Uue politseivormi hange luhtus

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Täna kuulutas politsei- ja piirivalveamet (PPA) uue politseivormi ja vormi väljastamisega seotud teenuste hanke lõppenuks, kuna mõlemad pakkumused ületasid oluliselt kavandatud eelarvet.

Uuele politseivormile üleminekuks otsis PPA lepingupartnerit, kes toodaks vormikomplektid ning võtaks enda kanda ka kogu vormivarustusega seotud laoteenuse, veoteenuse, arvepidamise, tellimuste korraldamise jms.

Sellisel kujul täisteenuse osutamiseks tegi pakkumuse kaks ettevõtet, kelle pakkumised olid üldjoontes võrdväärsed. Üks pakkus veidi soodsamat hinda, teise tugevuseks olid paremad garantiitingimused.

Kuna mõlema pakkumuse puhul oli vormikomplekti hind aga planeeritust umbes kolmandiku võrra kõrgem, lükkas PPA need tagasi.

PPA peadirektori asetäitja Tauno Tuisu sõnul oli see raske, kuid läbimõeldud otsus. «Tänan hankes osalejaid pakkumuste koostamisel tehtud töö eest. Vormi täisteenuse hange sellisel kujul on esmakordne nii politsei kui ka erasektori pakkujate jaoks ning lepingutingimused tekitasid palju küsimusi,» ütles ta.

«Siiski on tänaseks selge, et pakutud hinnaga ei ole võimalik lepingut sõlmida, sest sellisel juhul võtaksime riigile mitmeks aastaks kohustusi, millele PPA eelarves täna lisakatteallikaid ei ole,» lisas Tuisk.

Tema sõnul on kaasaegsele vormile üleminek tähtis nii ametnike motivatsiooni kui ka töötingimuste parandamiseks. PPA kavatseb seega vormi täisteenuse pakkuja otsimisega tulevikus jätkata.

«Lõppenud hanke raames ei ole meil võimalik täiendavaid läbirääkimisi pidada. Uut hanget ette valmistades vaatame üle lepingutingimused, et teenuse hind tuleks soodsam, kuid me ei saa teha kompromisse vormikomplekti kvaliteedis. Võtame arvesse hankeprotsessi käigus saadud teadmisi ning juba järgmise aasta esimestel kuudel soovime uue hanke välja kuulutada,» kinnitas Tuisk.

Kuna tegu on rahvusvahelise hankega, mis vältab kuni kuus kuud ja millele järgneb vormikomplektide tootmise periood, siis lükkub uue vormivarustuse kasutuselevõtt aasta võrra edasi ning jääb ameti kinnitusel 2017. aastasse.

16. juunil kuulutas PPA välja riigihanke vormivarustuse täisteenuse pakkuja leidmiseks. 17. juulil esitas taotluse hankel osalemiseks viis ettevõtet ning 13. novembriks esitas oma pakkumuse kaks firmat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles