Helme: Savisaare võidu järel hingas Reformierakond kergendatult

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme
Martin Helme Foto: Elmo Riig / Sakala

Edgar Savisaare kõne ja Keskerakonna esimeheks tagasivalimise järel hingas Reformierakond kergendatult, kuid Savisaare jaoks oli see vaid Phyrrose võit, arvab EKRE aseesimees Martin Helme. 

«Minu arvamus on laiemalt kogu Keskerakonna kongressi osas, Edgar Savisaare kõne oli selles vaid üks element. Mul on kurb vaadata,  kuidas Savisaare võit selgelt muutis Keskerakonda rohkem venemeelseks ja venekeelseks. See oli ilmselt faustilik tehing, ilma selleta ilmselt poleks Edgar Savisaar esimees,» arvas Helm.

«Muidugi ma absoluutselt ei saa nõustuda tema välispoliitilise platvormiga või ettekujutusega, et meil on võimalik venelastega mingit ühist asja ajada või liitlane olla, see on ulmevaldkond,» lisas Helme.

«Samas ma arvan, et tema diagnoos Eesti siseprobleemidele: väljaränne, majanduslik ebavõrdsus regiooniti, majanduse kasvuootuse puudumine, samuti muidugi kriitika praeguse presidendi kohta – sellega ju peaks nõustuma, see on põhjendatud.»

Helme arvas, et Keskerakonna kongressi tagajärjel hingas Reformierakond kergendatult. «Neil on jätkuvalt olemas vaenlase kuju, kellega inimesi enda poolt valima hirmutada. Enne kongressi räägiti sellest, et kui Kadri Simson võidab, tuleb Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsioon – jutt, mida ma eriti tõsiselt ei võtnud. Tagantjärgi vaadates on selge, et Savisaare võit on Reformierakonna kasu,» arvas Helme.

Ta nentis, et kriitikat tuli Savisaare kõnes kõigile erakondadele. «Meile üritati kaela määrida immigratsiooninišši. Loomulikult ei ole me nišipartei, me pole kunagi tahtnud seda olla, see, et me oleme selles küsimuses kõige teravamalt esile tõusnud, ei tee meist nišiparteid. See oli üks osa kõnest, millega ma kindlasti nõus ei ole. Mis puudutab kriitikat teiste parteide kohta.. Selline olümpiaanlik poos anda hinnang kõrgelt kõigile teistele, on muidugi väga enesekindel ja savisaarelik käitumine,» märkis Helme.

«Mind ei üllatanud sellel kongressil midagi, ka mitte valimistulemus,» resümeeris EKRE aseesimees.

Helme oli samuti seda meelt, et Savisaare kõne peletab eestikeelset elanikkonda Keskerakonnast eemale. «Mind küll! Mis puudutab meie ja Keskerakonna vahelisi suhteid, siis kogu kongressi toon ja mentaalsus teeb raskemaks nendega koostöö tegemise parteitasandil. Opositsioonis ikka tuleb koostööd teha, aga strateegilist koostööd on raskem teha pärast seda kongressi, see on selge.»

«Selles mõttes on tegemist Phyrrose võiduga, see oli Keskerakonna murdepunkt. Nad on praegu jah oma populaarsuse tipul, see normaalne, sest nad on lakkamatult ajakirjanduse esilehel, aga tõusta pole sealt enam kuhugi, langeda küll. Arvan küll, et see kõne peletas eestikeelset valijat,» leidis Helme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles