Viinis algas kohus tšetšeeni dissidendi tapmise asjus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm süüalust täna Viini kohtus.
Kolm süüalust täna Viini kohtus. Foto: SCANPIX

Austria pealinnas algas täna kohtuprotsess, milles kolme tšetšeeni süüdistatakse dissident Umar Israilovi mõrvas 2009. aastal. Väidetavalt tellis mõrva Tšetšeenia president Ramzan Kadõrov.

Kohtuistung pidi algama kell 9.30, kuid see lükkus tohutu meediahuvi tõttu 20 minuti võrra edasi. Kohtusaalis viibisid ka Israilovi lesk ja isa, vahendas AFP.

Kohtualuseid – Turpal Ali J., Suleiman D. ja Otto K. – peetakse mõrva kaasosalisteks. Süüdimõistmisel ootab neid 10- kuni 20-aastane vanglakaristus.

Neljas mees, kes tõenäoliselt tulistas kuulid, mis Israilovi tapsid, on endiselt vabaduses.

27-aastane Israilov oli Kadõrovi julgeolekujõudude endine töötaja, kes palus Austrialt asüüli ja asus Kadõrovit süüdistama inimröövides ja piinamises. Ta tapeti oma Viini korteri lähedal mullu 13. jaanuaril.

Süüdistuse kohaselt pidid kohtualused Israilovi Tšetšeeniasse tagasi tooma. Kui ta põgeneda üritas, tulistasid nad teda.

Kuigi Austria politsei on jõudnud järeldusele, et Kadõrov ise andis korralduse traagiliselt lõppenud inimrööviks, puudub prokuröridel tõendeid Tšetšeenia presidendile süüdistuse esitamiseks. Kadõrov ise on süüd ägedalt eitanud.

Protsess peaks vältama 26. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles