Savisaar võidakse valida Eesti venelaste eestkõnelejaks

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allkirjade kogumine 9. mail
Allkirjade kogumine 9. mail Foto: Liis Treimann

Laupäeval algasid Eesti vene kogukonna väidetava esindusorgani Vene Maanõukogu valimised, kus on ühe kandidaadina üles seatud ka Eesti juurtega veteranpoliitik Edgar Savisaar.

«Üks hääletanu lisas valimisnimekirja Tallinna linnapea, Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare nime,» rääkis valimiskomisjoni liige Aleksandr Korobov portaalile Baltija.eu.

«Nagu teada, annab võib-olla just tema poolt oma hääle enamik Eesti vene kogukonna esindajaid,» lisas Korobov, kes kuulub pronkssõduri kaitsjatena tuntust kogunud rühmitusse Notšnoi Dozor, mis on ka valimiste eestvedaja.

Savisaare sai kandidaadiks lisada tänu sellele, et Korobovi sõnul tohib iga valija – erinevalt muudest valimistest - ise kandidaatide nimekirja täiendada.

Tema sõnul võib seega käimasolevaid valimisi pidada kogu Euroopa kõige demokraatlikumateks.

«Mulle ei meenu, et kuskil riigis oleks valijatel õigus ise nimetada kandidaatide nimekirja. Arvan, et meie selline tava lubab rääkida Vene Maanõukogu valimistest kui euroliidu kõige demokraatlikumatest ja vabamatest,» rääkis Korobov.

Esimene liikuv valimisjaoskond avati laupäeval kell kümme Lasnamäel ning Korobovi sõnul käis esimese tunni jooksul valimas 30 inimest.

Valimisi on kavas korraldada igal nädalavahetusel ja seda kuni maikuuni välja. Maanõukogu peaks kokku tulema 9. mail ehk päeval, millal suur osa venekeelsest elanikkonnast tähistab fašistliku Saksamaa alistamist Teises maailmasõjas (ehk nende seas rohkem levinud sõnastuse kohaselt Suures Isamaasõjas).

Korobovi sõnul annavad taolised valimised ka võimaluse tõsta vene poliitikute populaarsust enne märtsikuiseid riigikogu valimisi.

Maikuus kirjutas venekeelne Postimees.ee, et Öise Vahtkonna aktivistid on kogunud ligi 2000 allkirja selle toetuseks, et valida Eestis vene kogukonna liidritest nõukogu, mis peaks kogukonda aitama suhtluses riigi, euroliidu ja Venemaaga.

Eesti riik pole taolist nõukogu siiski oma partnerina tunnustanud.

Tuntud Vene ajaloolane Boriss Sokolov leidis hiljuti väljaandes Russki Žurnal, et Moskva on Balti riikides hülgamas Nõukogude aja tagaihkajate toetamist ja orienteerumas mõjukamatele jõududele.

Sokolovi sõnul on Kreml edaspidi sunnitud panustama sellistele Eesti, Läti ja Leedu erakondadele, mis on küll venesõbralikud, kuid ei sea kahtluse alla oma riikide iseseisvust ning mahuvad lääne demokraatia väärtuste süsteemi. Eestist toob ajaloolane näiteks Savisaare juhitava Keskerakonna.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles