10 uudist, mida võiksid teada: neljapäev, 3. detsember

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. EL siseministrid kaaluvad Schengeni lepingu ajutist peatamist

    Kreeka protestijad selle aasta juunis lõhkise Euroopa Liidu lipuga. Foto: Scanpix

    Euroopa Liidu siseministrid hakkavad homme oma kohtumisel arutama ühtse viisaruumi Schengeni lepingu peatamist kaheks aastaks, teatab ajaleht Financial Times.

    OLULIST

    • Ettepaneku aluseks on tõsised puudujäägid Kreeka piirivalvesüsteemis, mis on ilmnenud seoses põgenikekriisiga ning mis seavad ohtu terve Schengeni piirkonna, märgib leht.

    • Üksiku riigi eraldamisel Schengeni tsoonist oleks vaja pikemat üleminekut ja vähemalt kolmekuulist hindamisperioodi, mis selle ettepaneku jõustumisega välistatakse.

    Schengeni viisaruumi võimalikust peatamisest loe postimees.ee-st

  2. Reps üllatavalt avameelselt: me ei ole oma sõjakirvest maha matnud

    Kadri Simsoni toetajad Tallinnas Tondiraba jäähallis toimunud Keskerakonna kongressul. Foto: Liis Treimann

    Kuna Keskerakonna uues juhatuses hakkab otsustama esimehe hääl, ei muutu erakonnas midagi, nentis Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Mailis Reps, kuid lubas, et Kadri Simsoni meeskond ei jäta võitlust.

    OLULIST

    • «Kadri meeskonna arvamuse järgi oleks olnud teine peasekretär, aga suure tõenäosusega see nii läheb, et seda ei panda hääletusele, see lihtsalt võetakse teadmiseks.»

    • «Me ei ole oma sõjakirvest maha matnud. Me toimetame edasi, me siin proovime erinevaid variante,» kinnitas Reps, kuid ei täpsustanud, mida nad siis teha plaanivad.

    Tormist Keskerakonna veeklaasis loe postimees.ee-st

  3. Ligi: lastele ei tohi luua kaste

    Jürgen Ligi sõnul on erakoolide toetamine osadele omavalitsustele pigem edevuse teema ja vallajuhtidele üks võimalus hääli võita. «Aga kusagil on piir ja otsustusõigus,» kinnitas ta. Foto: Eero Vabamägi

    Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi näeb jätkusuutlikel erakoolidel tulevikku, kuid ei näe võimalust, et riik säilitaks neile võrreldes munitsipaalkoolidega eritingimused.

    OLULIST

    • «Võiks öelda, et erakooli puhul on tegu suurema entusiasmiga nagu eraalgatuste puhul ikka. Särasilmseid inimesi on aga igal pool ja lapsed on sarnased.»

    • «Ma ei ole nõus sellega, mida Isamaa ja Res Publica Liit on pakkunud, et omavalitsus võiks saada õiguse mitte anda luba kooli asutamiseks. See ei ole põhiseaduse kohane ja teiseks on see turgu sulgev, seega hariduse mitmekesisuse vastane.»

    Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi intervjuud loe postimees.ee-st

  4. Putin pühendas aastakõne terrorismile ja majandusolukorrale

    Vladimir Putin Foto: Scanpix

    Venemaa president Vladimir Putin pidas täna oma järjekordse aastakõne olukorrast riigist, selleaastane sõnavõtt vältas pea täpselt ühe tunni ja keskendus suurest Venemaa võitlusele terrorismiga ning riigis valitsevale majandusolukorrale.

    OLULIST

    • Venemaa president Vladimir Putin pidas täna oma järjekordse aastakõne olukorrast riigist, selleaastane sõnavõtt vältas pea täpselt ühe tunni ja keskendus suurest Venemaa võitlusele terrorismiga ning riigis valitsevale majandusolukorrale.

    •  Putini sõnul peaks Venemaa suutma end 2020. aastaks varustada täielikult kodumaiste produktidega. Venemaal tuleks muutuda maailma suurimaks öko- ja terviseproduktide tootjaks.

    Venemaa presidendi aastakõne refereeringut loe postimees.ee-st

  5. USAs hukkus sotsiaalteenuste keskuses tulistamises 14 inimest

    Vladimir Putin Foto: Scanpix

    USAs California osariigis San Bernardino linnas asuvas sotsiaalkeskuses tulistasid relvastatud isikud kolmapäeval hoones viibinud inimesi, hukkus vähemalt 14 ja vigastada sai 17 inimest. Kaks kahtlusalust hukkus hiljem tulevahetuses politseiga, teatasid korrakaitsjad.

    OLULIST

    • San Bernardino politseiülema Jarrod Burguani sõnul sisenes rajatisse kuni kolm relvastatud isikut ning avasid seal tule.

    • Lisaks võeti kinni veel kolmas isik, keda nähti põgenemas autoga tulevahetuse toimumise piirkonnast. Tema võimalik seotus rünnakuga pole selge.

    Järjekordsest tulistamisest USAs loe postimees.ee-st

  6. India politsei pidas eestlaste ründamisega seoses kinni kolm inimest

    India poiss kive loopimas. Foto: AP / Scanpix

    Eesti välisministeeriumi andmetel on India politsei pidanud Eesti kodanike kividega ründamisega seoses kinni kolm inimest, ministeerium on olnud kontaktis rünnaku alla sattunud inimeste lähedastega.

    OLULIST

    • Kohalik politseiülem Rajendra Prasad Goyal selgitas, et nad olid janused ja sisenesid Udaipuris ühte hütti, et vett küsida. Paraku pidas seal viibinud vanem naine neid ekslikult röövliteks ja hakkas appi karjuma.

    • Välisministeeriumi töötajad on suhelnud kannatanute lähedaste ja haigla töötajatega, rünnakuohvritega ei ole ministeerium ja Eesti saatkond Indias veel rääkida saanud.

    Kivirahega lõppenud matkast Indias loe postimees.ee-st

  7. Šveitsi politsei vahistas varahommikul 12 FIFA ametnikku

    FIFA peakontori tuled öises Zürichis. Foto: Scanpix

    USA ajalehe New York Timesi andmetel vahistas Šveitsi politsei neljapäeva varahommikul koostöös USA ametijõududega vähemalt 12 Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) ametnikku seoses maikuus lahvatanud korruptsiooniskandaaliga.

    OLULIST

    • New York Timesi andmetel on üks sel korral vahistatutest Põhja- ja Kesk-Ameerika jalgpalliliidu ehk CONCACAF-i president, Hondurase jalgpalliliidu juht Alfredo Hawit.

    • Šveitsi uurijad lubasid neljapäeva jooksul avalikustada, kes vahi alla võeti ning mida uurimise käigus on teada saadud.

    Järjekordsetest vahistamistest rahvusvahelises jalgpalliliidus loe postimees.ee-st

  8. Kohus loodab Pistoriuse vähemalt 15 aastaks trellide taha saata

    Oscar Pistorius. Foto: Scanpix

    Lõuna-Aafrika Vabariigi kohus otsustas, et endine paraolümpialane Oscar Pistorius on süüdi tahtlikus tapmises ning teda ootab vähemalt 15 aasta pikkune vanglakaristus. Varem oli kohus mehe süüdi mõistnud tahtmatus tapatöös.

    OLULIST

    • Naine viibis tapmise hetkel vannitoas ja Pistorius tulistas teda läbi ukse. Hljem väitis endine sporditäht, et pidas Steenkampi murdvargaks.

    • Prokuröri sõnul tulistas mees läbi vannitoa ukse neli kuuli ning ei tohiks olla kahtlustki, et tema idee oli seal viibiv inimene tappa. Kohtunik Eric Leach nõustus prokuröriga.

    Pistoriuse tumedast tulevikust loe postimees.ee-st

  9. Video: Mudasse kinni jäänud haruldane ninasarvik kaevati vabaks

    Lõuna-Aafrikas leiti KwaZulu-Natali looduskaitsealal haruldane must-ninasarvik, kes oli lootusetult kinni jäänud suurde mudaauku ega saanud ennast liigutada.

    OLULIST

    • Loom oli tõenäoliselt läinud kuivanud veeaugust otsima kogunevat pinnavett, kuid ei saanud muda seest omal jõul enam välja, kirjutab portaal News24.

    • Mitu tundi kestnud päästeoperatsiooni käigus õnnestus ninasarvikule vabanemistee luua ning loom kõndis seda mööda välja.

    Vaata ninasarviku päästeoperatsiooni postimees.ee-st

  10. Eesti moslem süürlaste pagulaslaagris – «Kahe maailma vahel» Postimehe Kinos

    «Kahe maailma vahel» Foto: kaader filmist

    Tänasest kuni pühapäeva südaööni saab Postimehe kinos vaadata Liis Lepiku intrigeerivat dokumentaali «Kahe maailma vahel».

    OLULIST

    • Filmi peategelane Kristi on araabia juurtega Eesti moslem, kes töötab humanitaartöötajana ühes sealses suures süürlaste pagulaslaagris.

    • Postimehe tellijad saavad Postimehe Kino filme vaadata tasuta. Selleks peab olema Postimees Plussi konto, mis on seotud paberlehe tellimusega. Vaadata saavad ka Postimehe digitellijad ja päevapileti omanikud. 

    Vaada filmi Postimehe kinost

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles