Seekordne tuul jäi Eesti tugevaimale detsembritormile alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Tuuline nädalalõpp tõi päästjatele üle Eesti kokku 465 väljakutset
  • Kõige tugevam tuul puhus laupäeval Sõrves, kus tuuleiilid küündisid 30,6 m/s
  • Tormi tipphetkel oli üle Eesti elektrita enam kui 10 000 majapidamist

Nädalavahetusel möllas üle Eesti suur torm, mis murdis puid ja lennutas katuseid.

16.06 Teisipäeval liigub üle Eesti kõrgrõhuhari, mis tähendab, et ilm on sajuta ja selgema taevaga. Öösel on veel loodetuul puhanguline, päeval puhub mõõdukas läänekaare tuul. 

Tuul näitab taas oma nägu reedel, kui edelatuul ulatub puhanguti 17, rannikul 23, saartel pole välistatud ka 25 m/s. Loe lähemalt, milline ilm sel nädalal tuleb.

15.41 Tallinnas Mooni tänava rahval möödus eilne õhtu koduarestis, sest torm langetas puu elektriliinidele ja inimestel ei lubatud majadest väljuda. «Kõigepealt mulle naaber helistas, et siin on kõva tuuleiil, puu teeb raks-raks ragiseb niiviisi, tulin siis trepipeale vaatama, käiski mütsakas ja sädemeid lendas ja oligi kõik pime ümberringi,» rääkis Mooni tänaval elav Voldemar.

Erakogu.
Erakogu. Foto: Erakogu

15.17 Tugev tuul muudab ka kindlustusfirmade telefonid punaseks. Nii on kõiksugu kindlustusfirmadele terve päeva jooksul laekunud teateid erinevatest tormikahjudest. Näiteks ERGO kindlustusfirma varakahjude poolelt on täna lõunaks teada antud 16st kahjujuhtumist eeldatava kahjusummaga kokku 50 000 eurot. 

15.06 Ilmateenistuse sünoptik Taimi Paljak ütles, et nädala lõpus (neljapäeval-reedel) Eestisse saabuv torm nii tugev ei tule. Tuul võib küündida siis 25 meetrini sekundis. 

Võttes kokku selle nädalavahetuse tormi, võib öelda, et tugevaimad tuuleiilid jäid siiski märkimisväärselt alla Eesti ilmavaatlusajaloo tugevaimale detsembritormile. Kokkuvõtet ja tormidetaile saab lugeda sellest uudisest

14.17 Tormi ajal on veekahjudega hädas ka Tallinna teletorn, sest igalt poolt pressib sisse tuult ja vett.

13.00 Tormi tagajärjel täna hommikul Elisa mobiililevita jäänud Saaremaal sai enamik pärastlõunaks levi tagasi. Täpsemalt loe uudist siit.

12.15 Paldiski pankrannikul puhub tormituul oja, mis peaks pangalt alla langema, vastupidises suunas üles tagasi. Nii moodustab oja hoopis omapärase purskkaevu.

11.55 Tormi tagajärjel on Kunda jõgi hakanud üle kallaste ajama, päästjad vajavad olukorra lahendamiseks koppa. Loe lähemalt siit

11.38 Tuuline nädalalõpp päästjatele palju puhkehetki ei andnud.

11.07 Torm rebis Hiiumaa väikeselt kortermajalt katuse koos korstnatega.

Foto: erakogu.
Foto: erakogu. Foto: Erakogu

11.05 Kogu nädalavahetuse kestnud tormi tõttu on esmaspäeva hommikul kell 10.45 seisuga elektrita veel 10 960 majapidamist. Elektrikatkestusi kõrvaldab 152 rikkemeeskonda. Rohkem rikkeid on veel Saare-, Viljandi- ja Raplamaal, kus esialgse prognoosi järgi ulatuslikumad rikked kõrvaldatakse tänase päeva jooksul, kuid rikete kõrvaldamine jätkub veel homme, vajadusel ka ülehomme. Pikemalt loe uudist siit

10.46 Tugev torm ja veetaseme tõus häirisid nädalavahetusel tõsiselt parvlaevaliiklust – esmaspäeva hommikuni ei toimunud ühtegi väljumist ei Saaremaale, Hiiumaale, Vormsile ega ka Triigi-Sõru sadamate vahel.

10.45 Päästeameti andmetel sõitsid päästekomandod nädalavahetuse jooksul tugevast tuulest põhjustatud sündmustele üle Eesti 465 korral, põhiliselt oli tegemist teedele ja elektriliinidele langenud puudega. Inimesed kannatada ei saanud. Päästeamet tänab kõiki vabatahtlikke päästjaid, kes olid abis tormi tagajärgede kõrvaldamisel.

Tallinnas ja Harjumaal oli neist 125 väljakutset. Enamjaolt eemaldasid päästjad teedelt murdunud oksi ja suuremaid puid. Samuti langes palju puid ja oksi elektriliinidele. Paaril korral said päästjad ka väljakutseid, kus oli tuul lahti rebinud reklaamplakatid või katuseplekid ning kahel korral said autod kannatada langenud puude tõttu. Suuri varalisi kahjusid ei olnud. 

Galeriid, kuidas tormikahjude likvideerimine Tallinna tänavatel ja raudteelõikudel käis, vaata siit

6. detsembril tuli väljakutse Kristiinest Mooni tänavalt, kus oli puu vajunud elektriliinidele, mis ühtlasi rebis lahti neli elektriposti ning liinid. Päästjad piirasid ala ning palusid inimestel kodudesse jääda. Mooni tänav oli liikluseks suletud hommikuni.

9.30 Pärnus pukseeriti üleujutatud tänavatelt kahjustada saanud autosid, vaata galeriid ja loe uudist siit

7.52 Lääne päästekeskuse valvepressiesindaja sõnul möödus öö suuremate päästesündmusteta. Kuid teedele on langenud palju puid ning osa tänavaid on Pärnu linnas kõrge veetaseme tõttu liikluseks suletud.

Foto: Mihkel Maripuu

7.23 Veetase on Pärnus langenud 142 sentimeetrini. Elektrita on praegu üle Eesti 11 109 majapidamist, nendest 1906 Pärnu maakonnas.

7.11 Tallinnas Haaberstis Kakumäe teel ei pidanud kaks kuuske öösel tormituultele vastu. Kella 22.45 paiku tuli päästjatele teade, et Kakumäe teel on puud risti teel ning helistajal ei ole võimalik koju sõita.

Foto: Martin Ilustrumm
Foto: Martin Ilustrumm
Puud ei pidanud tormituultele vastu. Fotod:
Puud ei pidanud tormituultele vastu. Fotod: Foto: Martin Ilustrumm

7.06 Torm räsis Pärnut.

6.53 Varahommikul on sõiduolud põhi- ja suurematel tugimaanteedel valdavalt head ning muutusi ei ole oodata ka lähitundidel. Maanteeinfokeskus hoiatab tugeva tuule eest. Tugevate tuuleiilide tõttu võib olla mitmel pool teedele kukkunud puid või oksi. Ettevaatust liikluses!

6.47 Merevee tase püsib Pärnu sadamas kõrge, 9 cm alla kriitilise piiri (160 cm). Tallinnas on veetase hommikul 87 cm, Paldiskis 81 cm, Sillamäel 110 cm, Rohukülas 103 cm.

6.32 Täna kella 00.20 paiku said päästjad väljakutse Veskitammi tänavale Laagri kooli, kus oli väike uputus.

Foto: Martin Ilustrumm
Laagri koolis uputas. Fotod:
Laagri koolis uputas. Fotod: Foto: Martin Ilustrumm

6.13 Ilmateenistuse teatel on esmaspäeva hommikul lääne- ja edelatuule kiiruseks sisemaal puhanguti 15- 20, Lõuna-Eestis kuni 23 m/s, rannikul 28, Saaremaal, Hiiumaal, Liivi lahel ja looderannikul kuni 30 m/s.

Lääne poolt alates pöördub tuul loodesse, puhanguid on sisemaal kuni 22, rannikul kuni 25, ennelõunal Hiiumaal ja looderannikul kuni 28 m/s. Õhtu poole annab tormituul tasapisi järele.

Veetase püsib hommikul 80-130, Pärnu lahes 150-160 cm keskmisest kõrgemale. Päeval langeb 70-120 sentimeetrini üle keskmise.

6.00 Päästeamet vedas autod Rohuküla sadamast kuiva kohta.

5.44 Möödunud ööpäeval sõitsid päästekomandod tugevast tuulest põhjustatud sündmustele 158 korral, põhiliselt oli tegemist teedele ja elektriliinidele langenud puudega. Inimesed kannatada ei saanud.

Esmaspäev, 7. detsember.

01.09 Elektrita on ligi 11 000 majapidamist.

Foto: Elektrilevi

00.30 Pärnu sadamas on merevee tase poolteise tunni jooksul langenud 13 cm, Pirital 33 cm ja Haapsalu sadamas 22 cm võrra. Jätkuvalt saabub päästjatele teateid murdunud puudest.

23.44 Torm näitab vaibumise märke - ka Pärnus langeb veetase kiiresti ja on nüüdseks alla kriitilise piiri, 159 cm üle keskmise. Tallinnas on veetase langenud 45 minutiga 30 cm.

23.28 Pärnu linnakodanik andis Pärnu Postimehele teada, et Pärnus Esplanaadi tänaval tungib merevesi mõnes majas juba tuppa. Lugeja foto:

Foto: Lugeja pilt

23. 26 Paldiski sadamas langes merevee tase paarikümne minuti jooksul 35 cm, 108 sentimeetrilt 73ni.

23.14 Tuul muutus nõrgemaks ja Tallinna lähedal langes veetase järsult 99 sentimeetrile üle keskmise. Tuul on viimaste andmete kohaselt Tallinnas 23,9 m/s

23.01 Tallinna sadamas hakkab veetase jõudma kriitilise piirini, mis on 120 cm üle keskmise. Hetkel on Tallinna sadamas veetase 116 cm üle keskmise.

23.00 Veetase on Pärnus 165 sentimeetrit üle keskmise. Ilmateenistuse teatel ulatuvad tuulepuhangud Pärnus üle 26 m/s.

Pärnu Postimehe reporter Andris Tammela andis teada, et rannaturism on saanud täistuurid. Rannatänavaltel on palju autosid ja mõnes kohas on tekkinud koguni ummikud. Osad rannarajoonis asuvad tänavad on liikluseks suletud. Tänavatel patrullib politsei.

22.56 Pirita täna õhtul. Fotod: Eero Vabamägi

Foto: Eero Vabamägi
Foto: Eero Vabamägi
Foto: Eero Vabamägi
Foto: Eero Vabamägi

22.47 Elektrikatkestuste arv kasvab kiirelt - kui kell 22 oli elektrita 9779 majapidamist, siis praeguseks juba 11 374

22.45

22.38 Merevee tase Tallinna ja Paldiski kandis hakkab ületama maksimumprognoose, mida Tallinna Tehnikaülikooli Meresüsteemide Instituut on tänaseks pakkunud. Tallinna sadamas on praegu veetase 111 cm üle keskmise, mis tähendab, et kriitilisest piirist on puudu vaid üheksa sentimeetrit. Paldiskis on veetase 105 cm üle keskmise, mis ületab TTÜ prognoose tänaseks.

22.29

22.28 Veetase Pärnus 164 sentimeetrit keskmisest kõrgem.

Pärnu Postimehe reporter Teet Roosaar andis teada, et Pärnu rannas Side tänava pikendusel asuv parkla on vee all ja tänavakäänakul, kus Ranna puiesteelt saab keerata Side tänavale loksub merevesi, mis on autodele poolde rattasse.

22.23 Tuule kiiruseks on ilmateenistuse viimastel andmetel Tallinnas puhanguti 28,2 m/s, Pärnus 26,3 m/s, Sõrvel 29,5 m/s ja Tartus 13,5 m/s. Kõige tugevamad tuulepuhangud mõõdeti Osmussaarel, kus tuule tugevus ulatub iiliti 30,5 meetrini sekundis.

22.21

22.19

22.07 Elektrilevi andmetel on praegu elektrita 9779 majapidamist

22.02 Vahelduseks teateid Tallinnast:

21.40 Pärnu Postimehe teatel ulatub merepiir Pärnu Rannahoones vastu terrassi ja lained pekslevad üle selle. Merevesi on tunginud Tervise Paradiis hoovi. Fotod: Ardi Truija, Pärnu Postimees

Foto: Ardi Truija
Foto: Ardi Truija

21.31 Kriitiline piir on käes: veetase Pärnus jõudis 159 cm-ni üle keskmise

21.23 Merevee tase on Pärnus paari sentimeetri kaugusel kriitilisest piirist. Pärnus Mere puiesteel ja Seedri tänaval lainetab merevesi.

21.03 Pärnus on veetase 10 cm alla kriitilist piiri ja tõuseb kiiresti. Kriitiline piir on 160 cm üle keskmise.

20.47

20.30 Turismigrupp, kuhu kuulub ka viljandlasi on juba pikemat aega loksunud Peterburi sadamas kruiisilaeval Princess Anastasia, kuid neil pole vähimatki aimu, mis saab edasi, kirjutab Sakala.  «Vangis oleme!» rääkis Benno Auspere, üks laeval olevatest viljandlastest. «Me ei tea mitte midagi, mis saab, keegi ei räägi midagi. Laev pidi juba eile õhtul väljuma ning me oleksime pidanud kõik täna lõunaks kodus olema!»

20.28 Veetase Pärnus on taas jõudsalt tõusma hakanud. Praeguse seisuga on see 137 cm üle keskmise.

20.21

20.16

20.08 Lugeja saatis pilte Rohuküla sadamast. Fotod: Eduard Laur

Foto: Eduard Laur
Foto: Eduard Laur
Foto: Eduard Laur

19.43 Kui Rohukülas jätkub vee pealetung parklatele, siis Pärnus näitas veetase kella 19 ajal pigem langustrendi. Prognoosi kohaselt võib kesköö paiku tõusta veetase seal 170-190 sentimeetrit üle keskmise. Pärnu Postimees kirjutab sellest lähemalt siin. 

19.00 Rohuküla sadamas jätkub vee pealetung parklatele. Vette jäänud autod evakueeriti puksiiri abil kuivemale kohale, politsei aitas autode omanikega ühendust võtta.

Tegemist on hiidlaste autodega, mis seisavad parklas ajal, kui omanikud ise Hiiumaal. Autot kasutatakse sõiduks tööle, näiteks Tallinna või mujale.

Kaidel asuvad elektrikilbid on väljalülitatud, kasutuses on vaid hädapärased vooluahelad.

18.52 Haapsalu mereäärsed tänavad on osaliselt vee all. Fra Mare juures on vesi kohe hooneteni jõudmas. Vältimaks tormituristide voore, on Fra Mare juures teed tõkestatud lintide ja liiklusmärkidega. Foto: Eduard Laur

Foto: Eduard Laur

18.30

Foto: Päästeamet

18.20 Elektrilevi teatas, et rikkemeeskonnad on kõrgendatud valmisolekus ning rikked kõrvaldatakse esimesel võimalusel.

Foto: Elektrilevi

18.06  Lugeja saatis pilte Tallinnast Meriväljalt. Fotod: Meelis Kallas

Foto: Meelis Kallas
Foto: Meelis Kallas

17.29

16.57 Päeval tehtud video tormilainetest Tallinnas Pirita teel.

15.47

15.46

15.45

15.23 Ilmateenistuse värske prognoos pühapäevaks ja esmaspäevaks:

6.12. päeval tõuseb edelatuul sisemaal 15, puhanguti 22 m/s, rannikul 16-21, puhanguti 25, õhtul 30 m/s, hilisõhtul veel paar meetrit enam.

Laine kõrgus Läänemerel 4-7 m, Soome lahel 3-5 m, Liivi lahel 3-4.5 m, Väinamerel 1-2 m.

Veetase kuni pärastlõunani oluliselt ei muutu. Õhtu poole (kella 17.00-18.00 paiku) algab tõus ning maksimum saabub hilisõhtul-öö hakul (orienteeruvalt 21.00-01.00).

Veetase tõuseb kõikjal Eesti läänerannikul - Virtsus ja Manilaiul 135-145 cm, Haapsalus 145-155 cm, Pärnu lahes 165-175 cm, rannikul Pärnust kuni Iklani 160-170 cm üle keskmise taseme.

Esmaspäeva (7.12.) öö on läänetuule tormiga, sisemaal on puhanguid 22, Lõuna-Eestis pole välistatud kuni 25 m/s, rannikul 28, Saaremaal, Hiiumaal, Liivi lahel ja looderannikul kuni 32 m/s.

Veetase püsib läänerannikul kõrgena, Soome lahes tõuseb kesköö paiku ja püsib kõrge hommikuni, Narva lahes tõuseb 160-180 cm üle keskmise taseme.

Esmaspäeva hommikul lääne poolt alates pöördub tuul loodesse, puhanguid on sisemaal kuni 22, rannikul kuni 25, ennelõunal Hiiumaal ja looderannikul kuni 28 m/s. Õhtu poole annab tormituul tasapisi järele.

15.18 Päästeamet kutsub korrale:

«Päästjad käisid täna pärastlõunal Pirital ja Viimsis jälgimas olukorda mere ääres. Lainetust oli ja tugev tuul ka, vesi hetkel veel üle kaldarajatiste ei küündi. Inimesed aga ronisid usinasti Merivälja muulile, kus mitte ei ainult ei loopinud vett, vaid ujutas muuli kohati ka üle. Eriti murelikuks tegi päästjad vaatepilt, kus lapsevanemad käisid muulil oma väikesi lapsi pildistamas, tuul ja vesi ümber nende pekslemas. Päästjad palusid inimestel viivitamatult muulilt lahkuda ning loodame, et täna sinna keegi enam ei kipu.»

15.05 Lugeja saatis pildi hetkeolukorrast Haapsalus:

Foto: Lugeja pilt

14.46 Pärnus on merevee tase tõusnud 133 sentimeetrit üle keskmise, kriitiline piir on 160 sentimeetrit. Ohtlikuks muutub olukord Pärnus, kui veetase ületab kahte meetrit üle keskmise.

Merevee taset mitmel pool Eestis saab jälgida TTÜ Meresüsteemide instituudi meretaseme infosüsteemist.

Foto: Ekraanitõmmis TTÜ Meresüsteemide instituudi veebilehelt

14.42 Tormine ilm langetas Tallinnas Nõmme teel puu kõnniteele, muutes selle inimestele ligipääsmatuks.

Foto: Martin Ilustrumm

13.29 VKG Elektrivõrgud teeninduspiirkonda kuuluvad Narva, Narva-Jõesuu ja Sillamäe linn, Vaivara vald ning Kohtla-Järve linna Viivikonna linnaosa.

Ettevõtte tehnikadirektor Hillar Sumberg ütles Postimehele, et sel aastal puudutab neid torm rohkem kui muidu: «Kahe päeva kohta on olnud meil päris palju väljalülimisi. Meil on ringtoitega pea kõik põhiliinid varustatud, tavaliselt katkestusi väga palju pole, on ainult ümberlülimised võrgus. Eile olid keskpingeliinid väljas kahel korral, täna ühel.» 

Sumberg kinnitas, et tormise ilmaga on arvestatud ning kõik brigaadid on kõrgendatud valmisolekus.  

12.59 Päästeamet tuletab meelde:

12.58 Imatra Elekter, mis pakub elektriteenuseid Läänemaal ja Viimsi vallas, ei anna rikketelefonil meediale infot, kui palju on neil hetkel rikkelisi katkestusi. Ettevõttel on üle 25 000 era- ja ärikliendi ning 1307 alajaama.

10.34 Elektrilevi andmetel oli pühapäeval kella 10.30 seisuga elektrivooluta veel 5071 Elektrilevi teenuseid kasutavat majapidamist üle Eesti, sealhulgas 3059 majapidamist Saaremaal. Mandril oli elektrikatkestusi kõige enam Pärnumaal, kus elektrovoolu polnud 546 majapidamises. Öö jooksul on rikkebrigaadid suutnud taastada elektrivarustuse 1000 majapidamises.

Elektrikatkestused kella 10.30 seisuga
Elektrikatkestused kella 10.30 seisuga Foto: Ekraanitõmmis

10.14 Kihnu Veeteede teatel on tühistatud reisiparvlaeva Koidula väljumised kell 14 Laaksaarest ning kell 15.30 Piirissaarelt. Väljumine kell 12.30 Piirissaarelt Laaksaarde toimub graafikujärgselt.

9.48 Ilmateenistuse ilmavaatluskaardi andmetel laupäeval tormituul 30 meetrit sekundis siiski kätte ei saanud, küll aga prognoosib ilmateenistus selliseid numbreid pühapäeva õhtuks ja esmaspäevaks. Öösel kella 3 ajal ulatusid tugevamad tuulepuhangud 26,3 meetrini sekundis ja seda peamiselt Põhja-Eesti rannaaladel, kuid ka näiteks Lääme-Eesti rannikul lõõtsus tuul kuni 25 meetrit sekundis. Seejärel hakkas tuul veidi vaibuma.

9.18 Tallinki laevade graafikutes esineb pühapäeva hommikul keeruliste ilmastikutingimuste tõttu hilinemisi Tallinn-Stockholmi reisilaeva Romantika ning Helsingi-Stockholm reisilaevade Silja Symphony ja Silja Serenade reisilaevade saabumistel.

Teised Tallinki reisilaevad peaksid sihtsadamatesse jõudma graafikujärgselt, teatas Tallink. Õhtul Tallinnast väljunud Romantika saabub Stockholmi Rootsi aja järgi kell 10.45 tavapärase kella 10.15 asemel, Silja Serenade Stockholmi kell 11.45 tavapärase 9.45 asemel ja Silja Symphony Helsingisse kell 11.20 tavapärase 10.30 asemel.

Tormi jätkumisel võib ettevõtte laevade graafikutes esineda hilinemisi ka pühapäeva jooksul. Ühtlasi hilineb Kapellskari eile õhtul Paldiskist väljunud kaubalaev Regal Star.

8.12 Päästjad said laupäeval kell 6.30st kuni pühapäeval kella 6.30 üle eesti kokku 87 tugeva tuulega seotud väljakutset.

Päästjad said  Harju maakonnas 12,Hiiu maakonnas 2, Ida-Viru maakonnas 4, Jõgeva maakonnas 4, Järva maakonnas 1, Lääne maakonnas 4, Põlva maakonnas 5,Pärnu maakonnas 6, Rapla maakonnas 5, Saare maakonnas 19, Tartu maakonnas 3, Valga maakonnas 8, Viljandi maakonnas 8, Võru maakonnas 9 väljakutset. Peamiselt oli tegemist sõiduteele ja elektriliinidesse langenud puudega.

00.11 Elektrita majapidamised südaöise seisuga

Foto: Elektrilevi

Pühapäev, 6.12

23.55 Elektrita oli laupäeva õhtul kell 23 veel ligi 6000 majapidamist.

23.05 Tuulisest ilmast tunnevad rõõmu lohesurfarid. «Tuuled olid puhanguti 23 meetrit sekundis ja hüpped küündisid julgelt üle kümne meetri kõrgusele,» kirjeldas Saaremaa läänerannikul lohesurfarid pildile püüdnud Raul Vinni.

Foto: Raul Vinni

20.23 Narva lahes on täna öösel oodata veetaseme tõusu kriitilise piirini - 160-175 cm üle keskmise. Riigi ilmateenistus hoiatab, et on oodata ranna-alade üleujutust.

19.56 Ilmateenistus.ee andmetel hakkab merevesi ohustama elanikke, kui see ulatub:

Pärnus - 160 cm ja kõrgemale üle keskmise taseme

Haapsalus - 140 cm ja kõrgemale üle keskmise taseme

Narva-Jõesuus - 160 cm ja kõrgemale üle keskmise taseme

Tallinnas: Koplis, Pirital 80 cm ja kõrgemale, Kesklinna sadamas 120 cm üle keskmise taseme

Kuressaares - 150 cm ja kõrgemale üle keskmise taseme

Tallinna sadamas on hetkel merevee tase 69 cm üle keskmise taseme.

19.37 Pärnus on merevee tase tõusnud 109 sentimeetrini üle keskmise.

19.30 Rohuküla sadamas teisaldab politsei sadama palvel autosid, et need tõusva vee alla ei jääks. Autoomanikud saavad PPAst telefonikõne, kust oma sõiduki kätte saavad.

18.16 Merevee taset mitmel pool Eestis saab jälgida TTÜ Meresüsteemide instituudi meretaseme infosüsteemist. Pärnus on merevee tase hetkel 95 sentimeetrit üle keskmise. 

Eile hilisõhtul oli Pärnus merevee tase tõusnud 157 sentimeetrit üle keskmise ja lähenes kriitilisele piirile. Ohtu see inimestele ja hoonetele ei kujuta. Ohtlikuks muutub olukord Pärnus, kui veetase ületab kahte meetrit üle keskmise.

16.48 Kella 16.45 seisuga on Eestis ligi 8000 majapidamist elektrita.

Foto: Kuvatõmmis

14.57  Ilmateenistus edastas täna uue tormihoiatuse, prognoosides eelolevaks ööks uut tormi. Ööl vastu pühapäeva tugevneb Eesti sisemaal edelatuul puhanguti 18, rannikul 25, saartel ja Läänemerel 28 m/s. Pühapäeval jätkub tuule tugevnemine ja õhtu poole tõuseb edelatuul sisemaal 15, puhanguti 20-25 m/s, rannikul 30, saartel 33 m/s. Pärastlõunal algab veetaseme kiire tõus. Maksimum saabub hilisõhtul ja kesköö paiku, orienteeruvalt vahemikus kella 20-1. Veetase tõuseb kõikjal Eesti läänerannikul 130-160 sentimeetrit, Pärnu lahes 170-190 sentimeetrit üle keskmise taseme.

Öö vastu esmaspäeva on läänetuule tormiga, sisemaal on puhanguid kuni 25, rannikul kuni 32 m/s. Veetase püsib läänerannikul kõrgena, Soome lahel tõuseb samuti ja võib Narva lahes ulatuda kuni kriitilise piirini ehk 160 sentimeetrini üle keskmise.

Esmaspäeva hommikul alates saartest pöördub tuul loodesse ja päeva jooksul annab tormituul tasapisi järele.

14.56 Päästeamet tegi eile alanud tormist kokkuvõtteid. Päästjad said alates reedest kuni laupäeva hommikuni kella 5.30ni kokku 238 suurest tuulest tingitud väljakutset, enam väljakutseid saadi Lääne-Eestis, saartel ja Pärnus.

Saaremaal sõitsid päästjad murdunuid puid eemaldama 39, Hiiumaal 20, Pärnumaal 28, Raplamaal 19, Läänemaal 14, Harjumaal ja Tallinnas 34, Ida-Viru maal 6, Lääne-Virumaal 9,Viljandimaal 17, Jõgevamaal 2, Järvamaal 11, Põlvamaal 13, Tartumaal 10,Valgamaal 9, Võrumaal 7 korral, teatas päästeamet.

Hiiumaal rebis tuul ühel majal pool katust, mis omakorda kukkus autode peale. Rohuküla sadamas tõusis veetase nii kõrgele, et seal parkinud autod jäid vee sisse. Haapsalu külje all tuli merevesi Fra Mare Thalasso Spaa parklasse. Pärnus suleti kõrge veetaseme tõttu Mere puiestee.

13.50 Elektrilevi teatel oli kella 13.30 seisuga voolukatkestusi veel 8902 majapidamisel. Kõige rohkem elektrikatkestusi on jätkuvalt Saaremaal, kus rikete kõrvaldamine jätkub kogu nädalavahetuse vältel, ülejäänud piirkondades kõrvaldatakse ulatuslikud elektrikatkestused hetkel kehtiva prognoosi kohaselt tänase päeva jooksul.

11.42 Tarvastu vallas Pikru külas likvideerisid Mustla päästekomando mehed täna hommikul tavatu ning väga ohtliku olukorra. Öine tugev tuul oli puruks rebinud kõrgepingeliini faasijuhtme.  Faasijuhe kukkus omakorda vana okastraataia peale. Kuna traat on suurepärane elektrijuht, siis hakkas kõrgepinge mööda seda edasi liikuma oma teel kulu süüdates ning ähvardas tule viia läheduses asuvasse vanasse lauta.  

11.24 Kaitseliit teatas, et õhtul kella 11 paiku aitasid õppusel „Orkaan“ osalevad kaitseliitlased Kabli juures hädas olevaid noori, kes ei olid hädas tormituultega teele langenud puuga. Ühiste jõupingutustega vabastati tee takistustest ja noored said oma sõitu jätkata.

11.02 Elektrilevi teatas, et täna hommikul oli vooluta 15 296 majapidamist, öö ja varahommiku jooksul on elektrivarustus taastatud 32 249 kliendil.

10.35 Ilmateenistus uuendas tormihoiatust. Laupäeva hommiku seisuga kehtib kogu Eestis esimene ohutase, mis tähendab, et ilm võib teatud olukordades olla ohtlik.

Foto: ilmateenistus

10.15 Tormi tõttu on üle Eesti elektrita veel 15 095 majapidamist. Võrreldes keskööga on Elektrilevi brigaadid taastanud voolu 3000 majapidamises.

10.10 Kiirlaevadega Tallinna-Helsingi liini teenindav Lindaliin teatas, et lõpetab seoses pikema tormide prognoosiga tänavuse hooaja. Algselt kavandas Lindaliin Tallinna-Helsingi liinil jätkata kuni jõuludeni.

9.48 Tormi tõttu tõusis Narva lahes veetase oluliselt ning Narva-Jõesuus tungis merevesi rannikualadele.

Foto: Sergei Stepanov

9.33 Tugeva tuule tõttu reedel Hiiumaa liinil häiritud olnud laevaliiklus on laupäeva hommikuks taas tavapärases korras taastunud.

8.45 Tallinnas Tulika tänaval puhus tuul pikali reklaamtahvli.

Foto: Martin Ilustrumm

8.12 Päästjad käisid Tallinna kesklinnas Narva maanteel öösel teelt kõrvaldamas sinna kukkunud suurt puud.

Foto: Martin Ilustrumm

07.16 Päästeamet teatas, et häirekeskused said möödunud ööpäeva jooksul tormi tõttu 238 väljakutset.

01.53 Tormikahjustused Saaremaal: 

Foto: Marko Mägi

01.19 Tormikahjustusi saanud Tallinnast Stockholmi teel olnud reisilaeva Victoria I kapten otsustas igasuguste riskide vältimiseks pöörduda tagasi Tallinnasse.

01.05 Elektrita on 18 074 majapidamist üle Eesti.

00.36 Tallinki kommunikatsioonijuht Luulea Lääne andis teada, et torm kahjustas Tallinnast Stockholmi teel olnud reisilaeva Victoria I kahte akent. Loe siit.

00.15 Rikkelisi katkestusi on Elektrilevi andmetel üle kogu Eesti ligi 18 255.

00.06 Tuul tegi kurja ka Tallinnas. Päästjad said täna kell 22.20 väljakutse Tiskresse Alasniidu teele, kus oli puu kukkunud sõiduteele. Murdunud puu oli lõhkunud tänavavalgustuskupli. Päästjad eemaldasid puu sõiduteelt.

Foto: Martin Ilustrumm

23.59 Päästeamet teatab: 

23.12 Kell 23 oli Pärnus merevee tase tõusnud 157 sentimeetrit üle keskmise ja läheneb kriitilise piirile. Ohtu see inimestele ja hoonetele veel ei kujuta. Ohtlikuks muutub olukord Pärnus, kui veetase ületab kahte meetrit üle keskmise. Loe lisaks: Galerii: Sügistorm kogub Pärnumaal hoogu

23.05 

22.58 Rikkelisi katkestusi on Elektrilevi andmetel üle kogu Eesti ligi 15 038.

22.33 Lugeja saatis video mäslevast merest Roomassaare sadamast Saaremaal. 

22.15 Elektrita majapidamiste arv piirkonniti kella 22.13 seisuga.

Foto: Ekraanitõmmis

21.10

21.07 Imatra Elekter, mis pakub elektriteenuseid Läänemaal ja Viimsi vallas, ei anna rikketelefonil meediale infot, kui palju on neil hetkel rikkelisi katkestusi. Ettevõttel on üle 25 000 era- ja ärikliendi ning 1307 alajaama.

20.46 Hiiumaal on hetkel juba 3207 majapidamist elektrita, kokku on rikkelisi katkestusi Elektrilevi andmetel üle kogu Eesti ligi 7500.

Jälgi Elektrilevi katkestuste kaarti jooksvalt siit: Elektrilevi katkestuste kaart

20.31 Värskeim info ilmateenistuselt!

Foto: ilmateenistus

20.24 Milline on ilm nädalavahetusel? Riigi ilmateenistuse ilmaprognooside osakonna juhataja Taimi Paljaku prognoosi kohaselt on laupäeva ennelõunal tuul lühiajaliselt nõrgem, kuid õhtu poole suureneb Skandinaaviast uue madalrõhkkonna surve. Pärastlõunal tugevneb lääne- ja edelatuul sisemaal puhanguti 15, rannikul 22 m/s, õhtul saartel 25 m/s. Läänerannikul algab taas veetaseme tõus.

Pühapäeval kandub madalrõhkkonna tugevate tuulte vöönd Läänemere kohale. Jätkub edelatuule tugevnemine saartel ja rannikul 17-23, puhanguti 27 m/s, õhtu poole saartel kuni 32 m/s. Sisemaal on öösel ja ennelõunal puhanguid kuni 18, päeval 23 m/s.

Esmaspäeva öö on tormine ning edela- ja läänetuule maksimaalseid puhanguid on tõenäoliselt sisemaal 20-25 m/s, rannikul 28, saartel 32 m/s. Järele annab tormituul päeva jooksul.

Tuuline ilm Viljandis. Foto: Marko Saarm/Sakala
Tuuline ilm Viljandis. Foto: Marko Saarm/Sakala Foto: Marko Saarm / Sakala

20.08 Elektrita on praegu ligi 4500 majapidamist, kõige rohkem on rikkelisi katkestusi Saaremaal (üle 1600) ja Hiiumaal (ligi 800).

Vaata Elektrilevi katkestuste kaarti siit: Elektrilevi katkestuste kaart

19.54 Päästeamet teatab Twitteris, et nende peamised väljakutsed on seni seotud olnud maha langenud puudega. «Olge liiklemisel ettevaatlikud!» toonitab amet.

19.17 Ilmateenistuse värskem hoiatuste kaart:

Foto: ilmateenistus

Kolmanda astme hoiatust pole ilmateenistus täna õhtul andnud. Teise astme hoiatus (oranž) on antud Saare-, Hiiu-, Pärnu-, Lääne- ja Harjumaale, samuti Lääne-Virumaale ja Ida-Virumaale. See tähendab, et neis piirkondades on ilm ohtlik ja võib esineda tavatuid ilmastikunähtusi.

Mujale on ilmateenistus andnud esimese astme hoiatuse (kollane) ehk ilm võib teatud olukordades olla ohtlik ning soovitatav on jälgida edasist ilmaprognoosi.

18.10 Maanteeamet hoiatab, et tugevate tuuleiilide tõttu on mitmel pool teedele kukkunud puid või oksi. Ettevaatust liikluses!

  • Lisainfot teeolude kohta vaata siit või helista maanteeinfo lühinumbril 1510
  • Ilmaolude kaarti näed siit

18.00 Kella 18 seisuga on rikkelisi katkestusi üle kogu Eesti kokku 3160. Pärnumaal on elektrita 1121, Hiiumaal 728, Raplamaal 166, Saaremaal 91 ja Viljandimaal 483 majapidamist.

17.34 Päästjad said täna kell 15.50 väljakutse, et Tallinnas Pärnu maanteel on puu sõiduautole peale kukkunud. Puu oli maha võtnud ka tänavavalgustusposti. Samuti sai üks maastur kahjustada.

17.15 Ilmateenistus andis Facebookis teada, et täna liigub väga aktiivne madalrõhkkond Oslo lähistelt Kesk-Rootsi ja Botnia lahe suunas ning jõuab õhtul Vaasa lähistele, tõstes Läänemere piirkonnas tuule tormiseks. Edelatuul tugevneb õhtul sisemaal 10-15, puhanguti 23 m/s, rannikul lääne ja loodetuul 17-22, puhanguti 28, öö hakul saartel kuni 32 m/s. Pärast keskööd Läänemerelt alates tuul nõrgeneb, Soome lahes on tuul kõige tugevam südaööst kuni hommikuni.

Mereveetase tõuseb meie rannikualadel ja saavutab läänerannikul maksimumi kesköö paiku, ulatudes 70-100 cm, Pärnu lahes kuni 155 cm üle keskmise, pärast keskööd veetase langeb. Soome lahe idaosas tõuseb kesköö paiku veetase 160-170 cm üle keskmise ja püsib kõrgena hommikuni.

17.00 Üha enam jõudu koguv tormituul jätab ühtlasi elektrita ka üha rohkem kodusid. Kella 17 seisuga on rikkelisi katkestusi üle kogu Eesti kokku 2336. Pärnumaal on elektrita 1289, Hiiumaal 296, Raplamaal 255, Saaremaal 247 ja Viljandimaal 154 majapidamist.

16.48 Põhja prefektuuri piirivalvebüroo juht Ivo Utsar annab teada:

16.35 Pärastlõuna seisuga on sõiduolud põhi- ja suurematel tugimaanteedel valdavalt head ning muutusi ei ole oodata ka lähitundidel. Küll aga hoiatab maanteeamet tugeva tuule eest ning juhib tähelapanu, et tugevate tuuleiilide tõttu võib mitmel pool olla teedele kukkunud puid või oksi. 

16.00 Vastavalt eeloleva nädalavahetuse prognoosile on ka päästeamet valmis reageerima nii tavapärastele kui tormist tingitud päästesündmustele. «Tormise ilmaga tasub oma käigud ja tegevused hoolikalt läbi mõelda ning soovitame rannaaladele ilma asjata uudistama mitte minna,» manitseb amet.

Ühtlasi palub maanteeamet võtta tõsiselt järgnevaid käitumisjuhiseid:

  • õuest kokku korjata kerged ja lahtised esemed, parkida sõidukid lagedale või garaaži;
  • mõelda põhjalikult läbi oma väljasõidud ja võimalusel lükata need edasi ilma paranemiseni;
  • vältida niinimetatud katastroofiturismi üleujutuspiirkondadesse, kuna see võib olla ohtlik teile endile ning takistada operatiivteenistuste tegevusi;
  • väljas liikudes ja autoga sõites tuleb olla äärmiselt ettevaatlik, kuna tormiga võib murduda puid ja teeolud halveneda;
  • kui sõit on vältimatu, tangi auto ning võta kaasa laetud mobiiltelefon;
  • arvestada tuleb elektrikatkestustega ning laadida täis oma mobiiltelefonide akud.
  • neil, kel joogivesi sõltub elektrist, tuleb mõelda vee varumisele.
Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

15.14 Kõige tugevam on tuul praegu Saaremaal - Sõrvel mõõdeti kell 15 tuulepuhangute kiiruseks 25,6 m/s, Roomassaares 18,7 m/s ja Vilsandil 25 m/s. Tuuline ilm pakkus palju rõõmu aga surfaritele Kuressaare rannas.

14.41 Tugeva tuule tõttu on Saaremaal elektrita juba 1100 majapidamist. Praegu kogub tuul jõudu ja peaks tõeliselt tugevaks muutuma õhtupoole.

14.25 Väinamere liinide teatel häirivad suured tuuled ka suuremate saarte ja mandri vahelist parvlaevaliiklust. Nii takistasid tormituuled täna kell 14.30 parvlaev Harilaid väljumist Rohukülast ning seetõttu jääb ära ka kell 16.00 Heltermaa-Rohuküla reis. 

Suurte tuulte korral on tõenäoline, et ära jäävad ka Kuivastu-Virtsu liinil parvlaev Ionase reisid.

Kuna tugeva tuule korral ei saa parvlaeva Regula dokist alla lasta, siis seetõttu on võimalik, et laev naaseb Rohuküla-Heltermaa liinile alles uue nädala alguses, mil ilmatingimused on paranenud. 

14.07 Lisaks sellele, et Lääne- ja Ida-Virumaale on samuti teise astme tormihoiatus antud, ähvardavad sealseid rannikupiirkondi ka üleujutused.

«5.12. südaööst kuni kell 6ni hommikul tõuseb Narva lahes veetase kriitilise näiduni 160 kuni 170 cm-ni, see võib kaasa tuua rannikualade üleujutuse,» hoiatab ilmateenistus.

13.38 Ilmateenistus on teise astme tormihoiatuse andnud senise viie maakonna asemel seitsmele: Hiiu-, Saare-, Lääne-, Pärnu-, Harju-, Lääne- ja Ida-Virumaale.

Allikas: ilmateenistus.
Allikas: ilmateenistus. Foto: ilmateenistus

13.23 TTÜ meresüsteemide instituudi vanemteadur Tarmo Kõuts selgitas Vikerraadio saates «Uudis+», et see torm, mis meile täna õhtuks kohale jõuab, on üsna sarnane sellele, mis meil oli siin eelmise nädala lõpus, vahendas ERR Uudised

«Mere reaktsioon tormituule tugevnemisele on kõrgemad lained, veetaseme tõus rannikul – ka seekord on oodata veetaseme tõusu nii Pärnus kui ka Haapsalus ja tervel läänerannikul. Pärnus on mudelarvutuse järgi alust arvata, et keskööks peaks veetase +140-150-ni tõusma ehk siis natuke kriitilisest piirist allapoole ja Haapsalus ning Rohukülas isegi lähemal sinna kriitilisele piirile,» selgitas Kõuts.

11.40 Elektrilevi teatel on nende rikkemeeskonnad tormihoiatuse tõttu kõrgendatud valmisolekus. «Kuni 25 m/s tuul märkimisväärseid kahjusid elektrivõrgule kaasa ei too, kuid nädalavahetuseks on lubatud tuult kuni 30 meetrit sekundis, mistõttu oleme valmis ulatuslikeks tormikahjudeks,» selgitas Elektrilevi käiduosakonna juhataja Taivo Tõnne.

Foto: Elektrilevi

Reedel on kõige tõenäolisemad tormikahjud saartel ja Lääne-Eesti rannikualadel. Pühapäeval võib ulatuslikke rikkeid tekkida üle Eesti, kuid suurim rikkeoht on Lõuna-Eestis. Kõrgendatud valmisolekusse viidud Elektrilevi ja elektriehitusettevõtete rikkemeeskonnad on valmis kiirelt rikkeid kõrvaldama kogu nädalavahetuse vältel.

Tõnne sõnul tuleks võimalikeks elektrikatkestusteks valmistuda ka klientidele, laadides mobiiltelefonide akud, kontrollida taskulampe või varuda küünlaid ning majapidamistes, kus veevarustus sõltub elektrist tuleks varuda joogivett. Samuti tuleks loomapidajatel arvestada pikema elektrikatkestuse võimalusega ja välja selgitada generaatori kasutamise võimalused.

Voolu kadudes palub Elektrilevi enne rikketelefonile 1343 helistamist oodata 10-15 minutit, mille jooksul tehakse keskpingerikke korral kindlaks rikke ulatus ja saadetakse elektrita klientidele SMS-teade rikke kõrvaldamisest. Nii saab kõnekeskuse kaudu teenindada operatiivsemalt neid kliente, kelle elektrikatkestuse kohta Elektrilevi juhtimiskeskusel info puudub.  

Maas vedelevat või katkenud elektriliini märgates helistage kohe Elektrilevi rikketelefonil 1343. Katkenud elektriliinidele ei tohi läheneda ega neid puudutada, kuna juhtmed võivad olla pinge all ning anda eluohtliku elektrilöögi isegi 10 meetri raadiuses.

11.10 Saarte ja mandri vahel toimus praamiliiklus reede hommiku seisuga plaanijärgselt, küll aga mõjutab torm Saaremaa ja Hiiumaa vahel liiklejaid. Täna ei välju Triigi-Sõru liinil praamid Sõrult kell 15.30 ja Triigist kell 17.00. Kõrgelaid väljub Sõrult kell 12.00 tormi varju Triigi sadamasse. 

Samuti segab tuul laevaliiklust Kihnu liinil ja Piirissaare marsruudil. Kihnu Veeteed toovad Kihnu liinil kella 14.30se väljumise varasemaks ning laev väljub Munalaiult Kihnusse kell 12. Tühistatud on väljumised kell 11.30 Munalaiult Manilaidu ning kell 13.30 Manilaiult Munalaidu. Õhtuse reisi toimumise otsustab vedaja kella 15ks, kirjutab BNS.

Loe, kuidas mõjutab torm ja parvleva hooldustööd Hiiumaale reisijaid nädalavahetusel.

9.00 Kui eile õhtul andis ilmateenistus saartele kolmanda ehk kõrgeima astme tormihoiatuse, siis uue prognoosi kohaselt torm nii tugev ei tule ning saartele on antud teise taseme hoiatus. Teise astme hoiatuse on ilmateenistus andnud saartele, Harju-, Lääne- ja Pärnumaale, mis tähendab, et seal on ilm ohtlik ja esineb tavatuid ilmastikunähtusi.

Riikliku ilmateenistuse prognoosi kohaselt tugevneb täna päeval mandril lõuna- ja edelatuul puhanguti 18, Pärnu-, Lääne- ja Harjumaa sisealadel kuni 20 m/s, rannikul 25, õhtupoolikul Saare- ja Hiiumaal 30 m/s. Kaart: ilmateenistus.
Riikliku ilmateenistuse prognoosi kohaselt tugevneb täna päeval mandril lõuna- ja edelatuul puhanguti 18, Pärnu-, Lääne- ja Harjumaa sisealadel kuni 20 m/s, rannikul 25, õhtupoolikul Saare- ja Hiiumaal 30 m/s. Kaart: ilmateenistus. Foto: ilmateenistus

Neljapäev kell 21.27 

Tsüklon süveneb reede päeval Stockholmi lähedal ja liigub edasi Soome keskalade poole. Edelatuul paisub tormiks pärastlõunal ning tuul võib kõige tugevam olla südaööl vastu laupäeva. Veetase tõuseb rannikul tõenäoliselt kriitiliste näitude lähedale.

Homme on enamasti pilves ilm. Vihmasadu levib läänest itta. Lõuna- ja edelatuul tugevneb 7–12 m/s, puhanguti 18 m/s. Saartel ja rannikul puhub tuul 12–17 m/s, puhanguti 25 m/s, õhtupoolikul aga koguni 18–23 m/s, puhanguti 30 m/s.

Ilmateenistus on andnud saartele kolmanda astme hoiatuse. See tähendab, et ilm on eriti ohtlik ning tõenäolised on suured kahjustused.

Teise astme hoiatuse on ilmateenistus andnud Harju-, Lääne- ja Pärnumaale, mis tähendab, et ilm on ohtlik ja esineb tavatuid ilmastikunähtusi.

Teised piirkonnad on saanud esimese astme hoiatuse ehk ilm võib ohtlik olla teatud olukordades.

Jälgi jooksvalt ilmateenistuse hoiatusi siit: Ilmateenistuse hoiatused

Loe päästeameti soovitusi, kuidas tormi korral käituda: Päästeameti soovitused

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles