Keskerakond on Oudekki Loone sõnul kõigile eeskujuks

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas Tondiraba jäähallis toimunud Keskerakonna kongress. Pildil vasakul Oudekki Loone.
Tallinnas Tondiraba jäähallis toimunud Keskerakonna kongress. Pildil vasakul Oudekki Loone. Foto: Sander Ilvest

Vastne riigikogu liige ja pühapäevasel kongressil Edgar Savisaare toetuseks partei juhiks kandideerinud Oudekki Loone leidis intervjuus, et Keskerakond on euroopalikust traditsioonist pärinev erakond, kus on väga tugev sisedemokraatia, mis on kõigile eeskujuks.

Kuidas on suhted Keskerakonna sees praegu kahe pooluse vahel?

See kahe pooluse jutt mulle tundub kuidagi väljastpoolt vaatajate jutt. Muidugi esimehe valimistel on põnev ja inimestel joonistuvad teatud erinevad mõtted, mismoodi saab edasi minna, aga me oleme ju üks erakond. See ei tähenda, et me vähem ühised oleksime. See pooluste jutt on liialdus.

Sõltumata sellest, et oli mingisuguseid erinevaid mõtteid, kuhu edasi minna, mõlemal kandidaadil on mõned head mõtted, ma arvan, et nagu alati, meie viis asju ajada on ka juhatuses konsensust otsida. Ma loodan, et Keskerakonna juhatuse koosolekud, ma mõnel neist olen käinud, on väga avatud. Inimesed räägivad väga ausalt ja vahepeal vaidlevad väga tuliselt, aga see ei tähenda, et me kuidagi üksteisest vähem lugu peaksime.

Keskerakonna valimisvõitlus oli kirglik ja debatt läks kohati väga inetuks. Kuidas Simsoni ja Savisaare tulisemad toetajad omavahel läbi saavad?

Kirglikuks küll. Ma olen kümme aastat valimisi vaadelnud ja ma peaks tunnistama, et see debatt oli selline suhteliselt rahulik. Kui võrrelda näiteks nende debattidega, mis toimuvad USA presidendikandidaadi nimetamisel erinevates parteides, siis see, mida Eestis tehakse isegi enne valimisi, on äärmiselt rahulik. Ma sellepärast ei muretseks. Need erinevused olid tegelikult erinevused detailides. Meil ei ole mingit küsimust ulatada üksteisele käsi põhimõttelistes küsimustes.

Mida näitab Keskerakonna esimehe valimistel Kadri Simsoni saadud märkimisväärselt suur häältesaak?

Meil on väga palju aktiivseid inimesi, kes tõesti hoolivad. Meil on suurepärased inimesed erakonna juhtkonnas. Me näeme, et järgmistel kohalikel valimistel, järgmistel riigikogu valimistel meil on niisuguse erakonnaga nagu täna reaalne võimalus võita. Pärast seda kongressi on näha, et me oleme selleks suutelised. Meil on nii palju tugevaid inimesi.

Kas see ei näita seda, et midagi peaks erakonnas muutma?

Taaskord, kui vaadata nende kahe inimese programmi, siis seal ei olnud üldse nii suuri erisusi. Mõlema kandidaadi puhul oli väga selge, et iga Keskerakonna osakond peab olema väga aktiivne. Et iga aktiivne inimene oleks väga kiiresti lõimitud erakonna ellu.

Kuidas hakkab koostöö Kadri Simsoniga fraktsioonis sujuma? Olite ka ise kongressil üks esimehe kandidaate.

Ma olin ju kaks kuud Birmas enne neid valimisi. Nähes, et tegelikult ju niiviisi on väga raske toetust endale otsida, mul oli väga-väga hea meel kõigi nende häälte üle, mis mulle anti, neid oli rohkem kui ma ootasin, aga see oli ka põhjus, miks ma ennast taandasin.

Täna on vaba nädal, kus ma tegelen oma valijatega kokkusaamisega. Need kaks päeva, kui ma olin fraktsioonis, oli meil väga meeldiv suhtlus Kadriga. Kadri tunneb väga hästi fraktsiooni tööd. Ma ei näe, et meil peaksid mingisugused probleemid tekkima.

Kas on plaanis vahetada fraktsiooni esimeest?

Meil valitakse (fraktsiooni esimees – toim) korraliselt märtsis, et praegu on seda natukene vara rääkida.

Mis teemad plaanite riigikogu liikmena oma südameasjaks võtta?

Ma olen ühes komisjonis ja loodan, et ma olen kohe varsti kahes komisjonis. Need on siis riigikaitsekomisjon ja Euroopa Liidu asjade komisjon. Ma olen viimased kümme aastat olnud Euroopa valimisvaatleja, tegelenud Euroopa probleemidega. Ma tahaksin nüüd jälgida, et me teaksime, mis täpselt Euroopas toimub ja tegeleks sellega, et Euroopa Liit ja Euroopa regulatsioonid oleksid Eesti inimese huvides. Riigikaitsepoliitika on miski, kus erinevate erakondade erimeelsused võiksid olla võimalikult väiksed.

Jaanus Karilaid lubas arutada leppe lõpetamist Ühtse Venemaaga. Mida teie sellest arvate?

See on väga hea mõte see erakonnas läbi arutada. See leping on enne sõlmitud, kui mina erakonda astusin, aga ma olen näinud, et see lihtsalt on sahtlis. See tegelikult ei toimi. Muidugi on see veider. Ma peaks isegi vaatama, kas meil on veel mingeid selliseid kummalisi koostöölepinguid, mis tegelikult ei toimi. Lepingud, mis nii kaua ei toimi, mis on sõlmitud inimeste poolt, kes enam erakonda ei kuulu, ma arvan, et Jaanusel on õigus: see tuleb volikogul läbi arutada ja vaadata, mida erakonna inimesed arvavad.

Keskerakond on väga tugeva sisedemokraatiaga erakond. Me arutame asju koos. Nagu ka näha, need meie esimehe valimised olid avalikud võistlevad valimised. Me oleme äärmiselt sellisest euroopalikust traditsioonist pärinev erakond. See, et mina olen riigikogu liige, ei tähenda, et mina võiksin erakonnale peale suruda üksinda mingisuguseid arvamusi.

Kuidas te kommenteerite eile meedias avaldatud Lasnamäe seenioride sektsiooni esimehe väiteid, et osa delegaate avastasid Tondiraba jäähalli saabudes, et ei saagi hääletada.

Ma tõesti ei oska selle kohta midagi öelda. Seda võiks küsida Lasnamäe piirkonna juhilt, et mis seal toimus ja miks inimestel selline segadus oli.

Kohapeal sellest juttu ei olnud?

Kohapeal keegi väga tugevalt ei kaevanud. Ma tean, et Heimar Lenk kaebas, et teda üritati ka kuidagi välja jätta. Need on kokkuvõttes kuulujutud, keegi ei ole mingit kaebust esitanud.

Kas teie usute, et Keskerakonnas on iga liige kaasatud otsustusprotsessidesse?

Kindlasti seda saaks paremini teha. See on üks meie probleeme, et me peame andma suuremad võimalused kõigile lihtliikmetele ja eelkõige uutele liikmetele, et nad oleksid võimalikult hästi kaasatud. Ma arvan, et see on üks alustava juhatuse kõige suuremaid ülesandeid. Ma arva, et sellega hakatakse kohe tegelema, et iga keskerakondlane oleks haaratud ja tunneks end haaratuna.

Ka Edgar Savisaar ütles seda mitmel korral erinevates debattides. Edgar Savisaar üldiselt peab oma sõna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles