Õiguskantsler: lastevanematele on vaja vägivallavastaseid koolitusi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi riik on uuest aastast jõustuva lastekaitseseadusega laste kehalise karistamise selgesõnaliselt keelustanud, tuleks harjumuse väljajuurimiseks riigil korraldada koolitusi, kus lapsevanematele õpetataks vägivallavabasid kasvatuspraktikaid, leiab õiguskantsler.

«Ühiskonnas levinud liberaalsed hoiakud kehalise karistamise suhtes peegeldavad vajadust füüsilise karistamise tagajärgede selge teadvustamise, vägivallavabade kasvatusviiside tutvustamise ja lapsevanemate teadliku enesekontrolli järele, et luua vägivallavaba lapsepõlv igale lapsele,» märgib õiguskantsler Ülle Madise oma raportis ÜRO lapse õiguste konventsiooni täitmisest.

«Lapsevanemad tunnistavad kõrget stressi ja abivajadust, kuid abi küsimisel on takistuseks valehäbi või teadmatus abi saamise võimalustest. Seetõttu on vaja rohkem ühiskondlikku teavitustööd vägivalla mõjust lapse arengule ja abi saamise võimalustest,» leiab õiguskantsler.

Õiguskantsler tunnustab tuleva aasta 1. jaanuaril jõustuvat lastekaitseseadust, mis laste kehalise karistamise selgesõnaliselt keelustab. Seda on oma varasemas avalikus pöördumises sotsiaalministrile nõudnud ka õiguskantsler.

Madise hinnnangul on teadmisi vägivallavabast kasvatusest oluline pakkuda ka tulevastele vanematele juba lapseootuse ajal, kuid praegu sellist teavitust süsteemselt ei korraldata.

Seetõttu soovitab ta riigil korraldada süsteemselt lapsevanemate koolitusi, sh positiivsetest ja vägivallavabadest kasvatuspraktikatest. Samuti tuleks korraldada üleriigilisi kampaaniaid kehalise karistamise keelust teavitamiseks nii täiskasvanutele kui lastele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles