«Teeme ära!» läheb ülemaailmseks

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügihunnik Viljandi lähedal metsa all.
Prügihunnik Viljandi lähedal metsa all. Foto: Elmo Riig / Sakala

Rahvusvaheline võrgustik keskkonnast hoolivaid inimesi teeb ettevalmistusi, et 2012. aasta märtsis korraldada ülemaailmsed prügikoristustalgud.

«Tundub, et vibratsioon planeedil on olemas. Me peaksime sellest rämpsu tekitamise majandusest nüüd lahti saama ja puhtamalt püüdma elada,»  rääkis Eesti «Teeme ära» vaimne isa Rainer Nõlvak Postimees.ee’le.

Talguid organiseeriv meeskond on Nõlvaku sõnul kirju. «Planeedi puhtaks koristamine ei saa olla ühe inimese projekt, see saab olla ühine projekt. Meie võrgustik on hajus – paarkümmend inimest, kes iga nädal suhtlevad,» selgitas ta. Enamik korraldajaid on pärit Euroopast, kuid käe on külge löönud ka Brasiilia ja India vabatahtlikud.

Kuna kliimatingimused on maailma mastaabis nii erinevad ja prügi koristamiseks sobivad riigiti väga erinevad kuud, toimuvad talgud kuue kuu jooksul: 24. märtsist kuni 24. septembrini 2012.

Kui arvestada, et maailmas on praegu 100 miljonit tonni prügi vedelemas, oleks selle kõige koristamiseks vaja umbes 300 miljonit inimest. Nõlvak tõdes, et selline arv inimesi kokku saada on ebareaalne ning praegu jälgitakse, kui palju see teema inimestele üldse korda läheb.

Ligi 100 riigiga on korraldajad juba kontakti saanud, kuid ei ole veel selge, kui paljud neist ja millisel moel osalevad.

Euroopas oma talgud?

Nõlvak rääkis, et Euroopa Komisjon on koristustalgute korraldajate suur toetaja. «Nende huvi on, et me teeksime järgmisel aastal Euroopa koristuspäeva. Praegu mõtleme, kas teeme seda või mitte,» lisas ta.

Tänaseks on umbes miljon eurooplast koristustalgutel osalenud. Eesti, Läti, Leedu, Portugal, Sloveenia ja Rumeenia on analoogse üleriikliku koristuskampaania läbi viinud. Eriti hästi läksid talgud korda Sloveenias, kus osales 171 000 inimest (Sloveenia rahvaarv on 2 miljonit inimest). Koristuspäeva ettevalmistusega tegelevad praegu Soome ja Holland. Väljaspool Euroopa Liitu teevad talgute ettevalmistusi Brasiilia, Moldaavia ja Serbia. Proovikoristused on toimunud Indias kolmes suures linnas.

Rainer Nõlvak räägib ülemaailmsete koristustalgute korraldamisest lähemalt 20. novembril konverentsil TEDx Tartu. Konverentsi missioon on levitada ideid, mis on levitamist väärt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles