Osa majapidamisi jääb veel ka täna elektrita

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliini remont Kanakülas. Fotol Elektritsentrumi elektrimontöör Joel Närep.
Elektriliini remont Kanakülas. Fotol Elektritsentrumi elektrimontöör Joel Närep. Foto: Mihkel Maripuu

Nädalavahetusel tormist põhjustatud elektririkkeid on rohkem jätkuvalt Pärnu-, Saare-, Rapla- ja Viljandimaal, kus võib kuni homseni elektrita jääda üksikuid majapidamisi. 

Kell 13.00 seisuga on Elektrilevi võrgus 157 riket, mille tõttu on elektrita kokku 1771 majapidamist ja ettevõtet. Kella 14 ajal on elektrita majapidamiste arv tõusnud taas üle 2000.

«Mõistame, et voolu kadumine põhjustab palju ebamugavust ja teeme parima, et elekter võimalikult kiiresti tagasi tuua,» ütles Elektrilevi käiduosakonna juhataja Taivo Tõnne. Rikkeid kõrvaldab täna kokku 80 rikkemeeskonda.

Elektrilevi kinnitusel on nädalavahetuse tormiga tekkinud ulatuslike elektrikatkestuste likvideerimine lõpusirgel.

Kõik tormikahjud on likvideeritud Ida- ja Lääne-Virumaal, Põlva-, Jõgeva- ning Võrumaal. Viimaseid üksikud elektrikatkestused likvideeritakse veel Valga-, Tartu-, Järva-  ja Hiiumaal. Kõik elektrikatkestused kõrvaldatakse tänase päeva jooksul ka Harjumaal.

Elektrilevi rikketelefonile tehti 5. ja 6. detsembril üle 16 000 kõne. «Kõige enam kõnesid tuli Pärnumaalt ja Saaremaalt, kus ka tormi tõttu kõige enam rikkeid oli. Enamik helistajaid soovis teada prognoosi, millal elektrivarustus neile taastatakse. Samuti anti teada riketest ja jagati rikke asukoha infot, mis madalpinge rikete asukoha leidmisel meile väga oluline on,» ütles Elektrilevi kommunikatsioonispetsialist Maret Reinumägi.

Kuigi tormiga on puude liinidele langemine üks sagedasem rikke põhjus, ei välista Reinumäe sõnul ka liinikoridoride laiendamine puude liinidele langemist. Mida laiem on liinikoridor, seda suurema hooga ja suurema tõenäosusega puud tugeva tuulega liinidele langevad. Samuti tekivad laiemad ja ohtlikumad tuulekoridorid.

Reinumägi nentis, et liinikoridori puhastamiseks kaitsevööndi ulatuses tuleks raiuda Hiiumaa suurune ala, kuid tihti on liinide purunemist põhjustavad puud kasvanud kaitsevööndist väljaspool. «Seega kõikide ohustavate puude liinile langemise vältimiseks tuleks raiuda kordi suurem maa-ala. Samas nendes kohtades, kus näeme liinikoridoride laiendamisel otstarvet, seda võimalust kindlasti ka kaalume,» kinnitas ta.

Elektrilevi palub helistada rikketelefonil 1343 kõigil neil elektrita majapidamiste omanikel, kellele ei ole SMS-iga teada antud elektrikatkestuse likvideerimisest. «Võib tekkida üksikuid olukordi, kus suurema liinirikke kõrvaldamisel peaksid kõik majapidamised elektri tagasi saama, kuid samal liinil on veel teinegi rikke, millest võrguettevõte veel teadlik ei ole,» lisas Taivo Tõnne.

Maas vedelevat või katkenud elektriliini märgates tuleb helistada kohe Elektrilevi rikketelefonil 1343. Katkenud elektriliinidele ei tohi läheneda ega neid puudutada, kuna juhtmed võivad olla pinge all ning anda eluohtliku elektrilöögi isegi 10 meetri raadiuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles