõgenikud Zaatari põgenikelaagris Jordaanias. Foto: Scanpix

    Eesti annab kokku 170 000 eurot parandamaks Süüria põgenike olukorda Liibanonis ja Jordaanias.

    OLULIST

    • Eesti annab 85 000 eurot ÜRO humanitaarasjade büroole (OCHA), et leevendada Süüria põgenike olukorda Liibanonis, selgub välisministeeriumi dokumendiregistris avaldatud dokumendist.

    • Ka annab Eesti OCHA-le sama suure summa abistamaks Süüria pagulaste olukorda Jordaanias.

    Eesti abist Süüria põgenikele loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles