Schult: Gerd teab, mida rekordiks tegema peab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Schult.
Jürgen Schult. Foto: Artur Sadovski

Gerd Kanter oli alles väike 7-aastane poisijüts, kui Jürgen Schult maailmarekordi heitis. Möödunud on 22 aastat ja rekordinumbrid ikka samad. «See rekord on liiga kaua minu nimel olnud!» sõnas eile Tallinnas kettaheitekonverentsil kõnelenud Schult.



2000. aastal oma viimase võistluse teinud Schult pole ala juurest kuhugi kadunud. Vastupidi, nüüd töötab ta Saksamaa kettaheitekoondise peatreenerina. Eile jälgis ta Tallinna spordihallis Euroopa I kettaheitekonverentsi raames pingsalt Gerd Kanteri näidistreeningut ja tegi hoolsalt märkmeid.


Härra Schult, kas kuulsite ja nägite siin ka midagi üllatavat?


Üllatavat vast mitte. Aga sain siin palju huvitavaid nippe, mida hoolealustele edasi anda. Näiteks Gerdi ettevalmistus erineb meie sportlaste omast üsna palju. Kõik see, kuidas paar päeva enne võistlust treenida, toituda ja puhata. Kirjutasin kõik üles ja mõtlemisainet jagub.


Aga asugem nüüd asja juurde. Kettaheite maailmarekord on juba 22 aastat teie nimel olnud. Mis te ise arvate, millal see tulemus ükskord juba ajalooks saab?


Võimalik, et juba homme (toim – täna) Ergo maailmamängudel. Homme oleks hea päev see ära heita, ükskõik mis ilmaolud ka ei valitseks. Millalgi peab see ju juhtuma. Kui keegi sellest heitjate grupist tahab minult maailmarekordit võtta, siis palun – olge lahked! See pole sugugi mitte võimatu.


Näiteks Gerd Kanter?


Jah, Gerdil on väga head võimalused maailmarekordi ületamiseks. Kõik vajalik on olemas – tal on piisavalt kogemusi, stabiilsust, andekust. Loodan, et ta teeb seda juba õige pea, sest see rekord on juba liiga kaua minu nimel olnud.


Seni on Gerdi parim tulemus 73.38. Mida ta peaks veel selleks tegema, et oma tulemusele vähemalt 68 sentimeetrit lisada?


Vaja oleks umbes kahe protsendi võrra paremat tehnilist sooritust, tugevat tuult, head ilma ja publikut. Ühesõnaga ühte võistlust, kus kõik sajaprotsendiliselt õnnestuks.


Kindlasti ei tohiks ta seda endale kinnisideeks võtta. Ta peab heitma vabalt, ei tohi olla kammitsetud. Ja siis pole miski võimatu.


Ütlesite seda ka Gerdile endale?


Ma usun, et Gerd teab ise ka, mida ta maailmarekordi püstitamiseks tegema peab. Rääkisime temaga heitetehnikast ja treeningettevalmistusest. Seda, kuidas maailmarekord püstitada, ütleb talle juba tema enda treener.


Mis võiks üldse inimvõimete piir kettaheites olla?


Seda on raske öelda. Aga ma ise usun, et 77 meetrit pole võimatu. Ma tean, et leedulane Virgilijus Alekna heitis kaks aastat tagasi Portugalis treeningul 76 meetrit. Ja see juba näitab midagi.


Mis te arvate, kas praegu on kergem üle 70 meetri heita kui 20 aastat tagasi?


Kõik on tegelikult ju sama – ketas on sama raske, ring on sama suur. Mitte midagi pole muutunud.

Jürgen Schult


Sündinud: 11. mai 1960
Pikkus: 193 cm
•    Saavutused olümpial:
•    1988. a Souli olümpiavõitja (68.82), 1992. a Barcelona olümpia 2. koht,
Saavutused MMil:
•    1987. a Rooma MM 1. koht, 1993. a Stuttgardi ja 1997. a Ateena MMi 3. koht, 1999. a. Sevilla MMi  2. koht
•    1990. aasta Euroopa meister
•    alates 1986. aastast maailmarekordiomanik (74.08).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles