ERSP ja Isamaa ühinevad

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERSP ja Isamaa ühinevad
ERSP ja Isamaa ühinevad Foto: Peeter Langovits

Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei (ERSP) ja Rahvusliku Koonderakonna Isamaa ühine suurkogu sai teoks 2. detsembril 1995. Üle poole aasta oli selleks ettevalmistusi tehtud ning ligi 400 saadikut langetasid Estonia kontserdisaalis kahe erakonna ühinemise otsuse. Sisetülidest räsitud erakonnad avaldasid soovi ühineda, et niimoodi korrastada poliitmaastikku ning luua ühtne tugev parempoolne jõud.

Uuele erakonnale valiti nimi nelja seast: Iseseisvuspartei, Eesti Rahvaerakond, Isamaaliit ning Isamaa ja ERSP Liit. Suurkogu enamushäältega sai erakond nimeks Isamaaliit.

Esimehe valimistel ei kandideerinud endised erakondade juhid Mart Laar ja Tunne Kelam. Esimehekandidaate esitati kolm: Toivo Jürgenson ja Tõnis Lukas Isamaast ning Vello Salum ERSPst. Esimeses voorus said enim hääli Jürgenson ja Lukas. Teises valimisvoorus sai riigikogu liige Toivo Jürgenson Isamaaliidu esimeheks 16 enamhäälega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles