10 uudist, mida võiksid teada: pühapäev, 6. detsember

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Pärnus läheneb merevee tase kriitilise piirini

    Tormine ilm Tallinnas Foto: Mihkel Maripuu

    Riiklik ilmateenistus uuendas pühapäeval kell 15.23 prognoosi ja ennustab nüüd pisut väiksemat üleujutust läänerannikul - kui seni kardeti veetaseme tõusu Pärnu lahes kuni 190 cm üle keskmise, siis nüüd maksimaalselt 175 cm üle keskmise, mis siiski on üle kriitilise piiri.

    OLULIST

    • Tuule tugevuseks rannikul prognoosib ilmateenistus endiselt pühapäeva õhtuks kuni 32 m/s. Ka Haapsalus võib veetase tõusta üle kriitilise piiri.

    •  Elektrilevi andmetel oli pühapäeval kella 10.30 seisuga elektrivooluta veel 5071 Elektrilevi teenuseid kasutavat majapidamist üle Eesti, sealhulgas 3059 majapidamist Saaremaal.

    Sügistormist Eestimaal loe postimees.ee-st

  2. Tormis viga saanud Tallinki laev väljub õhtul Stockholmi

    Lained lõid reede õhtul Tallinnast Stockholmi teel olnud reisilaeva Victoria I vööri radariantenni laevakere küljest lahti ning see kahjustas kahte vööriilluminaatorit. Kapten pöördus riskide vältimiseks tagasi Tallinnasse. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

    Reede õhtul vööriradari antenni purunemise tõttu viga saanud Tallinki laeva Victoria I tormikahjustuste parandused said klassiühingu heakskiidu, laev väljub täna õhtul taas Tallinnast Stockholmi.

    OLULIST

    • Reisilaeva Victoria I tormikahjustatud kahe illuminaatori parandustöö keevitatud terasplaatidega sai klassiühingu Bureau Veritase ametliku heakskiidu ning laev sai loa täna taas graafiku alusel kell 18 Tallinnast Stockholmi väljuda.

    • Tallink eemaldas sarnase vööriradari antenni ka Victoria I sõsarlaevalt Romantika, mis väljus eile õhtul Tallinnast juba ilma selleta.

    Tallinki võitlusest tormiga loe postimees.ee-st

  3. Londoni metroos pussitati kolme inimest

    Suurbritannia pealinna Londoni metroos pussitati laupäeval kolme inimest, rünnakut uurib politsei terrorismivastase võitluse osakond.

    OLULIST

    • Internetis ringleval amatöörvideol võib näha vereloike ja veriseid jälgi metroo piletiväravate juures.

    • «See on Süüria eest! Teie kõigi veri hakkab voolama!» karjus mees ajalehe Daily Mail andmetel.

    Veretööst Lonsoni metroos loe postimees.ee-st

  4. Pidu lossis, mis nakatas eestlasedki

    AJALOO ILU: vastuvõtu lõpuks saabuvad võõrustavat presidendipaari tervitama eelmised presidendid. Kohtumisest sünnib ühispilt. Aastal 2012 sai foto selline: härra Pentti Arajärvi ja president Tarja Halonen, proua Tellervo Koivisto ja president Mauno Koivisto, võõrustajad president Sauli Niinistö ja proua Jenni Haukio, president Martti Ahtisaari ja proua Eeva Ahtisaari. Foto: Lehtikuva

    Täna peab Soome Vabariik oma iseseisvuse 98. aastapäeva. Just nimelt ise seismise päevana ürikutesse kantud päeva meeleolu loovad paraad, jumalateenistus, tõrvikurongkäik, protestimarss ja loomulikult suur pidu presidendilossis.

    OLULIST

    • 6. detsembril kell 18 süüdatakse Soome kodudes kaks (eelistatult sinivalget) küünalt, sümboliseerimaks ühekuuluvust ja koosolemist ning tähistamaks riigi iseseisvuspäeva. Küünlaid põletatakse kaks tundi. Nii otsustati päeval, mil võeti vastu tänase päeva aluskiri.

    • Seekordse vastuvõtu teema on kultuur (mh tähistatakse rahvuseepose «Kalevala» 180. aastapäeva ning helilooja Jean Sibeliuse ja kunstnik Akseli Gallén-Kallela 150. sünniaastapäeva.

    Soome iseseisvuspäeva tähistamisest loe postimees.ee-st

  5. Liibüa ranniku lähistel päästeti 4600 migranti

    Foto on illustreeriv. Foto: AP / SCANPIX

    Liibüa ranniku lähistel on alates neljapäevast päästetud üle 4600 inimese, teatas Itaalia rannavalve pühapäeval.

    OLULIST

    • ÜRO andmetel langes Vahemerd ületavate migrantide arv viimase kuu aja jooksul kolmandiku võrra, seda seoses kehvade ilmastikutingimuste ning Türgi võimude inimsmugeldajate vastaste operatsioonidega.

    • Novembris jõudis üle Vahemere Euroopasse umbes 140 000 sisserändajat ehk 36,5 protsenti vähem kui oktoobris, kui saabujaid oli 220 535, teatas ÜRO pagulasamet.

    Pagulaskriisi arengutest loe postimees.ee-st

  6. Kaljurand: Eesti ei kavatse Moskvalt okupatsiooni eest hüvitist nõuda

    Marina Kaljurand. Foto: Reuters/Scanpix

    Eesti ei plaani nõuda Venemaalt kompensatsiooni Nõukogude okupatsiooni eest, ütles välisminister Marina Kaljurand pühapäeval Vene uudisteagentuurile Interfax, kommenteerides Eesti, Läti ja Leedu justiitsministrite allkirjastatud koostöömemorandumit vastava nõudmise esitamisest Venemaale kui Nõukogude Liidu õigusjärglasele.

    OLULIST

    • «Täpsustan, et jutt on justiitsministrite poliitilisest kokkuleppest, mida Eesti valitsus ei ole arutanud,» lausus Kaljurand. «Välisministeerium ja Eesti valitsus ei kavatse reaalseid praktilisi samme selle avalduse osas ette võtta.»

    • Reinsalu meenutas, et okupatsioonikahjude teema on olnud päevakorras alates 1992. aastast, kui riigikogu moodustas okupatsioonide repressiivpoliitika komisjoni.

    Venemaalt okupatsioonikahjude nõudmisest loe postimees.ee-st

  7. Kaspia mere naftaplatvormi põlengus sai ilmselt surma 31 inimest

    Aserbaidžaanile kuuluv naftaplatvorm Kaspia merel. Foto on illustreeriv. Foto: Reuters/Scanpix

    Kaspia mere Gunašli naftaplatvormil puhkes reede õhtul tulekahju. Esialgu teatati, et elu kaotas 32 inimest, hiljem täpsustati, et kindlalt on surma saanud üks inimene, kuid kadunud ja tõenäoliselt surnud on 30 inimest, vahendas AP.

    OLULIST

    • Ettevõttele SOCAR kuuluval 10. naftaplatvormil puhkes tulekahju kohaliku aja järgi reede õhtul kell 17.40 pärast seda, kui tugevates tormituultes sai kahjustada gaasitrass.

    • Väidetavalt pole ka tulekahju endiselt kustutada suudetud. Aserbaidžaani naftakompanii ja riigivõimud on korduvalt vassinud, kui palju töölisi tulekahju puhkemise ajal platvormil oli ja kui palju neist päästeti.

    Tulekahjust naftaplatvormil loe postimees.ee-st

  8. Uus politseivorm osutus poole kallimaks

    Politsei- ja piirivalveameti töötajad saavad uuendatud vormid. Foto: PPA

    Politsei- ja piirivalveameti ebaõnnestunud vormihange pani ametis pead lendama.

    OLULIST

    •  Amet arvestas ühe vormikomplekti kohta umbes 800-eurose väljaminekuga, kuid kahe hankel osaleja pakutud reaalne hind jäi 1200 euro kanti.

    • Politsei teatel tähendab ootamatult ebaõnnestunud vormihange seda, et politsei- ja piirivalveametnikud tuleval aastal loodetud uut vormi ei saa.

    Politseinike vormihankest loe postimees.ee-st

  9. Pagulashirm sunnib inimesi relvastuma

    Relv. Foto: Toomas Huik

    Pariisi terroritöö oli noorele Järvamaa mehele viimaseks tõukeks. Aastaid oli ta mõelnud, nüüd hakkas ajama relvaloa asju. Pagulashirm ja ärev julgeolekuolukord sunnib relvastuma üha rohkem inimesi.

    OLULIST

    • Politsei- ja piirivalveameti arendusosakonna juhtivkorrakaitseametnik Sven Põierpaas sõnas, et kogu Eesti andmetele tuginedes on relvaloa esmataotlejate hulk võrreldes

    • Matka- ja militaarpoodide pidajate tähelepanekut mööda on hakatud rohkem ostma enesekaitsevahendeid, nagu pipragaas või helialarmid.

    Relvalubade tegemisest ja relvade hankimisest Eestis loe postimees.ee-st

  10. Poliitmängud jätavad Partsi eurokohata

    Taavi Rõivas ja Jevgeni Ossinovski. Foto: Tairo Lutter

    Reformierakondlasest peaminister Taavi Rõivas kohtub lähipäevil taas võimuliidu kahe teise osapoole juhi Margus Tsahkna (IRL) ja Jevgeni Ossinovskiga (SDE), et saada üle patiseisust, mis on tekkinud Euroopa Kontrollikoja liikme nimetamisega. 

    OLULIST

    • Võimuliidus leitakse, et ühest küljest mängis IRL end nurka sellega, kui rahandusminister Sven Sester hoolimata sotside vastuseisust Partsi nimega siiski välja tuli.

    • Tüli kahe väiksema võimuerakonna vahel on hoolimata fotokaamerate ees head nägu tegevatest Tsahknast ja Ossinovskist põhimõtteline.

    Võimumängudest Toompeal loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles