10 uudist, mida võiksid teada: kolmapäev, 2. detsember

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Kõige vaiksem ööpäev elus

    Annemai Märtson ja Allan Valge - tee- ja elukaaslased oma viimasel mäel. Foto: erakogu

    Ligi 30 tundi Peruus Tocllaraju mäel jäälõhes päästmist oodanud Annemai Märtson püüdis pärast 25 meetri sügavusele prakku kukkumist hüüda oma kaaslasi. «Vastust ei tulnud, kõik oli vaikne ja jäi vaikseks.» Allan Valge ning Jane ja Tarmo Riga hukkusid.

    OLULIST

    •  Austuse ja tänutundega oma elukaaslase ja teekaaslaste ning abistajate vastu räägib Annemai võitlusest iseenda ja suurima ettearvamatu jõu – loodusega.

    • «Jõudsin 25 meetri vabalangemise ajal mõelda päris mitu mõtet. Viimane neist oli vist üsna neutraalne tõdemus, et niimoodi ma siis surengi.»

    Intervjuud traagilisest mägimatkast ja imelisest pääsemisest loe postimees.ee-st

  2. Mastaapne pettus tehnokontrollis: ülevaatajad lubasid autosid ja busse altkäemaksu eest liiklusesse

    OÜ Vlad Auto Sillamäel. Foto: Eero Vabamägi

    Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo politseinikud pidasid oktoobri ja novembri lõpus Tallinnas ja Sillamäel kinni viis sõidukite tehnoülevaatajat, keda kahtlustatakse korduvas altkäemaksu võtmises ja ametialases võltsimises.

    OLULIST

    • Prokuratuuri teatel heidetakse kahtlustatavatele ette positiivse ülevaatusotsuse tegemist sõidukitele, mis ei olnud tegelikult nõutavas tehnilises korras.

    • «Kui aga ülevaatuselt lastakse läbi sõidukid, mille pidurid on ebaühtlased, nõrgad või näiteks puuduvad tagumised pidurid sootuks, siis on need kõik liikluses potentsiaalsed liiklusõnnetuse põhjustajad.»

    Korruptsioonist tehnoülevaatustel loe postimees.ee-st

  3. Saaremaa keskerakondlaste juht: Savisaare kultus nooremaid enam ei kõneta

    Janne Nurmik osales ka oktoobri lõpus Hundisilmal toimunud Keskerakonna piirkonna juhtide koosolekul. Foto: Mihkel Maripuu

    Keskerakonna Saaremaa piirkonna juhi sõnul ei tähenda Edgar Savisaare jäämine Keskerakonna esimeheks kaugemate piirkondade jaoks just head, kuna põhitähelepanu koondub siiski Tallinnale.

    OLULIST

    • «Ütleme nii, et minuealiseid ja minust nooremaid ei kõneta enam Edgari lood Eesti vabastamisest. Tema kultus meid enam ei kõneta.»

    • Nurmiku enda hinnangul oleks Simson olnud erakonna juhi kohale parem valik. «Ma usun, et see muudaks erakonna tegevuse aktiivsemaks ka Tallinnast väljaspool,» lisas ta.

    Keskerakondlaste vastuseisust vastvalitud esimehele loe postimees.ee-st

  4. Eesti paar sai Indias kivirünnakus vigastada

    ndia poiss kive loopimas Foto: AP / Scanpix

    Indias Rajasthani osariigis matkal olev Eestist pärit paar sai eile õhtul Udaipuris kohalike elanike kivirünnakus vigastada, naise seisund on kohalike võimude teatel tõsine.

    OLULIST

    • «Väheharitud inimesed mõistsid neid ilmselt valesti ja loopisid neid kividega, tekitades mõlemale vigastusi,» ütles kohalik politseiülem Rajendra Prasad Goyal.

    • Eesti paar toimetati kohalikku haiglasse. Politsei alustas juhtunu uurimiseks menetlust. Politseil ei ole praegu täpsemat infot, miks külaelanikud meest ja naist ründasid.

    Ootamatu pöörde võtnud matkast Indiasse loe postimees.ee-st

  5. Rootsis vägistati naist 10 minuti jooksul kaks korda järjest

    Rootsi politsei. Foto: Scanpix

    Rootsis Strängnäsi kommuunis sattus 33-aastane naine sel suvel kümne minuti jooksul kaks korda järjest vägistamise ohvriks. Osa teopanijaist on teada ja juba süüdi mõistetud.

    OLULIST

    • Peaprokuröri asetäitja Henrik Olini hinnangul nägid kaks meest arvatavasti esimest vägistamist pealt.

    • Politseinikud uurivad, kas kurjategijad tundsid üksteist varasemalt. Küll aga on korrakaitsjad nentinud, et mõlemad mehed on elanud samas varjupaigataotlejate keskuses.

    Traagilisest vägistamisjuhtumisest Rootsis loe postimees.ee-st

  6. Türgisse enam ei saa ehk Kuhu lähevad Vene turistid?

    Antalya kuurort Türgis. Venelasi tuleb sinna nüüd varasemast vähem. Foto: Scanpix

    Viimaste kuude sündmused Egiptuses ja Türgis on pannud Venemaa reisikorraldajad vastamisi probleemiga: rahvas tahab soojale maale, aga kaks nende lemmikriiki on ära langenud.

    OLULIST

    • «Mõned asjad on tähtsamad kui rannad, meri ja kõik-hinnas paketid,» kiitis otsusele takka tuntud telesaatejuht Dmitri Kisseljov.

    • Omamoodi üritavad punkte teenida ka India ning Kagu-Aasia riigid. Piirkond on menukas Siberist pärit venelaste seas, kuid riigi Euroopa-osa inimeste jaoks peetakse sinna reisimist liiga kulukaks.

    Venemaa kuurortiprobleemist loe postimees.ee-st

  7. Mis sa sinna arsti juurde lähed, kui kodus kartulit on?

    Ennustaja Edgar annab teada, kes on viimase aja terrorirünnakute taga ja mis saab ilmaelust edasi. Siis hakkab ta kõnesid vastu võtma. Foto: ekraanitõmmis

    Ma ei kuulu kaugeltki nende hulka, kes eitavad tervist silmas pidades kõike, mis haiglaseintest väljapoole jääb. Olen ise abi saanud võimekalt nõelraviarstilt, kes oli lõpetanud ülikooli nii arsti kui bioloogina. Samuti usun, et õigesti harrastatav jooga võib inimese vaimu ja keha tasakaalu viia ning ravimtee tõhusalt turgutada.

    OLULIST

    • Iga päev on ekraanil ise ravitseja. Ent juba esimese saate algusest piisas, et endalt küsida: kas see on tõesti võimalik?

    • Värvikas tegelane on ka Lõuna-Eesti nõid, kes valdab palju keeli. Nõiaks on temagi õppinud salajases Tartu ülikoolis. Juba vilunud nõiavaatlejana võin seda uskuda, sest paljud tema hüüatused ja loitsud on väga sarnased Tallinna nõia omadega.

    Šamaanidest ja šarlatanidest loe postimees.ee-st

  8. Raul Rebane: kus Edgar Savisaar eksis?

    Raul Rebane Foto: Loco Studio/ERR

    Savisaare kõne suure kajastuse taga peab olema mingi tugev ärritaja, leiab meediaekspert Raul Rebane. Selle leiab kõne sisust ja kogu kongressi tonaalsusest.

    OLULIST

    • Kogenumad ajakirjanikud panid ka tähele, et näiteks raadiosse sissehelistajate suhtumine on muutunud. Paljud, kes seni olid Savisaaresse üldiselt mõistvalt suhtunud, olid nüüd pettunud.

    • Hulk väljendeid Savisaare kõnedes olid isiklikult solvavad ja kergesti kvalifitseeritud ebaeetilisena, vastased tuli ju maa sisse lüüa.

    Raul Rebase Savisaare kõne analüüsi loe postimees.ee-st

  9. Põhja-Korea võimud võtsid filmi tõttu ühendust PÖFFi korraldajatega

    Elu nagu paradiisis? Põhja-Korea koolitüdrukud Vitali Manski kaamera ees. Foto: kaader filmist

    Briti ajalehe Guardian teatel üritasid Põhja-Korea võimud takistada filmi «Päikese all» näitamist Pimedate Ööde Filmifestivalil, festivali korraldaja Tiina Loki sõnul oli tal Põhja-Korea saatkondadega sel teemal küll kontakte, kuid otsest survet ei avaldatud.

    OLULIST

    • «Päikese all» sai valmimiseks toetust ka Vene riigilt, kuid pärast filmi esilinastust PÖFFil, distantseerisid Vene poliitikud end sellest filmist.

    • Lokk ütles Postimehele, et ta suhtles filmiga seoses Põhja-Korea saatkondadega Stockholmis ja Moskvas, kuid otsest survet filmi festivaliprogrammist väljavõtmiseks ei avaldatud.

    Põhja-Koreas valminud PÖFFil näidatud filmist loe postimees.ee-st

  10. Galerii: Reutersi aasta parimad fotod

    Metspüü langemas Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani pealaele. Foto: Reuters / Scanpix

    Uudisteagentuur Reuters avaldas valiku oma fotograafide tänavuse aasta värvikaimast loomingust. Objektiivide ette jäänud tegelaste hulgas figureerivad nii Usain Bolt, Barack Obama, Rooma paavst kui Süüria põgenikud.

     

    Aasta parimate fotode galeriid vaata postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles