10 uudist, mida võiksid teada: teisipäev, 1. detsember

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Savisaare linnapea ametist kõrvaldamine jõustus

    Edgar Savisaar Keskerakonna kongressil. Foto: Liis Treimann

    Harju maakohtu ja Tallinna ringkonnakohtu määrused korruptsioonikahtluse alla langenud Edgar Savisaare Tallinna linnapea ametist kõrvaldamise kohta jäävad lõplikult jõusse, kuna riigikohus ei võtnud Savisaare kaitsja vandeadvokaat Oliver Nääsi määruskaebust teisipäeval menetlusse.

    OLULIST

    • «Meil on kahju, et see otsus niipidi langetati, olime seisukohal, et ametist kõrvaldamise meetme kasutamine polnud vältimatult vajalik,» kommenteeris vandeadvokaat Oliver Nääs.

    • Nääsi sõnul soovis ta vaidluse viia riigikohtusse, kuna tema väitel ei ole kaitsjatele selgitatud, millistele asjaoludele tugineb hinnang, et Edgar Savisaar võib mõjutada tunnistajaid.

    Savisaare linnapeaametist kõrvaldamisest loe postimees.ee-st

  2. Keskkriminaalpolitsei puistab vallavalitsusi

    Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juht Mati Ombler. Foto: Liis Treimann

    Politsei on võtnud vaatluse alla seni kontrolli puudumisega harjunud vallaametnikud ja uusi kriminaalmenetlusi tuleb nagu Vändrast saelaudu. Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juht Mati Ombler ütleb, et korruptsiooni levik sõltub sellest, kuidas ühiskond sellesse suhtub.

    OLULIST

    • «Tänavu on pool meilt prokuratuuri saadetud kriminaalasjadest olnud seotud kohalike omavalitsuste või nende allasutustega. See on kümmekond menetlust.»

    • Meie menetluses on kütusega seonduvaid juhtumeid küllalt suures mahus, mis viitab, et aususe puudumisel tekib kütuse isiklikel eesmärkidel kulutamise oht.

    Suurt korruptsiooniintervjuud loe postimees.ee-st

  3. Lotomängijate isikutuvastamine kahandab kõvasti piletite müüki

    Järgmise aasta algusest on lotomüüjal kohustus mängija isik enne lotopileti müüki tuvastada. See Bingo Loto pilet müüdi eile veel ostja dokumenti küsimata. Foto: Sander Ilvest

    Uuel aastal kehtima hakkav nõue teha kindlaks iga lotopileti ostja isik kahandab lotofirma sõnul märgatavalt lotopiletite müüki.

    OLULIST

    • Lotomängijate registreerimist nõuab uuest aastast jõustuv seadusemuudatus, mille järgi tuleb enne pileti müümist kontrollida, ega inimene ole ennast pannud kirja kui hasartmängu sõltuvuse all kannataja.

    • Uus kord ei hõlma kiirloteriid ja internetist piletiostjaid, sest viimased identifitseerivad ennast juba Eesti Loto infosüsteemis konto loomisel ning kontroll toimub automaatselt igal sisselogimisel.

    Uuest korrast lotopiletite ostmisel loe postimees.ee-st

  4. Türgi president lükkas Venemaa süüdistused tagasi

    Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Scanpix

    Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles eile Pariisis, et on valmis ameti maha panema, kui leiavad kinnitust Venemaa presidendi Vladimir Putini süüdistused, et Türgi ajab sunniitliku äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) naftaäri.

    OLULIST

    • «Ma ütlen siin praegu midagi väga jõulist. Kui selline asi leiab tõestamist, siis meie rahva üllus nõuaks seda, et ma ei saaks kuidagi ametisse jääda,» ütles Erdoğan.

    • Türgi-Vene suhted on järsult pingestunud pärast 24. novembri vahejuhtumit, mil Türgi hävitajad tulistasid Süüria piiril alla Vene ründelennuki Su-24.

    Türgi-Venemaa suhetest loe postimees.ee-st

  5. Tuntud majandusteadlasel on ISISe tõusu põhjuste kohta vastuoluline teooria

    ISISe võitleja. Foto: Scanpix

    Aasta pärast oma tõelise menuki «21. sajandi kapitalism» ilmumist tuli Prantsuse majandusteadlane Thomas Piketty välja teooriaga ISISe tõusu põhjuste kohta, mis on isegi vastuolulisem kui tema suurteos.

    OLULIST

    • Piketty kirjutas hiljuti Le Monde’is, et Lähis-Ida terrorismilaine on põhjustanud piirkonnas lokkav ebavõrdsus, milles on omakorda süüdi lääneriigid ise, vahendab The Washington Post.

    • Selline rikkuse kontsentratsioon väikese rahvaarvuga riikidesse on muutnud selle piirkonna maailma kõige ebavõrdsemaks. Piketty sõnul on nendest majanduslikest tingimustest saanud džihadistidele veenev õigustus lisaks lääneriikide peetud sõdade ohvritele.

    Teooriat ISISe tõusu kohta loe postimees.ee-st

  6. Briti kohus mõistis kolm eestlast röövide eest pikaks ajaks vangi

    Foto: Scanpix

    Inglismaa Leedsi kohus mõistis eile kolm eestlast süüdi juveelipoodide röövimises ja karistas neid pika vangistusega.

    OLULIST

    • Röövid leidsid aset tänavu 25. veebruaril Londonis Oxford Streetil asuvas juveeliäris ja 24. märtsil Leedsis Albion Streetil asuvas juveeliäris.

    • Kohtus näidati turvakaamera salvestist, millelt on näha, kuidas Kaljurand sisenes kauplusesse, suunas püstoli töötajatele ja sundis turvatöötaja taganema.

    Vangi pandud Eesti röövlitest loe postimees.ee-st

  7. Vantaa tulistamise osalised olid eestlased

    Soome politsei. Foto: facebook.com/Suomenpoliisi

    Soomes Vantaa Myyrmäe raudteejaamas eile õhtul toimunud tulistamises osalenud kolm isikut olid eestlased, ka viga saanud ja haiglasse viidud mees.

    OLULIST

    • «Kõik kolm tulistamises osalenut olid eestlased,» kinnitas Soome politsei juhtivinspektor Kimmo Hyvärinen Postimehele. Tema sõnul oli juhtunul palju pealtnägijaid.

    • Hüvärinen märkis, et mees sai pumppüssist haavlilaengu tabamuse, seega tal on jalas mitmeid haavu.

    Eesti meeste vägitegudest Soomes loe postimees.ee-st

  8. Rakvere jõulupuu jõudis Kanada hommikusaatesse

    Tänavune Rakvere jõulupuu on tehtud vanadest aknaraamidest. Foto: Scanpix

    Rakvere mullune ebatavaline jõulupuu viis nii Rakvere linna kui ka terve Eesti maailmakaardile. Esialgu kohalike pahameele pälvinud jõuluinstallatsioon tunnistati aga üheks kümnest maailma toredamast jõulupuust aastal 2015.

    OLULIST

    • Rakverelased aga jätkavad maailma üllatamist ning taas kerkis keskväljakule enneolematu jõulukaunistus, mis on valmistatud vanadest akendest, kirjutab Kanada eestlaste väljaanne Eesti Elu.

    • Sellest et tegemist on taas ühe maailma menukaima jõuluinstallatsiooniga annab kinnitust aga asjaolu, et Kanada telekanali CTV Canada AM hommikuprogramm pühendas eelmainitud jõulukaunistusele oma programmist pea minutipikkuse saatelõigu.

    Rakvere jõuluimest loe postimees.ee-st

  9. Oh, õnnetust! Karmen Pedaru modellitöödel kriips peal?

    Anne&Stiili lluauhindade gala 2015 Kultuurikatlas. Karmen Pedaru pälvis aasta Ilulooja tiitli. Foto: Erlend Štaub.

    Alles hiljaaegu ka Eestit väisanud ja „Aasta Ilulooja 2015“ tiitliga pärijatud modell Karmen Pedarul on töötegemisega kriips peal.

    OLULIST

    • Naine postitas nädalavahetusel oma Instagrami kontole foto kipsis jalast, ühtki kommentaari ta selle kohta ei jaga.

    • Kipsis jalaga modelli jaoks on tegemist ilmselt õudusunenäoga, catwalki tööotsadel on mõneks ajaks kriips peal.

    Tippmodelli jalast loe postimees.ee-st

  10. Eesti päkapikulate ja jõulumaade ülevaade

    Eesti muuseumid ja turismitalude pidajad on aru saanud, et jõulud on suurepärane aeg laste kohalemeelitamiseks. Nii avatakse jõulude eel laste rõõmuks üle Eesti kümneid jõulumaid ja -külasid.

    OLULIST

    • Enamik neist lõpetab oma tegevuse küll enne pühi ära, aga nutikamad pakuvad peredele võimalust ka pikkade pühade ajal lustima tulla.

    • Erinevalt muudest lõbustuspaikadest on lapsepilet üldiselt kallim kui täiskasvanu oma. Nii mõnelgi pool pääsevad saatjad sisse suisa tasuta.

    Eesti jõulumaade ja päkapikulate teejuhti vaata postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles