10 uudist, mida võiksid teada: teisipäev, 8. detsember

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Kihlunud president plaanib abielluda veel ametiajal

    Ieva Kupce ja Toomas Hendrik Ilves saabumas Noblessneri valukotta Arvo Pärdi juubeliõhtule. Foto: Eero Vabamägi

    Viimasel ajal järjest enam eesti keele õppimisest huvitatud Läti kaitseministeeriumi küberjulgeolekuvaldkonna juht Ieva Kupce on võitnud Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvese südame ja austuse, nii et temast võib saada Ilvese abikaasa juba enne tolle ametiaja lõppu, mis saabub tuleva aasta sügisel.

    OLULIST

    • «President on õnnelik,» kõlab Kadrioru lossist. Novembri keskpaigas kihlunud paar jätab õhku küsimuse: milline telepilt avaneb meie ees 24. veebruari vastuvõtult?

    • Postimehele kinnitas mitu anonüümsust palunud diplomaati ja riigiametnikku, et tegelikult on Ilvese ja Kupce erilist suhtumist teineteisesse märgatud juba vähemalt kaks aastat, ajast, mil Kupce tegutses toonase Läti kaitseministri, praeguse Euroopa parlamendi liikme Artis Pabriksi nõunikuna.

    Presidendi staatuse võimalikust peatsest muutusest loe postimees.ee-st

  2. Ieva Kupce on kahe lapse ema, kes on karjääri teinud ka Aserbaidžaanis

    Ieva Kupce Viljandi Music Walki avakontserdil. Foto: Elmo Riig

    Kui seni on meedial olnud informatsioon, et Ieva Kupcel on üks laps, siis tegelikult on tegemist kahe lapse emaga, kes on hästi tuntud ka Aserbaidžaanis.

    OLULIST

    • Läti ajakirjanduse kinnitusel oli Kupce (38) pikka aega Euroopa Liidu eriesindaja Lõuna-Kaukaasia riikides Peter Semneby abiline ning viibis Bakuus Euroopa Liidu Aserbaidžaani esinduse poliitilise kaastöötajana.

    • Oma Bakuus viibimise ajal kaitses Kupce aktiivselt tol perioodil vahistatud Aserbaidžaani aktivistide õigusi ja pidas president Ilham Alijevi administratsiooniga läbirääkimisi nende vabastamiseks.

    Kes on presidendi kihlatu loe postimees.ee-st

  3. Vaata: selgusid kirjanikupalga saajad

    Foto: Margus Ansu

    Täna kuulutas komisjon välja viis kirjanikku, kes hakkavad 2016. aastal saama kirjanikupalka.

    OLULIST

    • Viis palgalist kirjanikku on Maarja Kangro, Indrek Koff, Mihkel Mutt, Jürgen Rooste ja Tõnu Õnnepalu.

    • «Valik on üsna esinduslik, nii žanri kui vanuse poolest,» nentis Kirjanike liidu  esimees Karl Martin Sinijärv.

    Palgalistest kirjanikest loe postimees.ee-st

  4. Kreml: Putinil ei olnud Hodorkovskile armu andes praegusi andmeid

    Venemaa president Vladimir Putin. Foto: Scanpix

    Vene presidendil Vladimir Putinil ei olnud naftafirma Jukos eksjuhile Mihhail Hodorkovskile armu andes neid andmeid, millest uurimisorganid praegu lähtuvad, tol ajal oli vaid kahtlusi, ütles täna Kremli pressisekretär Dmitri Peskov.

    OLULIST

    • Olukorraga kursis olev allikas ütles varem Interfaxile, et Hodorkovski on pandud mõrva eest tagaselja tagaotsitavate nimekirja ning tema kinnipidamiseks on alustatud föderaaltasandi otsinguid.

    • 1998. aastal tapetud Neftejuganski linnapea Petuhhovi lesk Farida Islamova väljendas arvamust, et uurimisel on tõsine põhjus Hodorkovski süüdistamiseks tema mehe mõrvas.

    Hodorkovskile esitatud uutest süüdistustest loe postimees.ee-st

  5. Naftakartell on kriisis

    Allikas: Quandl.com

    Mootorsõidukite omanikud peaksid olema rahul, sest Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) ei suutnud toodangu vähendamises kokkuleppele jõuda, mis pani niigi madala nafta hinna edasi langema ning teeb nafta ja naftasaaduste edaspidise järsu hinnatõusu vähetõenäoliseks.

    OLULIST

    • Saudi Araabia ja teised Pärsia lahe riigid oleksid võimelised tootmist vähendama, aga nemad pooldasid tootmiskvootide jätmist varasemale tasemele, mis oli 30 miljonit barrelit ööpäevas.

    • Ministrid jätkasid istungit veel enam kui kaks tundi ja väljusid seejärel kivistunud nägudega. Paljud neist suundusid kohe ilma ühtegi kommentaari andmata lennuväljale, kirjutas Reuters.

    Naftaäri tulevikust loe postimees.ee-st

  6. Põgenik elust Islamiriigi linnas: kümneaastased relvastatud lapsed ja laibad

    Islamiriigi võitlejad Raqqas. Foto: Scanpix

    Süüriast pärit Suleiman paljastas USA kanalile CNN, milline on elu äärmusrühmituse võimu all olevas Raqqas, kust ta põgenema pääses.

    OLULIST

    • Suleimani sõnul ei ole Süüria põhjaosas asuv Raqqa enam see linn, mis ta kunagi oli, pigem meenutab lahinguvälja, kus on näha äraraiutud päid ja surnukehi.

    • «Arste Raqqas enam peaaegu ei olegi ja need, kes alles, peavad alluma Islamiriigi käskudele. Iga päev tekivad seal leivajärjekorrad, kuid kõigile leiba ei jätku,» meenutas süürlane.

    Islamiriigi surmalinnast loe postimees.ee-st

  7. Uus aasta toob rongireisijale piletihinnatõusu ja muutused piletimüügis

    Elroni rong. Foto: Margus Ansu / Postimees

    Lisaks viieprotsendilisele piletihinnatõusule plaanib Elron uuel aastal paigaldada ka rongidesse validaatorid ning 2017. aasta alguseks võimaldada piletiostu juba puutetundliku pangakaardiga.

    OLULIST

    • Kui seni on Elron piletihindu muutes teatud tsoonide piletid jätnud muutmata põhjendusega, et seal oleks see ühekordne hinnatõus liiga suur, siis sel korral on see kohaks, kus protsentuaalne hinnatõus saab olema suurim.

    • Uus aasta toob muudatused ka sõiduplaanis, mis rakenduvad juba eelolevast pühapäevast. Kõige suuremad muutused ootavad ees idasuunal.

    Elronit ja rongisõitjaid ees ootavast muudatusest loe postimees.ee-st

  8. Tormi tõusulaine jõudis Emajõkke

    Pildil Emajõgi. Foto: Margus Ansu

    Ootamatult on veetase Emajões ööga kasvanud 20 sentimeetrit, ulatudes 38 sentimeetrit üle kokkuleppelise nulltaseme. Keskmisest hilissügisesest veeseisust lahutab jõge aga ikkagi veel umbes pool meetrit.

    OLULIST

    • Veetaseme nii järsk tõus ei ole tavapärane ja seda on varem juhtunud üksnes väga ägedate ning pikalt kestnud vihmasadude korral.

    • Kui nädala esimeses pooles näitas Rannu-Jõesuus asuv automaatjaam Võrtsjärve veetasemeks keskmiselt -30 sentimeetrit võrreldes kokkuleppelise nulltasemega, siis pühapäeva õhtuks tõusis järve veetase Emajõe väljavoolukohas 25 sentimeetri võrra.

    Veetasemest Emajões loe postimees.ee-st

  9. FIS leidis norralaste ülevõimu vähendamiseks uue lahenduse?

    Norra tipud Therese Johaug ja Martin Johnsrud Sundby oleksid Norra segateatetiimi nurgakivid. FIS loodab, et uue võistlusalal pakuksid norralastele rohkem konkurentsi ka teised riigid. Foto: Scanpix

    Rahvusvaheline suusaliit (FIS) murrab pead, kuidas tuua vaheldust norralaste aina suuremaks muutuvale ülemvõimule murdmaasuusatamises. Järgmisest aastast võidakse seega areenile tuua segateatesõit, mis on näiteks laskesuusatamises saavutanud suure populaarsuse, kirjutas Norra rahvusringhääling.

    OLULIST

    • «Viimatisel Lillehammeri etapil oli meeste teatesõidus stardis 14 rahvust, aga naiste seas vaid 8. Kahe mehe ja kahe naise osavõtul peetav segateatesõit tooks starti vähemalt 14 või 15 riiki ning võistlus pakuks palju põnevust,» ütles FISi murdmaakomitee juht Vegard Ulvang.

    • Paljudes riikides pole murdmaasuusatamise kandepind nii suur, et nad saaks välja panna konkurentsivõimelise teatenaiskonna või -meeskonna, aga FISi hinnangul on kahe tugeva naise ja kahe mehe leidmine oluliselt lihtsam.

    Norralaste ülemvõimu murdmisest suusatamises loe postimees.ee-st

  10. Ülekaalulisuse epideemiast päästab geniaalselt lihtne lahendus

    Toiduainetetööstus on huvitatud võimalikult suurte koguste müümisest. Foto: AP

    Briti teadlased on jõudnud järeldusele, et kogu maailmas võimust võtvas ülekaalulisuse epideemiast päästab lihtne lahendus, mis tõsi küll, sõltub toidutootjatest.

    OLULIST

    • Väiksemad kogused restoranis, kiirsöögikohtades, sööklates, aga ka väiksemad taldrikud, klaasid, tassid ja isegi pisemad noad-kahvlid, aitavad võidelda teadlaste kinnitusel ülekaalulisusega.

    • Vaja on poliitilist otsust, et vähendada toidupakendite, portsjonite ja nõude suurust.

    Ülekaalulise vähendamisest loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles