Kaitseväelased mälestasid Afganistanis langenud relvavendi

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistanis langenud nooremseersant Herdis Sikka jõudmine kodumaale.
Afganistanis langenud nooremseersant Herdis Sikka jõudmine kodumaale. Foto: Toomas Huik

Afganistanis teenivad Eesti kaitseväelased mälestasid eile Camp Bastioni sõjaväebaasis vaherahupäeva auks korraldatud tseremoonial sõjas langenuid. Enne tseremooniat kohtus Eesti sõduritega Ühendkuningriigi prints William.

Eesti kontingendi ülem kolonelleitnant Riho Ühtegi rääkis, et kuigi mälestuspäeva tähistamine sai alguse Esimese maailmasõja lõpust, ei peeta sel päeval meeles ainult langenud sõdureid, vaid ka neid, kes on sõdadest elusana tagasi pöördunud, sõltumata sellest, millisel poolel keegi sõdis.

«Tegemist on traditsiooniga, mida Eestis tuntakse vähe. Täna lisas sellele kindlasti olulist kaalu samale päevale langenud isadepäev. Paljudel meist on kodus lapsed, kes ootavad oma isasid pikisilmi koju,» märkis Ühtegi.

Eesti kaitseväelastega kohtusid ka Ühendkuningriigi kuningliku perekonna liige prints William ja kaitseminister Liam Fox.

Prints William tundis huvi eestlaste vastutusala ja kohalike elanikega läbisaamise vastu ning tänas Eesti kaitseväelasi panuse eest Afganistani turvalisuse tagamisel.

Kohtumistele järgnes tseremoonia Camp Bastioni uues osas, mille käigus taasavati mälestusmärk Afganistani operatsioonil langenud Briti sõjaväelastele. Tseremooniast võttis osa üle 1500 liitlasvägede kaitseväelase.

«Me oskame austada ja mälestada langenuid, kuid kipume unustama neid, kes on elusana tagasi pöördunud. Tänastes sõnavõttudes tuletati kõrvuti teiste maade sõjameestega meelde ka meid, eestlasi. See pani mõtlema, kas ka Eesti ühiskond ei peaks tähistama päeva, mil austatakse meie veterane,» arutles kolonelleitnant Ühtegi.

Vaherahupäev on tuntud ka kui Mälestuspäev, mille käigus mälestatakse neid, kes on andnud elu oma riiki teenides ja austatakse neid, kes teenivad ja on teeninud erinevates konfliktikolletes.

Vaherahupäeva peetakse 11. novembril, sest samal kuupäeval 1918. aastal kell 11 hakkas kehtima vaherahu Esimeses maailmasõjas.

Eestis tähistatakse Vaherahupäeva Ühendkuningriigi saatkonna eestvedamisel ja kaitseväe toel igal aastal kaitseväe kalmistul. Samuti tähistatakse Eestis leinapäevana Vabadussõja vaherahu aastapäeva 3. jaanuaril.

Kaitsevägi osaleb NATO juhitud sõjalisel operatsioonil Afganistanis alates 2003. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles