Salasigaretiäri võtab pensionäridelt ja tervishoiult miljoneid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Mis teeb salasigareti paki odavamaks? See, et sealt on maksud maksmata. Aastas tähendab see ligikaudu 30 miljonit eurot, mis inimestel teenustena saamata jääb. See raha jääb kõik müüjate taskusse ja pensioni, tervishoiu ning laste hariduse jaoks ei tule sealt sentigi.

Maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu selgitab:  „Levinud arvamuse kohaselt on poesigaretid ja salasigaretid kvaliteedilt ja muude nõudmiste osas sarnased, tegelikult see siiski nii ei ole.“

Euroopa Liidus toodetud sigarettide valmistamine on range kontrolli all ja erinevalt salasigarettidest on nad ka isekustuvad. Kui tuleohutus on üks külg, siis süstemaatiline salasigarettidega kauplemine on tuluallikaks kuritegevusele.

„Näeme oma töös, et salakaubandus on üks esimestest lülidest pikas kuritegelikus ahelas. Salasigareti või salaalkoholi ostja aga annab oma käitumisega sellele ka vaikiva heakskiidu. Ei ole haruldane, kus salasigarettidega on seotud alaealised või väga noored, kes kasutatakse ära tööjõuna ning ahvatlusega saada kerget tulu,“ teab Urmas Koidu.

Kuigi alaealised tarbivad aastast aastasse üldse vähem sigarette, siis arvestataval tasemele on noorte ja eriti noorte meeste seas muude suitsuvabade tubakatoodete, nagu näiteks huuletubaka tarbimine, mida justkui peetakse ohutumaks. Samas on suitsuvabade tubakatoodete müük Eestis keelatud ja siin peaks iga lapsevanema huvides olema teada saada, kust tema laps seda saanud on. 

Copy
Tagasi üles