Savisaar eksis Platoni tsiteerimisel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana-Kreeka filosoof Platon.
Vana-Kreeka filosoof Platon. Foto: AKG Images / Scanpix

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar eksis novembri lõpus Tallinna Televisioonis Vana-Kreeka filosoofi Platoni tsiteerimisel, kui ta viitas Platoni lausele, justkui poliitikut saab tõsiselt võtta alles alates 70. eluaastast.

Savisaar rääkis novembris saates «Tele Tallinn», et tal jätkub poliitikuna tegutsemiseks veel energiat küllaga ja vanadus ei saa olla vastuargument.

«Tuletan siinkohal meelde, et kaks põhilist USA presidendi kandidaati - Hillary Clinton ja Donald Trump – on 68-aastased ja alles alustavad poliitilise karjääri tippu minekut. Usun Platonisse, kes ütles, et poliitikut tuleb tõsiselt võtta alles siis, kui ta saab 70-aastaseks. Tal on siis piisavalt kogemusi ja ta saab maailmast piisavalt aru,» rääkis Savisaar.

Platoni tsitaat, millele Savisaar viitas, on vabas tõlkes järgmine: «Seaduste valvur ei tohiks olla ametis kauem kui 20 aastat ja ta ei tohiks olla valimise ajal noorem kui 50 aastat. Kui ta valitakse 60-aastaselt, peaks ta jääma ametisse ainult kümneks aastaks. Ta ei peaks ette kujutama, et võiks jätkata oma olulises ametis pärast 70-aastaseks saamist, kui ta peaks nii kaua elama.».

Platoni lause on tõlgitud filosoofi inglise keede tõlgitud raamatust ja see on inglise keeles järgmine: «The guardian of the law shall not hold office longer than twenty years, and shall not be less than fifty years of age when he is elected; or if he is elected when he is sixty years of age, he shall hold office for ten years only; and upon the same principle, he must not imagine that he will be permitted to hold such an important office as that of guardian of the laws after he is seventy years of age, if he live so long.».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles